Inteligența artificială poate detecta Covid-19 în plămâni ca un medic virtual, arată un nou studiu

Timp estimat de citire:

1 minut, 33 secunde

Un cercetător al Universității din Florida face parte dintr-un nou studiu care arată că inteligența artificială poate fi aproape la fel de exactă ca un medic în diagnosticarea COVID-19 examinând plămânii. Studiul, publicat recent în Nature Communications, arată că noua tehnică poate depăși și unele dintre provocările testării actuale.

Cercetătorii au demonstrat că un algoritm AI ar putea fi instruit pentru a diagnostica pneumonia COVID-19 în urma tomografiei computerizate (CT) cu precizie de până la 90%, precum și pentru identificarea corectă a cazurilor pozitive (84%) și a cazurilor negative (93%). Scanările CT oferă o perspectivă mai profundă asupra diagnosticului și progresiei COVID-19 în comparație cu testele PCR. Aceste teste pot oferi rezultate fals negative sau pot apărea întârzieri în procesare, cauzate de supraaglomerarea laboratoarelor.

Un alt beneficiu al scanării CT este că poate detecta COVID-19 la persoanele fără simptome, la cele care au simptome timpurii, în plină boală și după ce simptomele se remit. Cu toate acestea, CT nu este întotdeauna recomandat ca instrument de diagnostic pentru COVID-19, deoarece boala poate fi adesea similară cu pneumoniile asociate gripei.

“Noul algoritm însă poate depăși această problemă identificând cu precizie cazurile COVID-19, precum și distingându-le de gripă, servind astfel ca un potențial ajutor pentru medici”, spune Ulas Bagci, profesor asistent în Departamentul de Informatică al Universității din Florida.  Bagci a fost co-autor al studiului și a ajutat la conducerea cercetării. „Am demonstrat că o abordare AI bazată pe învățarea profundă poate servi ca instrument standardizat și obiectiv pentru a ajuta sistemele de sănătate, precum și pacienții”, spune Bagci. „Poate fi folosit ca instrument complementar de testare în populații specifice și poate fi utilizat rapid și la scară largă în cazul nefericit al unui focar recurent.”

Sursa: medicalexpress.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate