Dovleacul, vedeta sezonului: 3 retete delicioase, deloc periculoase pentru silueta

Timp estimat de citire2 minute, 45 secunde

Este vedeta de prim rang peste Ocean, atat in bucatele sarate, cat si in cele dulci, insa n-ar trebui nici noi sa-l lasam deoparte – dovleacul este ingredientul secret al unor retete gustoase si creative de sezon care nu dau insa batai de cap la numaratoarea caloriilor la final de zi. Iata trei astfel de retete, bune de te lingi pe degete!

Supa-crema de dovleac si mar

Ingrediente:

  • 2 kg de miez de dovleac placintar, taiat cubulete
  • 4 mere mari, decojite, taiate cubulete
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 ¼ lingurite de sare
  • ¼ lingurita de piper proaspat macinat
  • 1 lingura de salvie proaspata, tocata
  • 1,5 l de supa limpede de pui/legume
  • 50 g alune de padure, tocate si prajite
  • 2 linguri de ulei de alune de padure

Preparare: incinge cuptorul la 230 ˚C. Intre timp, amesteca bucatile de dovleac si pe cele de mar, uleiul de masline, 1 lingurita de sare si piperul, apoi transfera mixul intr-o tava tapetata cu hartie de cop. Da la cuptor timp de 30 de minute, dupa care adauga in amestec salvia si mai lasa 15-20 minute. Pune cca. o treime din amestec intr-un blender, impreuna cu 500 ml de supa. Mixeaza pana cand obtii o compozitie cremoasa. Repeta procedeul pentru restul amestecului de dovleac si mar. Pune supa-crema obtinuta intr-o oala, adaugand si restul de sare, si incalzeste-o la foc mic, amestecand incontinuu. Serveste supa in boluri, decorata cu alune prajite si putin ulei de alune de padure.

180 calorii/portie; 9 g grasimi, 25 g carbohidrati, 3 g proteine, 6 g fibre

Placinta cremoasa cu dovleac

Ingrediente:

Pentru crusta

  • 30 de biscuiti cu ghimbir (cca. 250 g)
  • 2 linguri de stafide
  • 1 lingura de ulei de rapita

Pentru umplutura

  • 250 g de piure de dovleac placintar
  • 50 g de zahar brun
  • ½ lingurita de scortisoara macinata
  • ¼ lingurita de ghimbir proaspat, ras
  • ¼ lingurita de nucsoara macinata
  • 250 g de inghetata de vanilie (light)

Preparare: Incinge cuptorul la 175-180 ˚C. Pulverizeaza cu ulei o tava rotunda de 22 cm, apoi pregateste crusta placintei: marunteste biscuitii si stafidele intr-un blender/procesor de alimente, dupa care adauga uleiul de rapita si preseaza mixul obtinut in tava pentru copt. Da la cuptor cca. 10 min. Pentru umplutura, amesteca dovleacul, zaharul si condimentele intr-un bol incapator, adauga apoi inghetata si, cand ai obtinut un mix omogen, pune-l in tava in care ai pregatit crusta. Da la frigider cel putin 2 ore inainte de servire.

230 calorii/felie; 5 g grasimi, 42 g carbohidrati, 4 g proteine, 2 g fibre

Gogosi cu dovleac la cuptor

Ingrediente:

  • 3 linguri de zahar alb
  • 500 g de faina alba
  • 1 ½ lingurite de praf de copt
  • 1 ½ lingurite de bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita de sare
  • 2 lingurite de scortisoara macinata
  • ½ lingurita de nucsoara macinata
  • 1 ou mare
  • 250 ml de lapte batut
  • 250 g de zahar brun
  • 125 g de piure de dovleac placintar
  • 2 linguri de ulei de rapita
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie

Preparare: incinge cuptorul la 200 ˚C. Pulverizeaza ulei intr-o tava cu pentru miniprajituri Bundt, apoi tapeteaza formele cu 1 ½ lingurite de zahar. Intr-un bol, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scortisoara si nucsoara. In alt bol, amesteca si oul, laptele batut, zaharul brun, piureul de dovleac, uleiul si coaja de lamaie, adaugand peste ele ingredientele uscate mixate in prealabil. Umple pe sfert fiecare forma si da la cuptor pana cand gogosile se umfla si devin maronii (cca. 15 min.). Scoate-le din tava dupa cca. 5 minute si serveste-le in aceeasi zi.

200 calorii/gogoasa; 4 g grasimi, 40 g carbohidrati, 4 g proteine, 1 g fibre

Dana Saporan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu