Depresia la barbati se poate manifesta diferit. Iata de ce

Timp estimat de citire2 minute, 3 secunde

Depresia este mai mult decat o stare de tristete. Depresia este o boala care afecteaza negativ modul in care te simti, modul in care gandesti si modul in care actionezi. Aceasta poate duce la o varietate de probleme emotionale si fizice si poate reduce capacitatea unei persoane de a functiona la locul de munca sau acasa.

Depresia este o tulburare emotionala ce afecteaza deopotriva femeile si barbatii, insa aceasta se manifesta usor diferit in functie de sex. Identificata corect si precoce, aceasta poate fi tratata astfel incat persoana sa-si poata relua rapid rutina. Andrei Moise, psihoterapeut atlashelp.net, platforma de psihoterapie, ne-a explicat cum se diferentiaza depresia la barbati fata de cea experimentata de femei.

Care sunt principalele simptome ale depresiei

 • starea de anxietate
 • scaderea interesului sau a placerii in activitati si hobbyuri
 • insomnie sau hipersomnie,
 • scaderea sau cresterea apetitului alimentar
 • agitatia sau lentoarea psihomotorie (prezenta in vorbire, gandire sau miscarile corpului.)
 • starea de oboseala
 • sentimentul de inutilitate sau vina excesiva
 • diminuarea capacitatii de concentrare
 • ganduri frecvente legate de moarte

Cum se manifesta depresia diferit la barbati fata de femei 

Studiile sugereaza ca exista unele diferente in ceea ce priveste exprimarea lor. Un studiu care a analizat modul in care tristetea este exprimata la barbati si femei a aratat faptul ca femeile au aratat mai des semne vizibile de emotie (cum ar fi plansul), in timp ce barbatii aveau tendinta de a fi mai rezervati in a-si manifesta/exprima emotiile.

Chiar daca simptomele depresiei clinice la barbati sunt similare cu simptomele depresiei la femei, ei tind sa exprime simptomele in mod diferit.

Acestea includ:

 • abuzul de alcool sau alte substante
 • probleme sexuale, inclusiv reducerea apetitului sexual
 • comportamente de evadare (raman peste program la job, se joaca jocuri video, practica un sport in exces)
 • asumarea riscului/comportamente riscante, cum ar fi conducerea imprudenta sub efectul substantelor psihoactive
 • iritabilitate, explozii frecvente de furie

De ce exista diferente intre depresia la barbati si femei in ceea ce priveste exprimarea simptomelor?

Se presupune ca aceste diferente apar deoarece rolurile traditionale de gen permit femeilor sa-si comunice sentimentele si sa ceara asistenta, in timp ce barbatii trebuie sa fie puternici si sa nu ceara ajutorul, pe motiv ca exprimarea sentimentelor i-ar putea face vulnerabili.

Cum se trateaza depresia la barbati?

Depresia este cea mai frecventa tulburare mentala. Din fericire, depresia este tratabila indiferent daca esti barbat sau femeie. Psihoterapia, medicamentele antidepresive, daca medicul le recomanda, sau o combinatie ale celor doua poate ajuta la asigurarea recuperarii.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate