Mircea Radu: „Stilul de viata sanatos inseamna sa nu faci excese. De niciun fel.”

Timp estimat de citire4 minute, 30 secunde

Gurmand si cu suflet de poet, Mircea Radu a publicat recent si prima sa carte, „Povesti cu gust”, la editura Curtea Veche. Un volum in care vorbeste despre viata sa prin prisma amintirilor cu si despre mancare. Cartea va avea lansarea cu public maine, 3 noiembrie, de la ora 18:30, la libraria Carturesti Carusel. Intrarea va fi libera, iar autorul va oferi si autografe celor prezenti.

Dincolo de preocuparile scriitoricesti si culinare, vedeta a revenit in televiziune, la TVR 2, cu un nou format de divertisment, intitulat „Femei de 10, barbati de 10”, alaturi de colega Marina Almasan. De altfel, realizatoarea si producatoarea TVR Marina Almasan va fi prezenta la lansarea cartii lui Mircea Radu, volum pus in vanzare la pretul de 39 de lei, si va lua cuvantul in deschiderea evenimentului.

Slab sau Gras: „Mancarurile nu sunt doar pentru a potoli foamea, nu trezesc numai simturi, ci si amintiri”, spui in introducerea cartii „Povesti cu gust”. Intr-o lume atat de agitata ca cea de azi, de ce crezi ca este important sa nu vedem in mancare doar combustibilul necesar supravietuirii?

Mircea Radu: Tocmai pentru ca traim intr-o lume in care nimeni pare ca nu mai are timp de nimeni si de nimic, trebuie sa gasim macar o ora pe zi sa stam la masa cu cei apropiati. Mancatul impreuna apropie − ca sa nu mai spun ca este sanatos, sunt si studii in sensul asta.

Te consideri un gurmand?

Sunt gurmand. In cartea „Povesti cu gust” am scris despre felurile de mancare care imi plac si povestile legate de acestea. Dar nu exista o anumita mancare pe care s-o apreciez. Intr-un fel, hrana e ca muzica, intr-o zi ai chef sa asculti ceva mai dur, in alta zi ceva mai usor…

Esti persoana publica, apari pe „sticla”, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii atent si la aspectul fizic. Te abtii de la anumite alimente, faci activitate fizica in mod regulat?

Stil de viata sanatos, in opinia mea, este sa nu faci excese. De niciun fel. Nici sa mananci, nici sa bei fara masura. De pilda, eu mananc absolut orice, iar cand imi place ceva, mananc mult. Dar foarte rar dupa ora 17.30 seara. Nu mi-am impus asta, ci asa m-am obisnuit de multi ani. Nu fac altfel de miscare decat plimbarea dis-de-dimineata cu cainele prin parc.

Ce fel de mancare ii place sotiei tale, dintre cele pregatite de tine?

Sotiei mele ii plac pastele facute de mine − nici nu ar putea fi altfel; numai italienii m-ar putea depasi la paste.

Exista vreun preparat care crezi ca poate sa descrie dragostea care va leaga?

Da, penne all’arrabbiata. (n.r. – fel de mancare picant).

Esti tatal unui baietel si astepti al doilea copil. Ce insemnatate au pentru un copil mesele luate in familie?

E foarte important pentru un copil sa manance la masa cu parintii lui − dincolo de apropierea fireasca ce se face in timpul meselor, este o dovada de dragoste sa stii sa gatesti si sa-l hranesti pe celalalt.

O femeie trebuie sa fie si o buna gospodina ca sa fie o sotie desavarsita, spune o vorba din popor. Insa, pentru Mircea Radu, lucrurile stau putin altfel: „O sotie de nota 10 nu poate fi decat alaturi de un barbat de nota 10. Iar o familie de nota 10 e cea in care barbatul si femeia se completeaza reciproc si in bucatarie.”

Ai gatit vreodata impreuna cu fiul tau sau ai gatit pentru el?

Este prea mic sa gatim impreuna, dar cand are sa mai creasca, am s-o fac, fara indoiala. Paste facem. Eu i le pun in farfurie, iar el isi ia cu un polonic sosul pe care si-l toarna peste paste.

Ai pastrat obiceiuri alimentare deprinse in copilarie?

In minte imi vin doua pe care le fac si acum − beau ceai negru, dimineata, si imi place sa bag branza in ardeiul gras, spalat si curatat, si sa-l mananc asa. Bunica imi dadea, vara, inainte sa ies la joaca, felul asta de „mancare”.

In carte, ai un capitol intitulat „Jurnal italian”. Sa inteleg ca bucataria italiana este preferata ta?

Italia e preferata mea, cu tot ce inseamna tara asta, de la mancare pana la haine sau muzica. Culmea e ca am mancat odata, chiar in fata Arenei din Verona, la un restaurant din Piazza Bra, niste tagliatele cu sos alb care nu erau cu nimic mai altfel decat cele pe care le fac eu acasa. In schimb, tot in Verona am mancat cea mai buna pizza „con mozzarella di bufala” din viata mea.

Recent, ai dat startul unui nou proiect de televiziune, „Femei de 10, barbati de 10”, alaturi de Marina Almasan. Ai dus dorul formatelor de divertisment?

Marina este un om de televiziune cu foarte multe calitati si nu mi-a fost greu sa ii accept propunerea. Formatele de divertisment carora le duc eu dorul nu se pot face la Televiziunea Romana, in situatia de acum. Poate, in viitor, se vor schimba lucrurile.

De ce crezi ca noua emisiune ii va atrage pe telespectatori?

Discutiile vor fi interesante − invitatii sunt oameni care au ce spune −, iar temele abordate vor trezi interes.

„Tot procesul legat de hrana, de la spalatul legumelor pana la adaugatul sarii cand acestea au fiert, de la taiatul carnii si pana la garnitura care ar merge la o anumita mancare, de la mirosul fripturii de miel la cuptor si pana la alegerea paharelor pentru vin, nimic din ce e legat de masa nu imi e strain.”

Oana Baltoc

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu