Care sunt acele alimente care conțin estrogen?
Estrogenul este un hormon sexual feminin prezent într-o proporție mai redusă și în organismul bărbaților, care îndeplinește o serie de roluri importante precum dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, funcționarea normală a aparatului reproducător, menținerea densității osoase dar și a echilibrului emoțional. Este produs de ovare (în cazul femeilor) și glandele suprarenale, iar în anumite condiții sinteza estrogenului poate scădea, ducând la apariția unor dezechilibre hormonale.
19.06.2025


Timp estimat de citire:
7 minute, 33 secundeÎn astfel de situații este importantă și adaptarea alimentației, mai exact includerea în dietă a unor alimente care conțin estrogen. Despre acest aspect vom discuta pe parcursul articolului de față, în care vom arăta de ce este recomandat să consumi alimente care conțin estrogen, care sunt beneficiile acestora dar și ce consecințe negative pot avea. Bineînțeles, vom face și o trecere în revistă a principalelor categorii de alimente care conțin estrogen, pentru a te ajuta să pui în practică informațiile pe care le vei afla din rândurile următoare.
Ce înseamnă de fapt „alimente care conțin estrogen”
Deși folosită în mod uzual, această formulare este oarecum improprie pentru că în realitate nu există alimente care conțin estrogen. După cum spuneam, estrogenul este un hormon produs în organismul uman, astfel că nu poate fi prezent în mod natural în alimente și nici nu există proceduri prin care acestea să fie îmbogățite artificial cu estrogen. Apare firesc întrebarea „totuși, de ce mai vorbim în aceste condiții de alimente care conțin estrogen?” iar răspunsul îl vei afla imediat.
Există anumite alimente care conțin niște compuși naturali ce imită acțiunea estrogenului odată ajunși în organism, legându-se de receptorii specifici acestui hormon și generând efecte similare. Acești compuși se numesc fitoestrogeni iar alimentele care conțin estrogen sunt de fapt alimente bogate în astfel de substanțe care imită acțiunea hormonului uman. Principalele grupe de fitoestrogeni sunt izoflavonele și lignanii, la care se adaugă cumestanii și stilbenele, fiecare disponibil în cantități mai mari sau mai mici în alimente care conțin estrogen.

Ce beneficii atrage consumul de alimente care conțin estrogen
Consumul de alimente care conțin estrogen este recomandat în mod special femeilor, însă și în cazul bărbaților acțiunea fitoestrogenilor poate avea un efect pozitiv. Principalele beneficii care pot fi asociate cu un astfel de regim sunt următoarele:
Ameliorarea simptomelor menopauzei
Dieta bazată pe alimente care conțin estrogen este unul dintre remediile cel mai des folosite în perioada menopauzei, când scade în mod natural capacitatea organismului de a produce acest hormon. Apare astfel un dezechilibru hormonal manifestat prin bufeuri, transpirații nocturne, insomnie și dispoziție schimbătoare. Astfel de simptome pot fi ameliorate sau chiar evitate prin consumul de alimente care conțin estrogen, ce suplinesc deficitul de hormoni naturali.
Reglarea ciclului menstrual
Dezechilibrele hormonale cauzează adesea și dereglări ale ciclului menstrual, pe fondul unui aport scăzut de estrogen. Acesta poate fi înlocuit temporar cu fitoestrogeni proveniți din alimentație, care contribuie și la reglarea ciclului menstrual.
Îmbunătățirea fertilității
Femeile cu probleme legate de fertilitate pot să consume mai des alimente care conțin estrogen, dat fiind faptul că acest hormon joacă un rol important în formarea și maturarea ovulelor, precum și în modificările care au loc la nivelul uterului în perioada ovulației.
Creșterea densității osoase
Nivelul de estrogen influențează și densitatea osoasă, respectiv rezistența oaselor. Odată cu menopauza crește și riscul de osteoporoză asociat cu reducerea activității hormonale iar consumul de alimente care conțin estrogen poate contribui prevenirea acestei afecțiuni și menținerea sănătății oaselor.
Cele mai cunoscute alimente care conțin estrogen
Lista cu alimente care conțin estrogen este una destul de lungă și variată, așa că pentru a o mai bună prezentare le-am împărțit pe categorii, după cum urmează:
Leguminoasele
Este de departe cea mai importantă categorie de alimente care conțin estrogen, în special datorită unuia dintre ele. Este vorba de soia, care are cel mai mare conținut de fitoestrogeni dintre toate alimentele. Concret, o cantitate de 100 de grame de boabe de soia conține intre 100 și 300 de miligrame de izoflavone, cu mult peste celelalte alimente din aceeași categorie.
Cu toate acestea, și fasolea, mazărea lintea și năutul sunt alimente care conțin estrogen în cantități mai mari decât cele din alte grupe.
Nucile și semințele
Dacă leguminoasele conțin în principal izoflavone, nucile și semințele sunt surse generoase de lingani – o altă categorie importantă de fitoestrogeni. În mare, toate nucile și semințele pot fi considerate alimente care conțin estrogen, iar dintre acestea se remarcă semințele de in. Acestea trebuie însă măcinate întrucât au coajă rezistentă la acțiunea acidului gastric și enzimelor digestive, ce împiedică astfel absorbția elementelor nutritive din interior.
Semințele de susan sunt alte alimente care conțin estrogen în cantități importante, iar acestora li se adaugă nucile, fisticul și migdalele.
Fructele și legumele
Deși nu constituie prima opțiune când vine vorba de alimente care conțin estrogen întrucât au un aport mai redus de fitosetrogeni, fructele și legumele pot fi consumate în completarea alimentelor menționate anterior, întrucât sunt cele mai importante surse de vitamine și minerale. Dintre fructe trebuie menționate merele, perele, strugurii, căpșunele, prunele, afinele, murele și rodiile, iar dintre legume varza, morcovii, conopida și broccoli.

Când se recomandă consumul de alimente care conțin estrogen
O dietă bazată pe alimente care conțin estrogen este recomandată atunci când se constată o scădere a nivelului acestui hormon, fie in urma analizelor de sânge fie pe baza simptomelor specifice. Scăderea nivelului de estrogen se manifestă de obicei prin:
- Dereglări ale ciclului menstrual;
- Bufeuri;
- Uscăciune vaginală;
- Insomnie sau alte tulburări de somn;
- Schimbări bruște și inexplicabile ale dispoziției;
- Fragilitate osoasă;
- Reducerea fertilității.
Acestea sunt manifestări specifice menopauzei, care se instalează în intervalul de vârstă cuprins între 45 și 55 de ani și marchează sfârșitul perioadei fertile a femeilor, pe fondul reducerii producției de estrogen.
Este o etapă inevitabilă în viața fiecărei femei, însă consumul de alimente care conțin estrogen poate face mai ușoară această schimbare, ameliorând simptomele supărătoare. Este de preferat ca dieta bazată pe alimente care conțin estrogen să fie începută încă din perioada premergătoare menopauzei, astfel încât reducerea nivelului acestui hormon să fie cât mai puțin resimțită la nivelul organismului.
De asemenea, consumul de alimente care conțin estrogen este recomandat și femeilor care se confruntă cu dereglări ale ciclului menstrual, dar și celor expuse stresului prelungit, care este una din cauzele dereglărilor hormonale.
Un aport suplimentar de alimente care conțin estrogen poate fi de ajutor și în cazul femeilor care încearcă să rămână însărcinate, având în vedere efectul pozitiv asupra fertilității.
Nu în ultimul rând, o dietă în care să fie incluse și alimente care conțin estrogen este recomandată și persoanelor cu risc de osteoporoză, pentru creșterea densității osoase.
Precauții privind consumul de alimente care conțin estrogen
Alimentele care conțin estrogen nu vor putea să îndeplinească niciodată în totalitate rolurile pe care le au hormonii naturali și totodată nu pot stimula producția acestora. Așadar, efectele reducerii naturale a nivelului de estrogen odată cu înaintarea învârstă sunt inevitabile iar aceste alimente au doar rolul de a face mai ușoară trecerea la menopauză și a susține organismul in perioadele în care producția de estrogen scade din diferite cauze.
De aceea, alimentele care conțin estrogen trebuie consumate cu moderație, pentru că o cantitate mai mare nu va atrage beneficii pe măsură. Din contră, un aport sporit de fitoestrogeni poate cauza dezechilibre hormonale manifestate prin creșterea în greutate, retenție de apă, apariția acneei, dereglări ale ciclului menstrual. Chiar și în cazul bărbaților, excesul de alimente care conțin estrogen poate cauza dezechilibre soldate cu scăderea libidoului, ginecomastie (dezvoltarea exagerată a sânilor) și probleme de fertilitate.
Persoanele care urmează tratamente hormonale trebuie să se consulte cu medicul în privința consumului de alimente care conțin estrogen întrucât fitoestrogenii pot interfera cu substanțele active din medicamente.
De asemenea, există unele studii în urma cărora s-a constatat că administrarea de fitoestrogeni poate stimula dezvoltarea celulelor canceroase, astfel că persoanele cu un istoric de cancer de sân, cancer uterin, cancer ovarian, endometrioză sau cancer de prostată trebuie să evite consumul în exces de astfel de alimente și mai ales să se consulte cu medicul în privința regimului adecvat.

Exemple de alimente sănătoase, bogate în fosfor
11.07.2025