Interviu: Corina Caprioriu, judoka, medaliata la Olimpiada

Timp estimat de citire3 minute, 15 secunde

Multipla medaliata europeana, mondiala si castigatoare a argintului olimpic la Londra, in 2012, la judo, Corina Caprioriu a decis la finalul anului trecut sa renunte la sportul care i-a adus atatea satisfactii. La 30 de ani, Corina lucreaza acum in cadrul Federatiei Romane de Judo si, in paralel, vrea sa-i invete pe micutii dornici de miscare tainele judoului.

A fost grea decizia de a renunta la sportul de performanta?

Usor sigur nu a fost. Am luat aceasta hotarare in decembrie, dar imi este greu sa stau departe de sport. Zilnic fac antrenamente la Dinamo, acolo unde intentionez sa preiau o grupa de copii. Vreau sa dau inapoi din ce am invatat, pentru ca judo m-a facut omul care sunt acum, am acumulat experienta in cei peste 23 de ani de sport de performanta, asa ca am ce sa le spun si sa le arat micutilor. Lucrez si in cadrul Federatiei, ca membru in Comitetul Director. Acolo fac voluntariat, nu castig nimic, pur si simplu vreau sa ajut cu ce pot acest sport care mi-a oferit atatea satisfactii.

Cat de mult ar trebui sa ocupe sportul in viata unui om?

Sportul este foarte important. Nu spun neaparat sa faci zilnic, ore intregi, ca si cum te-ai pregati de vreo competitie, dar 30 de minute de miscare zilnic sunt de aur pentru organism. Creierul functioneaza mai bine in conditiile unui organism sanatos.

Ce insemana sa ai un corp sanatos?

Miscarea, alimentatia si odihna sunt cele mai importante pentru a avea un organism sanatos. Trebuie sa mancam echilibrat, trei mese pe zi, de preferat, cu doua gustari, fara sa evitam neaparat ceva, dar sa ne incadram in anumite limite. Excesele de orice fel sunt foarte daunatoare.

Esti adepta dietelor?

Sunt o gurmanda, iar in perioada in care am facut sport m-am considerat si ghinionista si norocoasa in acelasi timp. Asta pentru ca puteam sa ma ingras intr-o saptamana sau in cateva zile de vacanta 5-6 kilograme, dar la fel de usor reuseam sa le dau jos. Trebuia sa ma incadrez in categorie si, inevitabil, inainte de competitii eram foarte atenta la ce mancam, la cata apa beam. Pana anul trecut nici nu aveam nutritionist la lotul national, asa ca a trebuit sa invat si sa-mi educ organismul.

Cat de mult conteaza odihna?

99% din „reteta succesul” in ceea ce priveste organismul sanatos inseamna odihna. Este foarte important sa dormim minimum 8 ore pe noapte. Eu am avut probleme in preajma competitiilor, din cauza oboselii, a stresului, nu reuseam mereu sa dorm cat trebuia, iar rezultatele se vedeau. Niciodata nu dadeam randament maxim daca nu dormeam cat trebuie. Somnul este si cea mai buna metoda de recuperare dupa orice fel de efort.

Ai reusit sa convingi oamenii sa faca sport?

Da, mai ales dupa argintul de la Jocurile Olimpice multe fete din Lugoj, orasul meu natal, s-au apucat de judo. A fost o „explozie” atunci, foarte multi copii au mers la sala si au inceput sa indrageasca acest sport.

Care dintre trofeele cucerite in cariera ti-e cel mai drag?

E ca si cum as avea 3-4 copii si m-ai intreba pe cine iubesc mai mult! Nu pot sa spun, toate imi sunt foarte dragi, am muncit in egala masura pentru ele, au fost multe sacrificii, piedici…

Daca ai fi copil din nou, te-ai apuca de sport ?

Da, suta la suta. Desi am avut multe momente in care ziceam ca a doua zi plec din cantonament, ca nu mai fac judo… acum, daca stau sa ma gandesc, as lua totul de la capat. Imi amintesc de primele ore in sala, mi s-a parut senzational, alergam de colo-colo, ma tavaleam pe saltele… Inainte de a merge cu fratele meu la judo, facusem un an si jumatate gimnastica, apoi m-a dus tata la balet…dupa o singura zi la balet, l-am rugat pe tata sa nu ma mai aduca, nu era de mine, eu fiind mai baietoasa…Judo mi s-a potrivit perfect.

Iulia Dragu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate