Reguli pentru detoxifierea organismului

Dr. Lacramioara Brinduse, medic specialist sanatate publica

Timp estimat de citire3 minute, 9 secunde

Dupa exagerarile gastronomice la care ne supunem organismul in perioada iernii,  multi ne propunem o cura de eliminare a toxinelor si kilogramelor. Pentru realizarea acestui deziderat trebuie sa avem in vedere cateva reguli, precum si faptul ca nu exista metode care sa produca minuni peste noapte.

Mediul in care traim si alimentele pe care le consumam conduc la acumularea de toxine. Corpul nostru ar trebui sa elimine produsii toxici de metabolism, dar obiceiurile noastre incetinesc eliminarea acestora. Cea mai frecventa acumulare de toxine si de surplus in greutate este cauzata de constipatie, dar si de lipsa de activitate fizica sau aportul insuficient de lichide.

Detoxifierea nu trebuie sa fie nici brutala, nici neplacuta, ci sa ne faca sa ne simtim mai bine. Organismul uman are propriile mecanisme de detoxificare, incluzand urinarea, transpiratia, defecatia. Dar obiceiurile si comportamentele nesanatoase pot face ca mecanismele fiziologice ale organismului sa nu faca fata toxinelor in cantitate mare.

 

Detoxifiere la nivelul pielii

Eliminati pe cat posibil alimentele care produc prin metabolizare o cantitate mare de substante nocive organismului si cresteti eliminarea toxinelor printr-o diureza adecvata si un tranzit intestinal normal. Putem incepe detoxifierea organismului printr-un peeling al intregului corp, cu ajutorul unei manusi aspre sau a unei perii speciale, concomitent unui masaj bland. Aceasta va activa circulatia sangvina, drenajul limfatic si va indeparta celulele moarte.

 

Evitati apa de la robinet!

Consumul insuficient de lichide va produce eliminarea greoaie a reziduurilor, de aceea se recomanda consumul a 2 litri de apa pe zi, proveniti din lichidele si alimentele ingerate. Hidratarea suficienta va contribui la eliminarea corecta a toxinelor prin transpiratie si urina, fara afectarea aparatului renal, si la un tranzit intestinal fiziologic. Se poate consuma un pahar de apa plata pe stomacul gol, ceea ce va stimula motilitatea tubului digestiv, precum si diureza.

Evitati consumul apei de la robinet pe timpul perioadei de detoxifiere daca nu detineti un aparat de filtrare a apei. Inlocuiti consumul de cafea cu acela de ceai verde care are efect energizant si ajuta la eliminarea toxinelor. Nu consumati alcool, acesta in urma metabolizarii va produce o cantitate mare de substante toxice pentru organism!

 

Activitatea fizica ajuta la detoxifierea organismului

Mersul pe jos, eventual in pas vioi, dansul, mersul pe bicicleta sau cu rolele, sporturile de iarna pot contribui la eliminarea toxinelor. Daca transpirati, eliminarea acestora va fi accelerata. Activitatea fizica va realiza un drenaj limfatic eficient si va stimula circulatia sangvina, va face ca toate organele sa lucreze la parametri maximi, iar procesele metabolice sa fie accelerate. Nu uitati sa va hidratati atunci cand faceti efort fizic!

 

Reguli de alimentatie in programul de detoxifiere

Se vor elimina din consum alimentele prajite, conservate sau afumate, cele cu coloranti, edulcoranti, aromatizanti, conservanti. De asemenea, se va evita consumul de carne, putand insa consuma peste, dar se va suprima consumul de mezeluri.

Se vor evita dulciurile rafinate, produsele de patiserie, painea alba. Consumati fructe si legume cat mai putin procesate, sub forma de salate, insotite de seminte, cereale integrale, asezonate cu iaurt sau ulei de masline cu suc de lamaie. Folositi mierea pentru a indulci produsele consumate.

Preferati legumele si fructele crude, daca se poate cele bio, care vor conduce la acumularea scazuta de metaboliti toxici.

Consumati produse lactate acide, de tip iaurt, chefir, sana care vor echilibra flora intestinala, ceea ce va ajuta la eliminarea substantelor  toxice, evitand branzeturile grase si pe cele fermentate.

 

Evitati abuzul de medicamente!

Este foarte importanta limitarea ingerarii de produse chimice sau toxice. Astfel, trebuie eliminat consumul de substante medicamentoase neprescrise de medic, care pot avea efect toxic asupra organismului si care pot masca o afectiune care nu este diagnosticata si tratata corespunzator. Substantele toxice, de tip tutun, alcool, droguri, energizante sunt interzise daca ne propunem o detoxifiere a organismului!

 

Dr. Lacramioara Brinduse

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic specialist sanatate publica

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate