Cum sa slabesti fara sa faci nimic: cercetatorii au gasit o solutie revolutionara!

Timp estimat de citire2 minute, 21 secunde

Oamenii de stiinta americani au identificat modul in care pot influenta genele-cheie care controleaza mecanismul metabolic responsabil pentru arderea sau depozitarea grasimilor in organism. Este o descoperire care promite deschiderea unor perspective noi in combaterea obezitatii.

Ipoteza comuna este ca excesul ponderal este rezultatul mancatului fara masura si a lipsei de activitatea fizica. Ei bine, noile studii sugereaza ca genele joaca un rol mult mai important in generarea obezitatii decat suntem obisnuiti sa credem.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard  si prestigiosul MIT (Institutul Tehnologic Massachusetts) spun ca au aflat de ce purtatorii variatiei genetice FTO sunt predispusi la obezitate. „Mai multe studii anterioare au incercat sa descopere legatura dintre mutatia genei FTO si reglarea apetitului sau predilectia pentru activitati sportive si controlul creierului. Iata ca analiza a  peste o suta de tesuturi adipoase umane si a unor tipuri de celule de grasime a aratat ca nu exista nicio legatura cu creierul si ca mecanismul genetic actioneaza la nivelul celulelor adipoase, nu in creier”, a explicat Melina Claussnitzer, profesor de stiinte informatice in cadrul MIT.

Secretul unui metabolism eficient: neutralizarea unei genei

Autorii noului studiu au prelevat numeroase probe de tesut adipos de la unele persoane cu variatia genetica FTO si de la altele care nu prezinta aceasta variatie. Dupa examinarea lor atenta au constatat o activitate crescuta a doua gene distantate, IRX3 si IRX5, controlate de FTO.

O expresie mai pronuntata a uneia dintre cele doua gene determina o modificare in metabolism care, in loc sa transforme grasimea in energie si s-o consume, o inmagazineaza, cauzand cresterea in greutate si obezitatea.

Ceea ce este cu adevarat promitator este faptul ca cercetatorii au reusit sa demostreze ca este posibila manipularea acestui mecanism genetic pentru a inversa luarea in greutate. Ei au urmarit efectele neutralizarii activitatii genei IRX3 asupra ansamblului proceselor metabolice si a greutatii corporale in cazul soarecilor de laborator, actionand asupra genei echivalente din grasimea rozatoarelor.

In urma acestei interventii minime, metabolismul cobailor a crescut rapid, provocand o evidenta pierdere in greutate. Si asta fara vreo schimbare in dieta sau activitatea lor fizica.

„Impactul asupra organismului a fost spectaculos. Soarecii au ajuns sa fie cu 50% mai slabi decat grupul de control si nu au luat in greutate chiar cu o alimentatie bogata in grasimi, arzand mai multa energie in somn, ceea ce arata o schimbare drastica a metabolismului lor”, precizeaza Melina Claussnitzer.

Rezultatele testelor releva ca acest mecanism genetic functioneaza ca o comanda centrala care determina fie stocarea, fie consumul energiei in organism. Oamenii de stiinta se arata foarte increzatori si spera ca descoperirea lor sa duca la crearea unui antidot pentru obezitate: o injectectie care sa „adoarma” gena buclucasa.

Concluziile studiului au fost publicate recent in „New England Journal of Medicine”.

Sursa: www.leparisien.fr

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate