Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, o noua prezenta in peisajul stiintific romanesc

Timp estimat de citire4 minute, 6 secunde

Pe 7 martie a avut loc lansarea in Romania a Centrului de Studii despre Bere, Sanatate și Nutritie, singura institutie din Romania specializata in cercetarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman.

Proiectul, o initiativa ce apartine unor reprezentanti ai mediilor universitare, medicale si de cercetare de la noi din tara, are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii știintifice si diseminarea informatiilor  in randul comunitatii medicale și a publicului larg.

Cu reputatie de specialisti de inalta tinuta academica si practica, membrii fondatori ai Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie și-au asumat misiunea de a informa publicul si de a face din acest Centru un garant pentru investigarea continua a efectelor consumului moderat de bere. Membrii fondatori sunt: Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Lector universitar in cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului, Dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar General, si Dr. Mihaela Begea, Doctor in Știinte Ingineresti.

In stransa legatura cu obiectivul propus, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie va acorda anual doua burse de cercetare. Bursele vor putea fi accesate de catre studenti in ani terminali, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi.

“La demararea acestui proiect au contribuit in primul rand cativa factori care tin de perspectivele diverse pe care noi, cei trei membri fondatori, le avem: de la calitatea de profesionisti in domeniul medical, universitar sau al cercetarii, la cea de simpli consumatori. Astfel, eram deja familiarizati cu nevoia de informare permanenta in randul comunitatii medicale si a publicului larg, in special in ceea ce priveste efectele componentelor dietei zilnice asupra organismului uman. In acelasi timp, eram la curent cu nevoia de finantare in domeniul cercetarii de la noi din tara. Mai departe, identificarea exacta a obiectului de studiu a avut la baza o atenta analiza a tipurilor de alimente si bauturi preferate de romani care, prin frecventa consumului, au efecte asupra organismului. Astfel, prezenta in alimentatia omului de mii de ani, extrem de populara si iubita, berea se afla aproape zilnic pe mesele multor romani. Putin supusa studiului stiintific la noi in tara, suntem convinsi ca va constitui un obiect de studiu extrem de ofertant pentru cercetatorii romani.” spune Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Presedinte si membru fondator al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate și Nutritie

Incepand cu acest an, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie va pune la dispozitia celor care vor intruni conditiile de eligibilitate doua burse de cercetare avand ca obiect de studiu berea.

“Vom incerca sa functionam ca o dubla interfata. In primul rand vom aduce laolalta pe cei interesati sa finanteze studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman si pe cei care au competentele de cercetare necesare sa dezvolte astfel de studii. Pe de alta parte vom disemina rezultatele obtinute, creand astfel liantul intre cei care vor efectua studiile, comunitatile medicale si publicul larg. Asa cum am anticipat in momentul in care am gandit acest proiect, am reusit deja sa trezim interesul reprezentantilor industriei producatoare de bere in legatura cu demersul nostru. Astfel, in ceea ce priveste sursele de finantare, ma bucur sa pot anunta faptul Asociatia Berarii Romaniei a decis deja sa ne acorde sprijinul, asigurand finantarea pentru prima serie de burse, urmand ca la finalul lunii martie sa anuntam valoarea exacta a acestora, timingul de depunere a aplicatiilor si conditiile de eligibilitate. Am convingerea ca avem alaturi de noi, in calitate de membri, un grup de profesioinisti care vor asigura consistenta si credibilitatea fiecarui studiu girat de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.” a declarat Dr. Alin Popescu, Secretar General Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Informatiile referitoarte la acordarea burselor vor fi facute publice prin intermediul presei si a site-ului nou lansat  al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, www.beresanatatenutritie.ro, la sectiunea “Burse de cercetare”. Comitetul de evaluare a aplicatiilor este alcatuit din specialiști din domeniile tehnologii alimentare, nutritie, medicina, cercetare,

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate și Nutritie din Romania a fost creat avand drept model centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, institutie cu traditie de peste un deceniu. 

“Ne bucura initiativa infiintarii si in Romania a unui centru de studii care si-a propus sa investigheze efectele consumului moderat de bere asupra organismului, intrucat suntem convinsi ca va reusi sa completeze cu succes activitatea pe care Cerveza y Salud o desfasoara in Spania. Doresc sa ii asigur pe colegii romani de intreg sprijinul nostru in derularea activitatii de cercetare și sunt sigur ca vom avea schimburi de experienta extrem de utile”, a declarat Prof. Ramon Estruch, Senior Consultant al Departamentului de Medicina Interna a Spitalului din Barcelona, profesor la Facultatea de Medicina din Barcelona și membru al Cerveza Y Salud.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu