Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
Pentru a evita probleme precum constipația, arsurile la stomac și simptomele sindromului de colon iritabil (SCI), este important să consumăm alimentele potrivite. In rândurile următoare aveții câteva sugestii pentru o digestie sănătoasă:
26.09.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeConsumați fibre pentru a preveni constipația
Este o idee bună să încercați să mâncați mai multe fibre deoarece o dietă bogată în fibre poate ajuta digestia și poate preveni constipația. Aportul recomandat este de 30 g fibre/zi. Este recomandat ca fibrele să provină dintr-o varietate de surse, cum ar fi pâinea integrală, orezul brun, fructe si legume, fasole, cereale etc. Dacă aveți sindrom de colon iritabil sau dacă sesizați că cerealele vă balonează, luați-vă fibrele din fructe și legume.
Beți multe lichide pentru a ajuta digestia
Fibrele acționează ca un burete, absorbind apa. Fără lichide, fibrele nu își pot face treaba, ceea ce poate duce la constipație. O modalitate bună de a vă asigura că consumați suficiente lichide este să beți un pahar cu apă la fiecare masă. Evitați băuturile cu cofeină, deoarece pot provoca arsuri la stomac.
Reduceți aportul de grăsimi pentru un intestin sănătos
Alimentele cu conținut mare de grăsimi, cum ar fi chipsurile, burgerii, produsele de patiserii și de cofetărie sunt mai greu de digerat și pot provoca dureri sau arsuri la stomac. De asemenea, reduceți consumul de alimente grase prăjite pentru a ușura digestia și a cruța stomacul. Încercați să consumați carne slabă și pește, lapte degresat sau semi-degresat și să preparați alimentele mai mult la cuptor sau pe grătar decât să le prăjiți.
Evitați alimentele și băuturile care declanșează simptomele digestive
- Consumați cu precauție condimentele pentru a evita problemele digestive – nu doar alimentele picante sau iuți declanșează arsurile la stomac, ci și alimentele mai blânde, dar aromate, cum ar fi usturoiul și ceapa.
- Atenție la declanșatorii simptomelor digestive – alimentele acide, cum ar fi roșiile, citricele, sosurile pentru salate și băuturile carbogazoase, pot declanșa arsuri la stomac, în timp ce grâul și ceapa pot provoca simptome neplăcute persoanelor suferinde de sindromul de colon iritabil.
- Dacă suferiți de intoleranță la lactoză, de obicei apar simprome neplăcute sau dureri de stomac după consumul de lapte și produse lactate, inclusiv smântână, brânză, iaurt și ciocolată.
Păstrați un jurnal alimentar pentru a afla ce alimente duc la apariția simptomatologiei.
Alegeți băuturile potrivite pentru a ușura și ajuta digestia
Băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, cola, unele tipuri de ceaiuri și unele băuturi carbogazoase, stimulează aciditatea în stomac, producând arsuri la stomac anumitor persoane. Băuturile carbogazoase, în general, produc umflarea abdomenului, ceea ce poate duce și la arsuri la stomac.
Pentru a reduce riscul problemelor digestive, alegeți băuturi cum ar fi ceaiurile din plante, laptele și apa plată. Dacă nu vă puteți lipsi de cafea sau ceai, limitați-vă consumul la 1 sau 2 căni pe zi.
Consumați probiotice…
…așa-numitele „bacterii prietenoase” care se găsesc și în mod natural în intestin. Probioticele se găsesc în iaurt, care este o sursă naturală bună. Iaurtul este făcut din lapte care a fost fermentat, de obicei de bacterii lactice. În timp ce probioticele apar în mod natural în intestin, creșterea aportului prin alimente precum iaurtul poate ușura digestia.
Probioticele pot ajuta la problemele digestive, cum ar fi balonarea, constipația și diareea. De asemenea, s-a dovedit că îmbunătățesc digestia lactozei sau a zahărului din lapte. Cu toate acestea, nu toate tipurile de iaurt conțin probiotice. Când faceți cumpărături, cautati iaurt cu „culturi vii și active”.
Asigurați-vă că dieta dumneavoastră este bogată în fibre și probiotice ceea ce vă poate ajuta sistemul digestiv să funcționeze corect fără probleme de genul balonării și constipației.
Atenție la simptomele bolilor digestive!
În timp ce consumul multor alimente care sunt bune pentru sistemul dumneavoastră digestiv este cheia pentru a vă menține sănătoși, ar trebui să acordați atenție oricăror simptome care ar putea indica o potențială problemă digestivă. Există mai multe afecțiuni digestive comune care pot duce la suferințe importante sau chiar boli. Afecțiuni precum sindromul colonului iritabil (SCI), boala celiacă, boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) și calculii biliari sunt afecțiuni destul de frecvente și pot necesita tratament pentru diminuarea simptomelor.
Aceste afecțiuni pot impune, de asemenea, evitarea cu totul a anumitor alimente, cum ar fi evitarea glutenului în cazul bolii celiace, prin urmare este important să cautați ajutor specializat pentru atunci când aveți orice tip de simptome sau probleme digestive persistente.
Ce este colesterolul și cum îl menținem în limite normale - interviu dr. Gabriela Profir (video)
24.09.2024