Stiti sa tineti dieta?

Timp estimat de citire1 minut, 37 secunde

Programul dumneavoastra de alimentatie este doar o colectie de meniuri pe care le folositi. Ele va satisfac apetitul, pot mentine greutatea la valori normale sau pot sa va ingrase fara o cauza evidenta. Si totusi…

 In jurul nostru putem vedea persoane in stare sa manance practic orice si oricat fara nici o alegere, digerand totul perfect fara a lua nici un gram in greutate. Nu este un miracol sau o minune. Persoanele in cauza au un aparat digestiv care este adaptat la orice solicitare, activitatile fizice si mentale pe care le desfasoara fiind suficient de intense pentru a arde complet caloriile ingerate, dar care in alte conditii, in mod sigur, ar deveni supraponderali.

 In copilarie si adolescenta de regula  majoritatea persoanelor isi mentin greutatea intre paramentrii normali, aceasta datorandu-se unui foarte bun echilibru metabolic. In ultima perioada, din ce in ce mai multi copii, dar mai ales adolescenti au mari cu silueta. Mai multi cercetatori considera ca la ora actuala s-au schimbat nu numai conditiile alimentare, dar si obiceiurile alimentare pe langa alti factori cauzali ce determinea obezitatea.

 Cauzele cresterii in greutate la varste tinere, de altfel ca la orice alta varsta, sunt variate si de cele mai multe ori imprecise. Tulburarile de tip tiroidian, hepatobiliar, digestiv, disfunctii ale sistemului nervos vegetativ, sedentarism, stres si nu in cele din urma abuzurile alimentare, imbracamintea inadecvata sunt tot atatea motive pentru care ne ingrasam.

 In acest context apare logica intrebarea daca dieta este o solutie pentru cei cu varste mici. Pentru a putea da raspunsul in cunostinta de cauza, ar trebui sa punem o serie de intrebari cum ar fi: copii obezi ajung adulti obezi? Care este greutatea normala? Se nasc grasi, sau ajung ulterior grasi? Cat de periculoasa este obezitatea? Care este impactul cantitatii de grasime in organism? Regimurile de slabire, pot avea si efecte inverse? Raspunsurile in numarul viitor.

Dr. Andreescu I. Codru,
medic specialist medicina de familie
Tel.: 0721.282.024

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate