Sunt supozitoarele potrivite pentru toate tipurile de hemoroizi?
Hemoroizii sunt niște vene dilatate sau inflamate din zona anorectală. Aceștia pot fi externi sau interni. Cauzele hemoroizilor sunt legate, de obicei, de presiunea crescută asupra venelor din acea zonă, iar prevenirea lor se poate face prin modificări ale stilului de viață.
07.03.2025


Timp estimat de citire:
8 minute, 42 secundeÎn următorul articol veți descoperi care sunt indicatorii de prezență a hemoroizilor, dar și care sunt soluțiile pentru a-i combate. În primul rând, vom stabili care sunt cauzele apariției hemoroizilor, cei mai mulți factori fiind reprezentați de stres, sedentarism și dietă nesănătoasă, însă aceștia nu sunt singurii care cresc riscul de hemoroizi.
Cauzele apariției hemoroizilor
Constipația cronică
Presiunea exercitată asupra venelor anorectale în timpul evacuării scaunelor dure sau atunci când trebuie să ne străduim mult pentru a merge la toaletă poate cauza dilatarea venelor.
Stilul de viață sedentar
Statul prelungit, mai ales pe toaletă, poate contribui la apariția hemoroizilor, deoarece crește presiunea asupra venelor din zona anală.
Alimentația săracă în fibre
O dietă low-fiber poate duce la constipație, ceea ce, la rândul său, poate provoca hemoroizi.
Fumatul
Fumatul crește riscul de apariție a hemoroizilor, deoarece poate contribui la constipație și la afectarea circulației sanguine, factori care favorizează dilatarea venelor.
Greutatea excesivă
Obezitatea sau supraponderabilitatea pun mai multă presiune asupra zonei pelviene, decât în cazul persoanelor cu greutate normală, ceea ce poate duce la dezvoltarea hemoroizilor.
Sarcina
Schimbările hormonale și presiunea suplimentară exercitată de uter asupra venelor din zona pelviană sunt cauze comune pentru hemoroizi în timpul sarcinii.
Vârsta înaintată
Pe măsură ce îmbătrânim, țesuturile care susțin venele din zona anală se pot slăbi, ceea ce face ca venele să devină mai susceptibile la dilatare.
Efort fizic intens
Ridicarea greutăților mari sau alte activități care presupun efort fizic intens pot pune presiune asupra venelor din zona anală, favorizând apariția hemoroizilor.
Simptomatologia hemoroizilor
Simptomele hemoroizilor pot varia în funcție de tipul și de severitatea acestora (hemoroizi interni sau externi), dar în general, iată ce semne ar trebui să urmărești manifestările de mai jos.
Simptomele hemoroizilor interni
Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului și nu sunt vizibili. De obicei, aceștia nu cauzează durere, dar pot provoca simptome precum:
- Sângerare
Una dintre cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor interni este sângerarea ușoară în timpul sau după defecație. Sângele este de obicei de culoare roșie aprinsă și poate fi prezent pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă. - Mâncărimi sau iritație în zona anală
Hemoroizii interni pot provoca senzația de disconfort sau prurit (mâncărime) în jurul anusului, din cauza iritației cauzate de scaune sau de secrețiile de mucus. - Durere sau presiune
Dacă hemoroizii interni devin prolapsați (se exteriorizează), adică ies în afara anusului, pot provoca durere sau senzație de presiune. Acesta este un semn de hemoroizi interni mai severi. - Prezența unei umflături în interiorul rectului
În cazul hemoroizilor interni prolapsați (cu tendință de ieșire), poate apărea senzația de „nodul” sau de „umflătură” care iese din anus. Acest nodul poate fi împins înapoi în interior.
Simptomele hemoroizilor externi
Hemoroizii externi, în schimb, sunt localizați sub pielea din jurul anusului și sunt mult mai vizibili decât cei interni. Aceștia au câteva simptome comune cu hemoroizii interni, precum:
- Durere
Hemoroizii externi pot provoca dureri sau disconfort semnificativ, mai ales în timpul defecației sau dacă sunt iritați (de exemplu, prin ștergere agresivă sau presiune). - Umflături vizibile
Unul dintre semnele evidente ale hemoroizilor externi este prezența unor mici umflături sau noduli vizibili în jurul anusului. Acestea sunt vene dilatate și umflate. - Sângerare
Ca și hemoroizii interni, hemoroizii externi pot provoca sângerări, acesta fiind mai vizibil pe hârtia igienică sau pe lenjeria intimă. - Mâncărimi și iritație
Zona afectată poate deveni iritată și poate mânca din cauza contactului cu fecalele, care pot irita pielea sau din cauza frecării. - Formarea unui cheag de sânge
Uneori, hemoroizii externi pot forma un cheag de sânge, ceea ce cauzează o durere intensă, mai ales atunci când sunt atinși cu presiune. Obiceiul poate duce la apariția unei umflături vizibile care poate provoca un disconfort semnificativ ori de câte ori este atinsă.
Simptomele care indică o problemă mai gravă
Deși hemoroizii sunt adesea o problemă benignă, anumite simptome pot sugera complicații sau alte afecțiuni mai grave. Dacă observi oricare dintre următoarele semne, este important să ceri sfatul unui medic:
- Sângerare abundentă – atunci când sângele este abundent sau persistă mai multe zile;
- Durere severă – când durerea este intensă și nu se ameliorează după câteva zile;
- Prolaps sever – dacă hemoroizii prolapsați nu pot fi ușor repoziționați sau sunt foarte dureroși;
- Modificări ale tranzitului intestinal – atunci când apar modificări semnificative ale scaunului (de exemplu, diaree persistentă sau constipație severă), ceea ce ar putea indica o altă afecțiune;
- Simptome neobișnuite – de exemplu, durere de lungă durată sau sângerare fără o cauză evidentă.
Ce să faci dacă ai simptome de hemoroizi?
Dacă ai simptome de hemoroizi, este recomandat să consulti un medic pentru un diagnostic corect și pentru a exclude alte afecțiuni, mai grave. Este important să urmezi recomandările medicului în ceea ce privește tratamentele cu creme, supozitoare sau alte remedii (dieta) pentru a ameliora disconfortul și inflamația.
Totodată, trebuie să fii atent la igienă. Pe lângă apă și săpun, o igienă optimă constă inclusiv în utilizarea regulată a șervețelelor umede Assista Proctorapid pentru igiena ano-rectală. Acestea sunt destinate menținerii unui pH fiziologic potrivit. Datorită celor 11 ingrediente active: vitamina E, mușețel, scoarță de stejar, aloe vera, coada șoricelului, gălbenele, panthenol, castan sălbatic, ulei de migdale, lanolina, alantoină, șervețelele umede curăță și îngrijesc delicat zona ano-rectală, având un rol antiinflamator, calmând disconfortul provocat de hemoroizi, reparând și hidratând zona.
Menținerea zonei anorectale curată și uscată poate preveni agravarea simptomelor. Și, în final, adoptarea unui stil de viață sănătos previne apariția recidivelor, iar totodată reduce presiunea asupra venelor anale. Un stil de viață sănătos constă în consumul de alimente bogate în fibre, o hidratare adecvată și mișcare regulată.
Supozitoarele pentru hemoroizi
Supozitoarele pentru hemoroizi sunt recomandate frecvent de specialiști, pentru că, folosite regulat, ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de afecțiune. Supozitoarele de hemoroizi sunt indicate în cazuri în care apar simptome ce includ durere, inflamație și disconfort în zona anală. Există mai multe tipuri de supozitoare, iar alegerea lor depinde de simptomele specifice și de recomandările medicului.
În continuarea acestui articol vei descoperi câteva tipuri de supozitoare pentru hemoroizi și care sunt beneficiile acestora.
Supozitoare pentru hemoroizi cu corticosteroizi
Aceste supozitoare conțin substanțe antiinflamatorii (precum hidrocortizonul) care ajută la reducerea inflamației și a umflăturilor din zona anală. Sunt utile atunci când există inflamație severă sau durere.
Supozitoare pentru hemoroizi cu anestezic local
Supozitoarele cu anestezic local conțin substanțe care amorțesc zona afectată, reducând durerea și disconfortul. Acestea sunt folosite mai ales atunci când hemoroizii provoacă durere intensă.
Supozitoare pentru hemoroizi cu vasoconstrictoare
Aceste supozitoare ajută la micșorarea vaselor de sânge dilatate, reducând astfel umflarea hemoroizilor și îmbunătățind circulația.Sunt utile pentru a preveni agravarea hemoroizilor.
Supozitoare pentru hemoroizi cu extracte din plante
Unele supozitoare conțin ingrediente naturale, cum ar fi aloe vera, castan sălbatic sau hamamelis. Acestea au rol de a calma și reduce inflamația, fiind mai potrivite pentru persoanele care au o sensibilitate mai mare la medicamentele tradiționale.
Supozitoare pentru hemoroizi cu laxative
Supozitoarele pe bază de laxative ajută la stimularea tranzitului intestinal, fiind utile în cazul în care constipația contribuie la agravarea hemoroizilor. Unele supozitoare sunt formulate cu glicerină sau alte substanțe care ajută la înmuierea scaunelor.
Cum alegi supozitorul potrivit?
Alegerea supozitorului depinde de simptomatologie și de severitatea bolii. Drept urmare, trebuie avute în vedere următoarele manifestări:
- Pentru durere sau prurit intens (mâncărime), supozitoarele cu anestezic local sau corticosteroizi ar putea fi cele mai potrivite.
- Dacă apar hemoroizi inflamați, supozitoarele cu corticosteroizi sau extracte din plante ar putea ajuta la reducerea inflamației.
- Atunci când hemoroizii sunt însoțiți de constipație, un supozitor laxativ ar putea fi soluția pentru a stimula tranzitul scaunului și pentru a preveni iritația.
Indiferent de tipul de supozitor, însă, este important să consulți un medic înainte de a începe administrarea acestuia. Astfel, te asiguri că faci alegerea potrivită a tipului de supozitor și că nu riști să agravezi problema medicală.
Despre supozitoarele Assista ProctoRapid
Assista ProctoRapid supozitoare este un dispozitiv medical recomandat pentru îngrijirea și calmarea plăgilor locale:
- la pacienții cu hemoroizi inflamați interni și externi, cripte anale, fisuri și fistule.
- după operații anale
- după iradiere în tratamentul cancerului de prostată
Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid conțin acid hialuronic, acesta având proprietatea de a lega moleculele de apă, formând o matrice de membrane viscoelastice pe suprafața mucoasei rectale. Matricea protectoare contribuie la hidratarea mucoasei, stimulează procesul natural de vindecare și menține elasticitatea țesuturilor. Fiecare supozitor conține: acid hialuronic (sare de sodiu), extract uleios de Centella asiatica, extract uleios de Calendula, extract liposolubil de Aloe, Ulei esențial de Arbore de Ceai (ulei esențial de Melaleuca).
Beneficiile supozitoarelor Assista Proctorapid sunt:
- mențin elasticitatea țesuturilor;
- susțin procesul de refacere a canalului anorectal după o intervenție chirurgicală anală, radiații regionale în cancerul de prostată, în caz de hemoroizi interni și externi, inflamație anală, inflamația criptelor anale, fisuri și fistule anale.
Supozitoarele Assista Proctorapid sunt disponibile în farmaciile Catena și online pe springfarma.com.
Îngrijirea de zi cu zi, cum ar fi o dietă bogată în fibre, hidratarea adecvată și evitarea statului prelungit pe toaletă, poate ajuta mult în prevenirea hemoroizilor. Totodată, dacă simptomele persistă sau se agravează, este esențial să obții un diagnostic corect și să urmezi cu strictețe recomandările specialistului.

(P) Rochii mini la modă – Cum să creezi o ținută de neuitat?
18.03.2025