Ceai de pelin – cum îl pregătești corect și care sunt beneficiile lui
Nu putem spune că toată lumea consumă ceai de pelin cu o plăcere deosebită, fiind vorba de o băutură cu gust amar care în primă instanță îi face pe mulți să nu se mai gândească și la ce beneficii aduce. Din acest motiv ceaiul de pelin nu a atins încă nivelul de popularitate al absintului sau vinului pelin – două băuturi alcoolice care conțin același ingredient cu iz amar, care este însă mult atenuat în comparație cu băutura medicinală. Mulți vor spune că același lucru se poate face și cu ceaiul de pelin, însă problema e că se recomandă ca acesta să fie consumat fără îndulcitori, întrucât îi reduc din beneficii.
08.11.2024
Timp estimat de citire:
8 minute, 4 secundeExistă și o parte bună constând în faptul că o cură cu ceai de pelin nu este de lungă durată, iar în anumite situații poate fi folosit și pentru uz extern, astfel că problema gustului dispare.
Ceai de pelin – proprietăți
Dacă nu l-ai încercat încă, ai aflat deja din rândurile de mai sus că ceaiul de pelin este amar, însă acest detaliu nu trebuie să te descurajeze din start pentru că există o serie de beneficii care merită să treci peste acest mic inconvenient și pe care le vei descoperi pe parcursul acestui articol.
Spre deosebire de alte băuturi din aceeași categorie, ceaiul de pelin este lipsit de vitamine și minerale. De asemenea, nu conține carbohidrați, lipide și proteine care să-i confere un aport caloric. În schimb, este bogat în tujonă – un compus specific ce îi conferă acest gust amar și totodată este responsabil de cele mai multe beneficii asociate cu consumul de ceai de pelin.
Există două tipuri de tujonă în ceaiul de pelin, respectiv alfa-tujona și beta-tujona, prima având un efect toxic mai pronunțat și fiind principalul motiv pentru care această băutură nu trebuie consumată pe termen lung și nici în cantități mari.
În același timp, ceaiul de pelin mai conține taninuri, carotenoide, flavonoide și eteri care, împreună cu tojona, îi conferă proprietăți antiparazitare și antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante și analgezice. Aceste proprietăți aduc beneficii atât în plan intern cât și extern, ceaiul de pelin putând fi folosit și pentru tratarea a diferite probleme la nivelul pielii.
Ceai de pelin – mod de preparare
Pentru a prepara un ceai de pelin ai nevoie de frunzele și tulpinile plantei, pe care le poți procura direct din natură sau din farmacii ori magazinele naturiste. Odată recoltate, frunzele și tulpinile se lasă la uscat fără a fi expuse direct la lumina soarelui, după care se toacă mărunt.
Pentru o cană de ceai de pelin se folosește o linguriță de frunze și tulpini uscate și 300 de mililitri de apă. Aceasta se pune la fiert iar după ce dă în clocot se ia de pe foc adăugând apoi în vas planta uscată. Recipientul se acoperă iar ceaiul de pelin se lasă la infuzat 10-15 minute, suficient cât sa se și mai răcească între timp.
Așa cum spuneam, are un gust amar dar suportabil dacă nu adaugi mai mult de o linguriță de plantă uscată, fiind recomandat să îl consumi fără îndulcitori, întrucât aceștia îi reduc din beneficii. Poți adăuga însă câteva picături de zeamă de lămâie sau poți completa infuzia cu câteva frunze de mentă care să-l aromatizeze și să mai estompeze gustul amar.
Ceai de pelin – beneficii
Primele beneficii au fost descoperite încă din antichitate, iar de-a lungul timpului au iești la iveală și alte proprietăți care fac din ceaiul de pelin un bun remediu naturist. Cele mai multe beneficii asociate cu consumul de ceai de pelin sunt atribuite tujonei, care este principala substanță activă din această băutură și care trebuie consumată cu precauție deoarece poate genera și reacții adverse severe. Deocamdată ne vom referi la beneficii, iar despre efectele nedorite vom vorbi în capitolul următor.
Combaterea paraziților intestinali
Acesta e unul din primele beneficii despre care spuneam că au fost descoperite în urmă cu câteva mii de ani, ceaiul de pelin fiind folosit inițial ca remediu împotriva paraziților intestinali. Tujona este substanța care îi conferă această calitate, având efect letal asupra paraziților intestinali odată ce ajunge în tractul digestiv. Tot datorită acestei substanțe, ceaiul de pelin distruge bacteriile nocive din stomac și intestine care pot cauza toxiinfecții alimentare.
Îmbunătățirea digestiei
Atunci când intră în contact cu papilele gustative, substanțele amare din ceaiul de pelin declanșează un reflex care se transmite de-a lungul tractului digestiv, stimulând secreția de suc gastric și enzime digestive. De aceea se recomandă consumul de ceai de pelin înainte de masă, dat fiind că acesta crește apetitul și îmbunătățește digestia prin stimularea secreției de enzime și suc gastric. Totodată, așa se explică și recomandarea de a consuma ceaiul de pelin neîndulcit, gustul amar fiind cheia pentru beneficiile în plan digestiv.
Efectul energizant
Tujona din ceaiul de pelin ameliorează acțiunea unui neurotransmițător numit acid gama-aminobutiric (GABA), care este produs de creier pentru a reducea activitatea neuronală și a induce starea de calm și relaxare. Astfel, o cană de ceai de pelin poate acționa ca un adevărat energizant, fiind benefic în anumite situații când îți dorești să fii mai activ/ă. Din această perspectivă, cel mai bine este să bei ceai de pelin dimineața înainte de micul dejun, pentru că îți conferă energie pentru o bună parte din zi.
Ameliorarea inflamației și a durerii
În plan intern, aceste beneficii sunt puse în valoare mai ales în ceea ce privește bolile cronice digestive asociate cu un proces inflamator, așa cum este boala Crohn. Ceaiul de pelin reduce inflamația la nivelul intestinelor, având și un efect calmat în cazurile de gastrită sau esofagită.
De asemenea, aplicat sub formă de comprese pe articulațiile afectate de artrită, ceaiul de pelin reduce inflamația specifică bolii, ameliorând durerea și rigiditatea articulară.
Reducerea stresului oxidativ
Ceaiul de pelin are și efect antioxidant datorită căruia contribuie la prevenirea unor boli cronice și altor probleme de sănătate cauzate de stresul oxidativ. Acesta este un proces nociv care a modifică structura celulelor în urma reacțiilor cauzate de niște compuși prezenți în organism, numiți radicali liberi. Tujona și alte substanțe antioxidante din ceaiul de pelin neutralizează radicalii liberi intrând în reacție cu ei înainte ca aceștia să ajungă la celule.
Ameliorarea problemelor cutanate
Datorită proprietăților antibacteriene, ceaiul de pelin se poate folosi și extern pentru tratarea iritațiilor sau eczemelor apărute la nivelul pielii, pentru dezinfectarea rănilor și prevenirea infectării, precum și ca remediu împotriva acneei. De asemenea, inflamațiile locale pot fi reduse prin aplicare de comprese cu ceai de pelin, după cum am explicat în cazul artritei.
Ceai de pelin – măsuri de precauție
Cu toate aceste beneficii, ceaiul de pelin poate fi chiar letal dacă este consumat în exces și nu se respectă anumite măsuri de precauție. După cum spuneam, alfa-tujona pe care o conține este toxică, iar dacă este administrată în cantități prea mari afectează creierul provocând convulsii, iar în cazurile cele mai grave putând duce la deces. De aceea nu este recomandat să consumi mai mult de două căni de ceai de pelin pe zi, iar dacă faci acest lucru zilnic, perioada de consum nu trebuie să fie mai lungă de două săptămâni. În caz contrar pot apărea halucinații, convulsii, amețeli și vărsături iar după 4 săptămâni de consum zilnic este foarte posibil să survină decesul pe fondul intoxicației cu alfa-tujona.
Fiecare organism reacționează în felul său la astfel de substanțe iar din acest motiv este bine ca administrarea ceaiului de pelin să se facă doar la recomandarea unui medic sau cel puțin să se ceară sfatul acestuia înainte de a folosi un astfel de remediu.
Ceai de pelin – contraindicații
Este total contraindicată aplicarea frunzelor de pelin direct pe piele, în locul ceaiului, întrucât în cazul lor concentrația de substanță toxică este mai ridicată și poate cauza iritații cutanate severe.
Chiar dacă are o toxicitate mai redusă, ceaiul de pelin este contraindicat femeilor gravide și celor care alăptează, întrucât poate afecta evoluția sarcinii și dezvoltarea copilului. De asemenea nici femeile care doresc să devină mame în viitorul apropiat nu ar trebui să consume acest ceai întrucât există indicii că ar putea afecta fertilitatea.
În cazul persoanelor cu epilepsie, ceaiul de pelin poate favoriza apariția convulsiilor, motiv pentru care este contraindicat, aceeași recomandare fiind adresată și pacienților cu afecțiuni neurologice.
Tot din cauza toxicității, băutura nu este recomandată pacienților cu afecțiuni hepatice sau renale dat fiind faptul că ficatul și rinichii sunt organe care filtrează toxinele din sânge, iar ceaiul de pelin poate agrava boala.
În ceea ce privește reacțiile adverse, acestea apar în general pe fondul consumului în exces și se pot manifesta prin vărsături și alte tulburări digestive, convulsii, stări de amețeală și confuzie. De asemenea, excesul de ceai de pelin poate duce la insuficiență renală iar în cazurile cele mai grave poate duce la un deznodământ fatal.
Radiofrecvența corporală: ce este și cum te ajută în lupta cu celulita
04.12.2024