3 suplimente nutritive care te ajuta sa slabesti cand faci sport

Iulia Hadarean, nutritionist dietetician

Timp estimat de citire2 minute, 52 secunde

Ai inceput sa faci miacare ai vrei sa ai rezultate maxime? Foloseate suplimentele nutritive pentru a avea rezultatele pe care ti le doreati. Iti prezentam trei optiuni 100% sigure, care iti vor sculpta corpul in asociere cu exercitiile fizice. 

Afla care sunt cele trei suplimente nutritive 100% sigure care te ajuta sa slabesti atunci cand faci sport!

Carnitina

Carnitina este cel mai cunoscut supliment sportiv, folosit atat de persoanele care practica un sport de perfomanta, cat ai de cele care merg la sala de fitness sau aerobic. Carnitina este un aminoacid sintetizat la nivelul ficatului ai rinichilor pornind de la alti doi aminoacizi: lisina ai metionina.  Acest supliment nutritiv poate fi asimilat din diferite alimente, cum ar fi: carnea de vita, carnea de oaie, carnea de vanat, carne de pasare, peate ai lactate.

Cum te ajuta?

Principalul mecanism al carnitinei in organism se refera la activitatea sa in metabolismul grasimilor. Toate tesuturile, cu exceptia creierului, utilizeaza acizi graai cu lant lung pentru producerea de energie. In activitatea musculara carnitina aduce o contributie majora prin oxidarea acizilor graai ai eliberarea energiei. Ea create utilizarea grasimilor ca sursa de energie, previne acumularea lor, intervenind in procesul lor de ardere. De asemenea, mareate timpul pana la aparitia oboselii musculare.

Este un supliment sigur, nu au fost raportate cazuri de supradozare ai astfel poate fi un ajutor de nadejde in lupta cu kilogramele. Atentie! Are efect numai in asociere cu exercitiul fizic.

Cafeina

Cafeina, sinonima cu cofeina, este un alcaloid din grupa purinelor, care se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, guarana si cacao, fiind unul dintre cei mai vechi stimulenți naturali folosiți de om.

Folosita in cantitati rezonabile, actioneaza ca:

  • stimulant al sistemului nervos central (in creier, cofeina actioneaza ca un stimulent indirect. Ea blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina, care comanda  creierului sa se liniateasca ai sa adoarma.)
  • cresterea pulsului si tensiunii arteriale
  • dilatator bronhial
  • diuretic
  • stimulant al peristaltismului intestinal
  • potentiator al atentieiei ai concentrarii
  • inhibitor al oboselii

Doza optima de cofeina este de 100 pana la 200 mg – una pana la doua ceati de 140 g. Pentru efecte maxime in cazul practicarii sportului, cafeina poate fi consumata cu aproximativ jumatate de ora inainte de exercitiul fizic.

Continutul de cofeina al diferitelor bauturi ai alimente 

Cafea la ibric (o ceaaca)

60 – 120 mg

Espresso dublu (50g)

45 – 100 mg

Cafea decofeinizata (o ceaaca)

1 – 5 mg

Ceai (o ceaaca)

40 mg

Ceai verde (o ceaaca)

40 mg

Ciocolata calda (o ceaaca)

4 mg

Ciocolata neagra (25 g)

20 mg

Ciocolata cu lapte (25 g)

6 mg

Spirulina

Arthrospira platensis, cunoscuta sub numele de spirulina, este o  microalga de o culoare verde-albastra. Caracterizata ca fiind un „superaliment“, spirulina inglobeaza in proportie de 60-70% proteine pure, adica mai mult decat poate sa contina carnea de vita sau de pui, ceea ce inseamna ca are toti cei opt aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul ai valina).

Cum te ajuta?

Spirulina nu contine zahar ai carbohidrati. Aceasta actioneaza ca un inhibitor puternic al apetitului ai reduce considerabil greutatea corporala, in timp. Desigur, consumul de spirulina trebuie insotit de o alimentatie sanatoasa, naturala, bogata in toate principiile nutritive ai lichide pentru a beneficia la maxim de efectele sale pozitive. Este recomandat sa se consume dupa efortul fizic. Datorita compozitiei bogate in proteine, spirulina va ajuta la refacerea musculara avand ai un efect antioxidant, diminuand degradarea muachilor ai epuizarea dupa exercitiile fizice.

 

Iulia Hadarean

Nutritionist-dietetician

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

nutritionist dietetician

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate