Bebelus XXL Ce e de facut?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 7 secunde

Nasterea este cu siguranta unul dintre cele mai emotionante momente din viata unei femei. În acelasi timp, este prilej de îngrijorare, oricine îsi doreste un copil sanatos. Baietel sau fetita, nu conteaza, sanatos sa fie! Unul dintre indicatoarele sanatatii nou-nascutului este greutatea la nastere. Din punct de vedere medical, atunci cand ne referim la un nou-nascut cu greutatea peste limitele normale, vorbim de macrosom.Multi specialisti sunt de parere ca greutatea copilului la nastere trebuie sa fie între 2500-4000 g. Dar aceasta greutate depinde de varsta gestationala. Astfel, un copil nascut la 37 saptamani este macrosom daca are mai mult de 3600 g. Daca este nascut la 38 saptamani este macrosom daca are peste 3800 grame si daca este nascut la 39-40 saptamani este considerat macrosom daca greutatea sa este peste 4000 g.

De ce e mai grasut decat ar trebui?
Exista un numar mare de factori care determina nasterea la termen a unui copil supraponderal. Probabil cel mai important factor este cel genetic. De asemenea, nivelul crescut al glicemiei la o mama cu diabet zaharat tratat gresit sau diabetul gestational al mamei pe parcursul sarcinii diagnosticat sau nu. Alti factori de risc incriminati sunt:

  • etnia mamei (se pare ca femeile hispanice sunt predispuse riscului de a da nastere unui copil macrosom);
  • obezitatea;
  • castigul mare în greutate pe parcursul sarcinii;
  • nasterea peste termen si chiar sexul copilului (se pare ca nou-nascutii de sex masculin sunt mai predispusi);
  • talia mare a parintilor este, de asemenea, amintita;
  • multiparitatea (mama care a nascut de mai multe ori) ;

Se pare însa ca exista si situatii cand copiii macrosomi se nasc din mame care nu prezinta niciunul din acesti factori. Totodata, mame care prezinta unul din factorii de risc pot naste copii cu o greutate normala.

Greutatea mare a fatului indica riscul pentru o nastere dificila. Poate aparea un traumatism obstetrical, pierdere de sange, ruptura de perineu. Din aceasta cauza se indica cezariana în asemenea situatii.

Un plus de atentie alimentatiei
Aceasta greutate mai mare a nou-nascutului nu poate fi prevenita si nu este grava, deci nu aveti motive sa va înspaimantati. Supraponderalul este totusi expus unor riscuri, însa el va fi urmarit imediat dupa nastere în maternitate de catre medicul neonatolog, iar parintii vor supraveghea mai departe la domiciliu alimentatia acestuia – pentru ca în multe din cazuri, desi este supraponderal, poate refuza alimentarea.
    Riscurile care pot aparea sunt:

  • suferinta fetala acuta
  • hemoragii meningocerebrale
  • paralizie de plex brachial, paralizie faciala

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva
garda1108@yahoo.com

 
  
 


Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate