Poliester vs. bumbac, tu ce haine de sport preferi?

Timp estimat de citire1 minut, 54 secunde

Chiar daca faci sport doar de placere sau pentru a slabi, ar trebui sa alegi cu atentie hainele in care faci miscare. De relaxare sau disconfort poate fi responsabil un simplu tricou.Pentru a raspunde cat mai bine nevoilor de performanta, tesaturile care intra in componenta articolelor vestimentare au evoluat continuu in ultimele decenii. Astfel, firele si fibrele sintetice dezvoltate doar de producatorii cu renume au reusit sa distruga mitul conform caruia poliesterul este o tesatura inferioara celei naturale, in speta bumbacul. Practic, tinta lor s-a indreptat catre crearea unei tesaturi sintetice cu caracteristici similare pielii umane.

Poliester de calitate
Marii producatori de articole sportive, in colaborare cu marii producatori de tesaturi sintetice, au dezvoltat o serie de materiale sau membrane sintetice inteligente din poliester, acestea purtand nume sugestive, precum: thermolite®, climawarm®, coolmax®, climaLite®, climaCool®, X-static®, lycra® sau dryfit® etc. Toate aceste marci inglobeaza un sistem integrat de tehnologii care conlucreaza la reglarea temperaturii corporale, asigurand fie mentinerea sau disiparea caldurii prin evaporare, pastrand pielea uscata; de multe ori, aceste materiale sintetice se regasesc in produsul final, in combinatie cu bumbacul.
De retinut faptul ca nu toate articolele vestimentare din poliester intrunesc aceste calitati. Acestea sunt prezente numai la produsele firmelor de top din domeniul sportiv si care intotdeauna se prezinta pe un nivel de pret superior, tocmai datorita acestor elemente de confort.

Bumbacul, alegere sanatoasa
Daca nu suntem dispusi, fie chiar si financiar, sa achizitionam articole cu proprietati deosebite, precum cele mentionate mai sus, putem folosi foarte bine produsele clasice din bumbac 100%, produse care pot asigura confortul necesar in toate formele de miscare practicate. Articolele din bumbac 100% sau in combinatie cu elastanul reprezinta o alegere la fel de buna, cu mentiunea ca trebuie sa ne asiguram un rand de haine de schimb, deoarece este stiut ca bumbacul retine transpiratia. Obligatoriu sunt de evitat produsele fara origine sau „no name” din poliester deoarece acestea pot produce probleme serioase de sanatate la nivelul pielii.

Preturile aferente articolelor sportive din bumbac sau poliester produse de catre companiile de prestigiu se situeaza in jurul urmatoarelor valori: sort (50–100 lei), pantalon ¾ (100–160 lei), pantalon lung (150–250 lei), bustiera/tricou (50–130 lei), bluza maneca lunga (100–250 lei), costum complet (250–500 lei).
 

Cristian Tache


Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate