5 retete aromate cu dovleac pentru Halloween

Timp estimat de citire4 minute, 16 secunde

Sarbatoare importata de peste Ocean, Halloween-ul a devenit foarte popular si in Romania. In noaptea de 31 octombrie, copiii merg la “colindat” deghizati in diverse personaje, iar adultii pregatesc dovleacul traditional. Slabsaugras.ro iti ofera cateva retete delicioase cu dovleac, de care sa te bucuri in noaptea de Halloween sau oricand ti-e pofta!

Culoarea portocalie a dovleacului iti arata, de la bun inceput, ca este bogat in betacaroten, o substanta antioxidanta importanta, pe care organismul tau o transforma in vitamina A. O cana de pulpa de dovleac gatita are doar 49 de calorii; in schimb, contine multe vitamine si minerale bune pentru sanatatea ta. Pe langa betacaroten, dovleacul este o sursa buna si de potasiu, magneziu, calciu, vitamina C si acid folic. In plus, este gustos si aromat, numai bun de inclus in diferite retete de toamna!

Placinta cu dovleac si iaurt

Ingrediente:
1 ½ cana de paine graham veche de o zi, faramitata
O lingura de ulei
O galetusa mare de iaurt degresat (aprox. 1 kg)
O lingurita de esenta de vanilie
O cana de pulpa de dovleac, fiarta timp de 10 minute si scursa
½ cana de zahar brun
O lingurita de ghimbir pudra sau dat pe razatoare
½ lingurita de scortisoara
½ lingurita de nucsoara
O lingura de suc de portocale
Preparare: Preincalzeste cuptorul. Unge o tava rotunda cu ulei si pudreaza cu faina. Pentru a pregati crusta, amesteca painea faramitata cu uleiul si pune-o in tava, apasand deasupra. Da la cuptor 10 minute. Pregateste umplutura, combinand iaurtul, esenta de vanilie, pulpa de dovleac, zaharul brun, scortisoara si nucsoara. Toarna mixtura peste crusta, apoi pune la congelator pana se intareste si poate fi mancata.

Clatite cu dovleac

Ingrediente:
2 cani de iaurt degresat
Un sfert de cana + o lingura de zahar
2 cani de faina
O lingurita de bicarbonat de sodia
O lingurita de scortisoara
½ lingurita de nucsoara
O cana de lapte degresat
2 linguri de unt, topit
Un ou
½ cana de pulpa de dovleac fiarta timp de 10 minute si scursa
Preparare: Amesteca intr-un bol iaurtul cu ¼ cana de zahar si pune deoparte. Separat, amesteca o lingura de zahar cu faina, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si nucsoara. Intr-un alt bol, amesteca laptele, untul topit, oul, dovleacul si mixtura de iaurt, amestecand bine. Adauga ingrediente umede la cele uscate in bolul cu faina si amesteca pana cand obtii o compozitie omogena. Pune putin ulei intr-o tigaie, lasa la incins, apoi pune cate un polonic din compozitie, lasa clatita sa se coaca pe o parte, apoi intoarce-o pe partea cealalta.

Supa cremoasa cu dovleac

Un kilogram de dovleac
O ceapa taiata marunt
2 cani de supa de pui
O lingura de chili pudra
2 cani de fasole boabe, din conserva
O cana de orez brun, fiert
O cana de boabe de porumb
Sare si piper, dupa gust
Preparare: Gaureste coaja de dovleac cu o furculita in mai multe locuri si pune-l in cuptorul cu microunde timp de 3-6 minute, pana cand e suficient de moale incat sa il poti taia in doua. Taie-l si raceste-l inainte de a-i scoate semintele. Da in clocot un sfert de cana de supa de pui si adauga ceapa. Lasa la fiert 5-10 minute. Adauga restul de supa, condimentele si fasolea. Fierbe la foc mic. Cu o lingura, scoate pulpa dovleacului si amestec-o in supa. Pune porumbul si orezul si fierbe timp de 10 minute.

Mancare de linte cu dovleac

Ingrediente:
O ceapa medie, taiata marunt
O cana de linte
3 cani de apa
350 g de dovleac, decojit si taiat in cubulete mici
3 linguri de suc de lamaie
O legatura de patrunjel, maruntita
O lingurita de pudra de ghimbir
Un varf de cutit de sare
Un varf de cutit de piper
Un varf de cutit de chimion
½ cana de praz tocat
Preparare: Intr-o oala suficient de mare, adauga ceapa, lintea si apa si adu la fierbere. Da focul mai mic si acopera oala. Fierbe lintea timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand. Adauga dovleacul, sucul de lamaie, patrunjelul, ghimbirul, sarea, piperul si chimionul si amesteca pentru a combina ingredientele. Acopera oala si fierbe pana cand dovleacul este moale, pentru aproximativ 20-25 de minute. Inainte de a servi, presara prazul tocat in bolul cu supa.

Negresa cu aroma de dovleac

Ingrediente:
60 g de ciocolata fara zahar, maruntita
O lingura de ulei
2/3 cana de piure de dovleac, din conserva
3 albusuri de ou
½ cana de zahar tos
½ cana de zahar brun
2 linguri de esenta de vanilie
½ lingurita de scortisoara
Un varf de cutit de sare
¼ cana de cacao
2/3 cana de faina integrala
Optional: seminte crude de dovleac
Preparare: Preincalzeste cuptorul si pregateste tava de copt cu hartie de copt sau tapetand-o cu ulei si putina faina. Pune ciocolata si uleiul intr-un bol termorezistent si pune la cuptor pana se topeste ciocolata, amestecand la jumatatea timpului. Adauga si piureul de dovleac si amesteca pana cand se omogenizeaza. Intr-un bol mare, bate albusurile de ou, zaharul tos si zaharul brun pana cand obtii o compozitie usoara si pufoasa. Adauga vanilia, scortisoara si sarea si amesteca tot cu mixerul pana la omogenizare. Adauga mixtura de dovleac si amesteca. Procedeaza la fel si cu faina si cacaua. Pune aluatul in tava si presara seminte de dovleac daca vrei. Pune la cuptor timp de 25 de minute, apoi lasa la racit si taie prajitura.

Raluca Baciu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu