Resveratrol, 7 beneficii importante pentru sănătate
În comparație cu alte substanțe naturale cunoscute, resveratrolul a ajuns în atenția publică relativ recent după ce a făcut obiectul unor cercetări mai amănunțite care au scos în evidență beneficiile diverse pe care acesta le poate avea pentru sănătate.
19.06.2024


Timp estimat de citire:
7 minute, 10 secundeMai precis resveratrolul a început să câștige notorietate la începutul anilor ’90, la scurt timp după lansarea unui concept denumit „paradoxul francez”. Acest paradox constă în faptul că, în ciuda unei alimentații bogate în grăsimi saturate și a altor obiceiuri nu foarte sănătoase, bolile cardiovasculare au o incidență mai redusă în rândul francezilor. În încercarea de a găsi o explicație pentru acest fenomen cercetătorii au studiat și vinul roșu pe care francezii îl consumă aproape zilnic și astfel au descoperit în compoziția acestuia substanța numită resveratrol.
Despre resveratrol se vorbește tot mai mult în ultima vreme ca fiind o substanță cu multiple beneficii, așa ca am decis să abordăm și noi acest subiect pentru care există un interes crescut.
Ce este resveratrolul
S-a stabilit că resveratrolul face parte din categoria polifenolilor, care sunt compuși naturali ce dau culoare, aromă și gust legumelor și fructelor, având totodată o serie de proprietăți ce aduc beneficii pentru sănătate. Așadar, resveratrolul este un astfel de compus natural specific fructelor de culoare închisă, așa cum sunt și boabele de struguri din care se obține vinul roșu. Cercetările de care am amintit mai devreme au relevat faptul că resveratrolul explică în oarecare măsură paradoxul francez, pentru că are numeroase beneficii în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, care se răsfrâng asupra cetățenilor francezi care consumă cu regularitate vin roșu.
Prin urmare, odată cu resveratrolul au început să devină cunoscute și beneficiile pentru inimă pe care le aduce vinul roșu consumat cu moderație, iar paradoxul francez este dat ca exemplu elocvent în acest sens.
Ulterior s-a constatat că resveratrolul are un puternic efect antioxidant căruia i se datorează și alte beneficii despre care îți vom vorbi imediat.
Care sunt cele mai bune surse de resveratrol
Am precizat deja că resveratrolul se găsește din abundență în vinul roșu, dar sursa din care provine sunt boabele de struguri din care se obține această licoare. Mai exact coaja acestor boabe care, cu cât este mai închisă la culoare, cu atât conține mai mult resveratrol. Așadar strugurii „negri” sunt considerați una din cele mai generoase surse de resveratrol, însă lor li se adaugă și alte fructe cu coaja închisă la culoare cum ar fi coacăzele, afinele, murele prunele dar și alunele de pădure, fisticul și migdalele.
Și boabele de cacao conțin cantități importante de resveratrol iar același lucru înl putem spune și despre ciocolate neagră, care conține cacao în proporție de peste 70%.
O mică problemă ar fi legată de gustul resveratrolului, care este amărui, motiv pentru care mulți nu consumă coaja fructelor menționate și nici nu se declară fani înfocați ai ciocolatei negre pe motiv că „este mai mult amară decât dulce”. Noi îți recomandăm să nu procedezi la fel întrucât coaja fructelor conține cea mai mare cantitate de resveratrol, iar acel gust amărui e un semn că te vei bucura de beneficiile pe care le conferă această substanță.
Care sunt beneficiile consumului de resveratrol
Cele mai multe beneficii pentru sănătate pe care le aduce consumul de alimente care conțin resveratrol se datorează proprietăților sale antioxidante, care au un efect pozitiv la nivelul fiecărei celule din, implicit asupra țesuturilor și organelor.
1.Prevenirea problemelor cardiovasculare
După cum spuneam, resveratrolul constituie o explicație plauzibilă pentru paradoxul francez, fiind un protector important al sistemului cardiovascular. Acesta inhibă acțiunea unei enzime implicate în formarea colesterolului rău (LDL) și astfel contribuie la scăderea nivelului acestuia, evitând depunerea sa în interiorul vaselor de sânge și apariția hipertensiunii arteriale. În același timp, resveratrolul reglează tensiunea arterială prin stimularea producției de oxid nitric ce face ca vasele sanguine să se dilate mai ușor, permițând trecerea unui volum mai mare de sânge. Nu în ultimul rând, are un ușor efect anticoagulant datorită căruia previne formarea de cheaguri ce pot îngreuna sau chiar bloca circulația sanguină, provocând infarct sau accident vascular.
2.Neutralizarea radicalilor liberi
Resveratrolul acționează împotriva unor compuși din organism numiți radicali liberi, contribuind la menținerea unui nivel normal al acestora și la prevenirea unor daune majore pe carele pot genera, Mai precis, radicalii liberi reacționează cu celulele și alte molecule din organism, modificându-le structura în cadrul unui proces numit stres oxidativ. Acest proces este foarte nociv întrucât celulele modificate nu mai funcționează normal și dau naștere altor celule cu structură anormală. Astfel se ajunge la apariția unor boli cronice, care pot fi prevenite datorită unui aport optim de resveratrol, ce neutralizează radicalii liberi și previne stresul oxidativ.
3.Reducerea riscului de cancer
Prevenind stresul oxidativ, resveratrolul reduce și apariția unor forme de cancer, însă efectul său anticancerigen nu se reduce doar la atât. Resveratrolul acționează și împotriva celulelor canceroase împiedicând proliferarea lor și determinând totodată moartea acestora. De asemenea, îmbunătățește răspunsul la tratament în cazul pacienților oncologici întrucât crește sensibilitatea creolelor canceroase la substanțele chimice administrate prin chimioterapie și la radiațiile la care sunt expuse în timpul ședințelor de radioterapie.
4.Control îmbunătățit al glicemiei
Printre beneficiile conferite de resveratrol se numără și creșterea sensibilității la insulină, ceea ce face ca glucoza din sânge să fie mai eficient absorbită la nivelul celulelor, prevenindu-se astfel creșterea glicemiei. Insulina este un hormon secretat de pancreas, ce intermediază absorbția glucozei din sânge în celule, însă în anumite condiții celulele dezvoltă rezistență la acest hormon. Se ajunge astfel la o absorbție mai redusă a glucozei, care se acumulează în sânge și în cele din urmă duce la apariția diabetului zaharat de tip 2. Resveratrolul previne o astfel de situație și totodată îi ajută pe cei care suferă deja de diabet să își țină glicemia sub control.
5.Întărirea sistemului imunitar
Prin efectul său antioxidant, resveratrolul vine în sprijinul sistemului imunitar în ceea ce privește controlul radicalilor liberi și prevenirea stresului oxidativ, însă beneficiile sale în privința imunității nu se rezumă doar la atât. În același timp, stimulează producția de globule albe, care sunt celule imunitare folosite pentru localizarea identificarea și neutralizarea agenților patogeni ce pătrund în organism și pot provoca infecții.
6.Protejarea sistemului nervos
Datorită resveratrolului, creierul este protejat de acțiunea radicalilor liberi și totodată beneficiază de o mai bună oxigenare mulțumită creșterii fluxului de sânge care circulă prin artele elastice și curățate de colesterol. Se previne astfel degenerarea cognitivă, ba chiar are loc o îmbunătățire a memoriei, a capacității de concentrare și de învățare datorată mai bunei oxigenări a creierului. Totodată, resveratrolul protejează și nervii, prevenind astfel apariția unor boli neurodegenerative ce au la bază stresul oxidativ.
7.Încetinirea procesului de îmbătrânire
Același stres oxidativ este responsabil și de îmbătrânirea prematură – un proces ce afectează atât aspectul fizic cât și funcțiile organismului. Apariția ridurilor, a petelor și a cutelor pe piele sunt cele mai vizibile semne ale acestui proces care generează și probleme de sănătate datorate afectării prematură a organelor. Prin reducerea numărului de radicali liberi ce provoacă daune la nivel celular, resveratrolul încetinește procesul de îmbătrânire și menține aspectul tânăr al pielii chiar și la vârste înaintate. Resveratrolul protejează pielea și împotriva efectului nociv exercitat de razele ultraviolete ale soarelui, care determină apariția radicalilor liberi și duc la apariția petelor cutanate, la pierderea elasticității și strălucirii pielii dar și la apariția cancerului cutanat.
Dozele de resveratrol conținute în mod natural de alimentele menționate mai devreme sunt considerate sigure pentru consum, însă în cazul administrării în exces prin intermediul unor suplimente alimentare pot apărea efecte adverse precum greața, vărsăturile, diareea durerile abdominale și alte tulburări de natură digestivă.

Cât de sănătos este să mâncăm portocale
29.01.2025