Hrișcă

Hrișca este un ingredient oarecum atipic, fiind încadrat într-o categorie aparte numită „pseudocereale”. Mai exact, hrișca pare la prima vedere a fi o cereală însă ca apartenență familială se încadrează în cu totul altă categorie. Este mai puțin important acest detaliu în contextul discuției noastre despre calorii, așa că ne vom concentra asupra acestui aspect.

Despre hrișcă putem spune că are un conținut de calorii la nivel mediu, dar din acest punct de vedere se situează aproximativ la același nivel cu grâul – o cereală cu care se află în competiție directă.  Mai exact 100 de grame de hrișcă au 343 de calorii, în timp ce o cantitate similară de grâu conține 342 de calorii.

Cu toate acestea, consumului de hrișcă îi sunt atribuite mai multe beneficii în comparație cu consumul de grâu. În primul rând, hrișca nu conține gluten, astfel că poate fi consumată fără grijă și de persoanele care au intoleranță la această proteină specifică grâului și altor graminee. De asemenea, în boabele de hrișcă se găsește o importantă rezervă de minerale dintre care amintim manganul, cuprul, magneziul, fierul, potasiul și fosforul. În același timp, consumul de hrișcă îți conferă un aport important de vitamine din complexul B, la care se adaugă și vitamina E, cunoscută datorită efectului său antioxidant.

Alți antioxidanți importanții din boabele de hrișcă sunt quercetina și rutinul, care împreună cu vitamina E neutralizează radicalii liberii din organism și reduc stresul oxidativ pe care aceștia îl exercită asupra celulelor.

Dacă numărul de calorii este aproximativ egal cu ce al grâului, boabele de hrișcă au un conținut mai scăzut de carbohidrați și sunt mai bogate în proteine. Astfel, acestea conțin toți ce nouă aminoacizi esențiali, adică acei aminoacizi de care organismul are nevoie pentru a produce proteine dar pe care nu îi poate sintetiza singur. O porție de hrișcă oferă organismului gama completă din acești aminoacizi, fără a fi nevoie să consumi alate alimente în acest scop.

Spuneam că aportul de calorii este la un nivel ce poate fi considerat mediu, însă hrișca este un aliment pe care te poți baza într-o cură de slăbire. Datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, nu este nevoie să consumi multă hrișcă la o masă pentru a te sătura, iar senzația de sațietate se menține pe o perioadă îndelungată. Astfel, consumi o cantitate moderată de calorii iar pe parcursul zilei nu simți nevoia să mănânci des, ceea ce te ajută să scapi de kilogramele în plus.

Tot datorită aportului de fibre hrișca te ajută să-ți îmbunătățești digestia, prevenind tulburări precum balonarea constipația sau indigestia.

Datorită aportului de potasiu, consumul de hrișcă este benefic și pentru sănătatea inimii, acest mineral reducând retenția de apă, care este una din cauzele hipertensiunii arteriale. În același timp, firele solubile din hrișcă se dizolvă in intestine și formează o pelicula  gelatinoasă ce reține o parte din grăsimile saturate și grăsimile trans ce se transformă în colesterol rău (LDL) și se depun in interiorul vaselor sanguine, constituind a doua cauză majoră a hipertensiunii arteriale.

Mai trebuie spus că hrișca se poate consuma în diferite moduri, fie ca atare, fie ca garnitură sau adăugată ca ingredient în salate, supe, deserturi și chiar smoothie-uri de fructe sau legume.

Cu toate beneficiile sale, hrișca trebuie consumată în cantități moderate iar persoanelor cu pietre la rinichi sau alte afecțiunii renale le este recomandat să o evite. Aceasta pentru că boabele de hrișcă au în compoziție și oxalați – niște compuși naturali care se atașează de minerale și favorizează apariția pietrelor la rinichi.

De asemenea, pacienții aflați sub tratament cu anticoagulante trebuie să evite consumul de hrișcă întrucât aceasta conține cantității mici de vitamina K, ce pot interfera cu acțiunea medicamentelor.

Calorii hrișcă 

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 343 Calorii | 686 Calorii | 1029
Proteine| 13,2 Proteine | 26,4 Proteine | 39,6
Lipide | 3,4 Lipide | 6,8 Lipide | 10,2
Carbohidrați |71,5 Carbohidrați | 143 Carbohidrați | 214,5
Fibre | 10 Fibre | 20 Fibre | 30

Alte exemple de cereale și caloriile pe care le conțin:

Grâu (342 calorii/100 grame)

Quinoa (368 calorii/100 grame)

Orez alb (365 calorii/100 grame)

Fulgi de ovăz (246 calorii/100 grame)

Semințe de chia (490 calorii/100 grame)

Fulgi de porumb (357 calorii/100 grame)