Ghid alimentar de sezon
Într-o lume tot mai grăbită, în care rafturile magazinelor sunt pline de produse din orice colț al globului, a alege să ne alimentăm după sezon nu mai este doar un obicei ancestral, ci un adevărat act de grijă față de sănătate și mediu. Consumul alimentelor de sezon ne aduce în farfurii prospețime maximă, gust autentic și un aport optim de nutrienți, pe lângă faptul că sprijină agricultura locală și reduce amprenta de carbon. Un ghid alimentar de sezon ne ajută să descoperim echilibrul dintre tradiție, inovație și bunăstare, în funcție de fiecare anotimp al anului.
25.06.2025


Timp estimat de citire:
4 minute, 11 secundeOdată ce produsele sunt recoltate, calitatea lor nutrițională poate scădea în timp – vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C și vitaminele B, sunt deosebit de sensibile, așadar, este cel mai bine este să consumăm alimente care au fost recoltate recent.
Vara – explozia culorii și a gustului
Vara este sinonimă cu abundență, varietate și savoare. Zilele lungi și călduroase aduc în piețe o bogăție de fructe și legume coapte la soare, pline de vitamine, antioxidanți și apă, esențiale pentru hidratarea și revitalizarea organismului.
Fructele dulci de vară
- Merele – consumul de mere poate îmbunătăți nivelul colesterolului.
- Caisele – au proprietăți antioxidante și pot ajuta la diminuarea inflamației, printre alte beneficii.
- Bananele – sunt bogate în vitaminele B3, B6, B12, C și E. De asemenea, au o proprietăți antioxidante ridicate.
- Murele – sunt bogate în polifenoli, care pot stimula imunitatea și pot reduce oboseala.
- Afinele – au efect antidiabetic și pot proteja împotriva bolilor cardiovasculare.
- Pepenele galben – este bogat în carotenoizi, care pot proteja împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.
- Cireșele – pot proteja împotriva diabetului, cancerului și a altor boli inflamatorii.
- Piersicile – au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii.
- Prunele – sunt bogate în antocianină, care poate ajuta la combaterea stresului oxidativ.
- Zmeura – sursă exclentă de vitamine, minerale și antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva obezității și a anumitor tipuri de cancer.
- Căpșunile – într-un studiu realizat în 2020 s-a constatat creșterea microorganismelor intestinale legate de greutatea corporală și longevitate legată de consumul de căpșuni pe durata a 4 săptămâni de consum.
- Pepenele verde – are efecte antioxidante, antiinflamatorii și antidiabetice. Consumul de pepene verde poate ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului.
Există, de asemenea, unele fructe de sezon care sunt tratate mai mult ca legume atunci când se gătesc. Acestea pot fi folosite pentru a crea mâncăruri sărate. Acestea includ:
- Avocado: Consumul de avocado este asociat cu o scădere a colesterolului LDL (rău).
- Ardeii grași – sunt bogați în flavonoide și polifenoli și au proprietăți antiinflamatorii.
- Castraveții -deoarece sunt în mare parte apă, castraveții au un conținut scăzut de calorii și sunt hidratanți.
- Vinetele – sunt bogate în antioxidanți.
- Dovlecel de vară – poate proteja împotriva diabetului, bolilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancer.
- Roșiile verzi – sunt bogate în potasiu și au proprietăți antimicrobiene.
- Roșiile – au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.
- Dovlecei verzi – au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Legumele de sezon
Deși nu sunt la fel de numeroase ca fructele, există totuși o mână de legume de sezon. Acestea includ:
- Sfecla roșie – are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
- Morcovii – conțin carotenoizi și polifenoli, care au proprietăți anticancerigene, antioxidante și de stimulare a sistemului imunitar.
- Țelina – conține nutrienți importanți, cum ar fi vitamina C, beta-caroten și mangan.
- Porumbul – fibrele alimentare din porumb pot susține gestionarea greutății și sănătatea intestinală.
- Fasolea verde – are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
- Bamele – au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, hipoglicemiante și hipolipidemice.
- Usturoiul – contine o varietate de compusi bioactivi precum compusi organosulfurati, saponine, compusi fenolici si polizaharide, cu actiune antiinflamatoroare, antimicrobiana, și de stimulare a imunitatii.
De ce să alegem alimentele de sezon?
- Prospețimea și gustul autentic: fructele și legumele recoltate la maturitate au aromă, textură și culoare incomparabile cu cele cultivate forțat sau transportate pe distanțe mari.
- Valoare nutritivă ridicată: produsele de sezon au cel mai bun profil nutrițional, fiind bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.
- Susținerea economiei locale: cumpărând alimente sezoniere de la producători locali, încurajăm agricultura responsabilă și dezvoltarea comunității.
- Reducerea impactului asupra mediului: transportul și depozitarea alimentelor pe distanțe mari folosesc resurse și generează poluare. Alimentele locale, de sezon, au o amprentă de carbon semnificativ mai mică.
- Economii la buget: produsele de sezon sunt, de obicei, mai accesibile ca preț și ajung mai rapid la consumator.
Pentru a vă bucura pe deplin de toate substanțele nutritive din fructele și legumele de sezon ar fi bine să le consumați crude, sub formă de freshuri sau în diverse salate.

Beneficiile consumului de clementine
11.07.2025