Vinul și brânzeturile: 7 combinații ideale
Asocierea dintre vinuri și brânzeturile fine este de notorietate în gastronomie. Este o adevărată artă prin care papilelor gustative li se oferă experiența unui răsfăț desăvârșit. Te vei convinge de acest lucru atunci când vei încerca „tandemurile” propuse.
27.04.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 53 secundeÎntâlnirea dintre brânzeturi și vinuri este poate una dintre cele mai fericite întâmplate vreodată. Fiind ca Ying și Yang, ele se complementează și se pun în valoare reciproc, motiv pentru care se bucură întotdeauna de un loc de cinste la mesele festive și ocaziile speciale. Însoțirea însă nu se face deloc la voia întâmplării. Se ține cont de aromă, gust și textură, pentru crearea unui echilibru perfect. Iată câteva exemple consacrate în acest sens.
Parmezan + vin rose
Dacă am putea trage cumva cu ochiul în paradis, s-ar putea să descoperim că acolo oamenii savurează felii de parmezan cu un pahar de vin rose. Cu o perlație delicată și arome fructate sau cu nuanțe discrete florale, acest tip de vin, fie că e sec, demisec sau demidulce, pătrunde în structura granulară a brânzei, realizând un delciu autentic.
Cheddar + vinul roșu sec
Brânza Cheddar este probabil singura pereche ideală pentru vinul roșu sec, dintre brânzeturi. Acest produs englezesc, provenit din satul Cheddar și produs pentru prima dată în secolul al XVI-lea capătă un acord inconfundabil de gust nobil.
Manchego + Sauvignon Blanc
Vin cu multă viață, plăcut, acid și cu un buchet de arome care se apropie de cel al pepenelui galbe, Sauvignon Blanc acompaniază într-un mod inegalabil brânza Manchego. Aceasta este preparată artizanal din lapte oaie din rasa Manchega din regiunea spaniolă La Mancha și are un gust puțin picant, cu nuanțe ușoare de semințe de pin și migdale prăjite.
Gouda + Chardonnay
Denumită astfel după oraşul olandez Gouda, acest tip de brânză este unul dintre cele mai faimoase şi folosite din lume. Brânza tânără merge bine cu bere. În schimb, varianta maturată se potriveşte de minune cu un vin alb, suav, catifelat și o aromă ce amintește de cea a fânului proaspăt cosit. Exact așa cum este Chardonnay.
Camembert + Cabernet Sauvignon
Este una dintre cele mai cunoscute tipuri de brânzeturi franțuzești. Își datorează numele unui sat din Normandia, unde a locuit Marie Harel, cea care, în anul 1791, a inventat-o. Se obține din lapte crud de vacă, nepasteurizat. Este o brânză cremoasă, de culoare galbenă, cu o crustă mai consistentă acoperită de muceagai alb. Cât despre asocierea cu vinurile, Camembert își dezvăluie cu generozitate calitățile atunci când e servită cu un pahar de Cabernet Sauvignon.
Brie + Riesling
Din păcate, un vin subestimat, considerat prea dulce, Rieslingul realizează un parteneriat reușit cu brânza Brie, o altă specialitate care face cinste Franței pe întreg mapamondul. Acest vin licoros și înmiresmat se combină excelent cu această brânză moale cu un strat fin de mucegai alb. Aceasta îi echilibrează gustul și-i accentuează buchetul de arome.
Gorgonzola + Muscat
Originară din Italia, această brânză fermentată cu un gust dulceag și o textură deosebit de cremoasă și elastică, înnobilată, în mod controlat, cu mucegai albastru, se armonizează în cel mai fericit mod cu un vin ce excelează prin delicatețe. Muscatul este o opțiune fără greș în acest sens.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024