Humus

Emblematic pentru bucătăria tradițională din Orientul Mijlociu, humusul este consumat și apreciat la ora actuală în toată lumea, inclusiv în țara noastră. Acesta se prepară, de obicei, din piure de năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi, sar și alte condimente. Din câte se poate observa, ingredientele sale principale sunt toate „super alimente”. Prin urmare, nu trebuie să ne mire faptul că humusul se regăsește în meniul multor diete sănătoase, fiind frecvent recomandat ca parte a unei alimentații echilibrate.

Datorită năutului din compoziție, humusul este o sursă excelentă de proteine. Totodată, este bogat în fibre, ceea ce ajută la menținerea sănătății digestive, dar și la promovarea senzației de sațietate. Pe de altă parte, uleiul de măsline și tahini furnizează grăsimi sănătoase, precum acizii grași mononesaturați și polinesaturați, care pot contribui la susținerea sănătății inimii. De asemenea, humusul este bogat și în vitaminele E, K și B-uri, dar și minerale esențiale, precum fierul, magneziul sau zincul.

Calorii humus

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 177 Calorii | 354 Calorii | 531
Proteine| 4,9 Proteine | 9,8 Proteine | 14,7
Lipide | 8,6 Lipide | 17,2 Lipide | 25,8
Carbohidrați | 20,1 Carbohidrați | 40,2 Carbohidrați | 60,3
Fibre | 4 Fibre | 8 Fibre | 12

 

Alte alimente bogate în proteine pe care le poți include într-o dietă echilibrată sunt:

  • năut fiert (164 calorii/100 g)
  • linte fiartă (116 calorii/ 100 g)
  • piept de pui (151 calorii/ 100 g)
  • ou fiert (155 g/ 100 g)
  • păstrăv (141 calorii/100 g)
  • sardine (134 calorii/100 g)
  • somon (208 calorii/ 100 g)