Splendoarea culorilor in farfuria ta

Timp estimat de citire2 minute, 57 secunde

Iubim anotimpul cald. Nuantele crude, tari, metamorfozate in flori, haine vaporoase, fructe sau legume ne hipnotizeaza privirea la fiecare pas. Parca vara totul este mai frumos, mai luminos si mai gustos, mai ales atunci cand din farfurie ne zambesc delicioase salate-curcubeu!

 

Cercetatorii au demonstrat ca terapia prin culoare da rezultate spectaculoase atat la nivel psihic, cat si fizic. Fiecare culoare gasita in legume sau fructe are propriul sau rol in construirea unui sistem imunitar cat mai puternic. De aceea, este foarte important sa consumam zilnic minimum cinci legume si fructe de diferite nuante, tocmai pentru a completa carentele din organismul nostru. Fructele si legumele sunt bogate in vitaminele A si C, fibre, nutrienti si contin sute de fitochimicale (phyto gr. – pigment al plantei), atat de necesare pentru o sanatate de fier.

Rosu rubiniu pentru o inima sanatoasa

  • Zmeura, rosii, cirese, capsuni, rodii, varza rosie, gogosari, ardei kapia, portocale rosii, sfecla, pepene rosu, mere, coacaze

Consumul de legume si fructe rosii lupta impotriva radicalilor liberi si previne aparitia bolilor vasculare, cancerului de prostata si infarctului. Pigmentul rosu este dat de licopen, o fitochimicala ce are efecte benefice asupra pielii si memoriei. 

Verde smarald pentru o buna circulatie a sangelui

  • Broccoli, spanac, varza, mere, pere, kiwi, avocado, dovlecei, ardei verzi, mazare, struguri, fasole verde

Alimentele verzi sunt bogate in minerale, in complexul de vitamine B, antioxidanti precum luteina si indolii si ajuta la o mai buna circulatie a sangelui, la mentinerea sanatatii vederii, a oaselor si danturii. S-a demonstrat, de asemenea, ca scad riscul de cancer mamar, iar cercetatorii au incercat sa izoleze acesti compusi. Din pacate, au ajuns la concluzia ca proprietatile lor curative sunt valabile doar in stare cruda, neprocesata chimic.

Galben solar pentru afectiunile ochilor

  • Porumb dulce, pepene galben, papaya, mango, morcovi, dovleac, piersici, caise, portocale, ananas, mandarine, nectarine, minole, portocale, banane, ardei gras galben, rosii galbene, clementine, lamai, fructul pasiunii, grapefrut, fasole galbena, mere galbene, cartofi dulci

Toate alimentele enumerate mai sus contin antioxidanti precum vitaminele C, A, caroteni si flavonoide, substante ce previn aparitia afectiunilor ochiului, precum cataracta, si a bolilor cardiovasculare, a osteoporozei si a bolilor dermatologice.

Albastru si mov ametist impotriva imbatranirii

  • Vinete, prune, mure, afine, stafide, struguri negri, sparanghel, coacaze negre, macese

Fenolii si antocianii pe care le contin fructele si legumele de culoare albastra si mov potenteaza capacitatea de memorare, lupta impotriva imbatranirii premature, ajuta la buna functionare a tractului urinar si regleaza presiunea sangvina.

Alb si maro chihlimbar pentru colesterol echilibrat

  • Usturoi, ceapa, conopida, gulii, ciuperci, cartofi albi, curmale, smochine, pastarnac, telina, patlagina, ghimbir, andive

Mancand regulat aceste alimente putem preveni cresterea nivelului colesterolului. De asemenea, ceapa si usturoiul actioneaza ca antibiotice slabe, ce dezinfecteaza colonul si omoara parazitii.

Salata de fructe Delicious Dream
Acest tip de salata de fructe este un desert chic, o adevarata magie a fructelor tavalite in sos fresh de iaurt, stropite cu esenta fina a unui cognac de calitate si gadilate de textura crocanta a migdalelor proaspat prajite. Reteta este ideala pentru evenimentele speciale sau pentru o seara placuta in doi.

Ingrediente:

  • 2 fructe de grepfrut scobite
  • 1 banana
  • 10 cirese fara samburi
  • Mure
  • 1 piersica
  • 1 portocala
  • 1 kiwi
  • 1 mar
  • 10 boabe de strugure mari
  • 4 linguri de iaurt proaspat
  • 2 lingurite de cognac
  • Topping dupa gust de caramel, ciocolata sau vanilie
  • 5 migdale pisate

Grapefrutul se taie cu capac si se scobeste de miez, dupa care se umple cu fructele taiate cubulete, ce au fost in prealabil amestecate cu iaurt. Se stropeste mixul de fructe cu cognac, se presara migdalele si se decoreaza cu ciresele intregi si cu sosul-topping. Pur si simplu delicios!

Diana Sorescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu