Suc de mure – beneficii și proprietăți terapeutice
În zilele călduroase de vară sucul de mure este o alegere cum nu se poate mai potrivită pentru a te răcori și a te hidrata, însă trebuie să ști că beneficiile acestei băuturi nu se opresc aici. Sucul de mure este plin de vitamine, minerale și substanțe antioxidante ale căror beneficii pentru sănătate au fost de mult dovedite și despre care îți vom vorbi și noi în cele ce urmează.
10.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 2 secundeMai mult de atât, te vom învăța să-ți prepari ușor și rapid sucul de mure chiar la tine acasă pentru a profita oricând de proprietățile sale nutritive și de beneficiile pe le atrag.
Ce conține sucul de mure
Evident, ingredientul principal din sucul de mure sunt chiar murele, despre care îți putem spune că pot fi mai dulci sau mai acrișoare, în funcție de soi, iar în ciuda dimensiunilor reduse – 2-4 centimetri în diametru – sunt bogate în substanțe nutritive și antioxidante. Acestea sunt preluate integral de sucul de mure, „la pachet” cu beneficiile despre care ți-am promis că îți vom vorbi. Astfel, sucul de mure este o sursă importantă de vitamina C și vitamina K la care se mai adaugă vitaminele A și E. Din categoria mineralelor, sucul de mure se remarcă datorită conținutului de mangan și potasiu, însă conține și magneziu, fier, calciu, fosfor, cupru sodiu, seleniu și zinc.
Nu trebuie uitate nici substanțele antioxidante cărora li se datorează multe din beneficiile asociate cu consumul de suc de mure, iar din această categorie cele mai bine reprezentate sunt resveratrolul și antocianinele.
În ceea ce privește aportul caloric, acesta variază în funcție de cantitatea de fructe folosită și de celelalte ingrediente, însă orientativ îți putem spune că 100 de grame de mure conțin cam 43 de calorii, dintre care 9,6 grame de carbohidrați, 1,4 grame de proteine și 0,5 grame de grăsimi. Mai trebuie să știi că sucul de mure este și o bună sursă de fibre, dat fiind faptul că 100 de grame de fructe conțin 5,3 grame.
Cum se prepară sucul de mure
Rețeta de bază pentru suc de mure include doar 3 ingrediente, iar cantitățile necesare le poți stabili după propriile preferințe. În primul rând, ai nevoie de mure – de preferat proaspete, dar pot fi și congelate. Ca îndulcitor îți recomandăm mierea, care e mai sănătoasă decât zahărul, iar pentru a dilua sucul de mure poți folosi apă.
Ar fi ideal să ai la îndemână și un blender sau un storcător de fructe, însă în lipsă poți zdrobi fructele și manual. Murele se spală mai întâi și se curăță de frunze și alte impurități după care se pasează până când se obține un piure omogen. Acesta se trece printr-o sită pentru a-l separa de semințe, după care se adaugă miere după gust și se subțiază cu apă până când sucul de mure ajunge la consistența dorită. Poți folosi și apă minerală sau alt suc de fructe, și totodată poți adăuga și alte ingrediente precum lămâie, scorțișoară, ghimbir sau frunze de mentă.
Suc de mere, beneficii asociate
Dincolo de a fi o băutură răcoritoare delicioasă, sucul de mure poate fi considerat și un adevărat remediu natural, întrucât substanțele pe care le conține aduc o serie de beneficii organismului. A venit momentul să afli care sunt acestea și căror proprietăți terapeutice li se datorează.
Îmbunătățirea circulației sanguine
Antocianinele, resveratrolul și vitaminele C și E fac ca sucul de mure să aibă un puternic efect antioxidant, ceea ce atrage o serie de beneficii în privința sănătății cardiovasculare. Aceste substanțe antioxidante din sucul de mure împiedică oxidarea moleculelor de colesterol rău (LDL) din sânge, împiedicând astfel depunerea acestuia în interiorul vaselor sanguine. În acest mod se reduce riscul îngustării vaselor, care își păstrează și elasticitatea, ceea ce permite trecerea unui volum mai mare de sânge fără creșterea presiunii. Tensiunea arterială se menține astfel în limite normale și se reduce riscul apariției hipertensiunii, care la rândul său poate sta la baza multor boli cardiovasculare.
Prevenirea constipației și balonării
Este recomandat să prepari sucul de mure folosind și pulpa fructelor, nu doar zeama scursă în urma procesării, pentru că acel „piure” conține o cantitate importantă de fibre, care aduc beneficii în ceea ce privește digestia. O parte din aceste fibre sunt solubile și se dizolvă în tractul digestiv formând un gel, în timp ce altele sunt insolubile și nu se digeră. Gelul format de fibrele insolubile lubrifiază pereții interiori ai intestinelor și facilitează alunecarea bolului alimentar digerat în stomac, hrănind totodată bacteriile din flora intestinală, care contribuie la digestie. În ceea ce privește fibrele insolubile, acestea dau volum resturilor alimentare nedigerate care formează materiile fecale. Datorită volumului conferit de fibrele insolubile dar și gelului lubrifiant format de fibrele solubile, materiile fecale parcurg mai ușor tranzitul intestinal, iar în acest mod se previn constipația și balonarea.
Întărirea sistemului imunitar
Dacă vrei să ai o imunitate „de fier”, poți să apelezi cu încredere și la sucul de mure, care conține un ingredient esențial pentru funcționarea sistemului imunitar. Este vorba de vitamina C, fără de care organismul nu poate produce celule imunitare și chiar dacă acest lucru ar fi posibil, nu ar putea controla funcționarea acestora. Așadar vitamina C este un nutrient indispensabil în producerea de leucocite, care sunt o componentă de bază a sistemului imunitar. Rolul acestora este de a localiza, identifica și neutraliza agenții patogeni care pătrund în organism, iar aceste funcții sunt reglate și controlate tot cu ajutorul vitaminei C.
Sucul de mure oferă organismului o doză consistentă din acest nutrient, iar beneficiile se vor vedea și în plan imunitar, crescând rezistența la boli și capacitatea de refacere după infecții.
Reducerea stresului oxidativ
Stresul oxidativ este cauza multor boli cronice și a îmbătrânirii premature a pielii, și de datorează unor compuși care se formează sau pătrund în organism. Dacă se înmulțesc peste măsură, intră în reacție cu celulele și moleculele din organism, modificându-le structura și funcționalitatea. Acești compuși se numesc radicali liberi iar numărul lor este ținut sub control de sistemul imunitar. De multe ori aceștia se înmulțesc într-un ritm ce depășește capacitatea naturală de apărare a organismului, iar pentru prevenirea stresului oxidativ este nevoie de niște resurse suplimentare. Acestea sunt substanțele antioxidante care se găsesc din abundență și în sucul de mure și care odată ajunse în organism neutralizează radicalii liberi. Astfel, cu ajutorul vitaminelor C și E dar și al resveratrolului și antocianinelor din sucul de mure, se reduce riscul apariției unor forme de cancer sau al unor boli cronice la nivelul sistemului circulator, al ficatului, plămânilor rinichilor sau sistemului nervos.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024