logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • cum se face o flotare la perete

          Un antrenament de doar 5 minute pe zi poate avea un impact uriaș asupra sănătății

          aprilie 24, 2025
          radiografie dentara

          România, la coada clamentului în UE în privința sănătății orale

          martie 21, 2025
          opțiuni alimentare nesănătoase

          Doar 5 zile de dietă nesănătoasă pot declanșa efectele obezității asupra creierului

          martie 17, 2025
          o cană de ceai verde

          Cea mai consumată băutură din lume surprinde cu un nou beneficiu pentru sănătate

          martie 12, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • dieta de 16 zile

          Dieta HBD: cum poți slăbi în 16 zile și să te menții pe termen lung

          mai 2, 2025
          Calorii: Ce sunt și cum să le folosești pentru a slăbi sau pentru a-ți menține greutatea

          Calorii: Ce sunt și cum să le folosești pentru a slăbi sau pentru a-ți menține greutatea

          aprilie 7, 2025
          Stresul și greutatea: cum să gestionezi emoțiile pentru a slăbi

          Stresul și greutatea: cum să gestionezi emoțiile pentru a slăbi

          aprilie 7, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimentația în adolescență

          Alimentația în adolescență – startul către un stil de viață sănătos

          aprilie 29, 2025
          alegeri alimentare sănătoase

          Alimentația – între nevoi, pofte, dorințe

          aprilie 28, 2025
          Moduri de preparare a ouălor

          Moduri de preparare a ouălor

          aprilie 22, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

          Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

          aprilie 14, 2025
          îndulcitori cu stevie

          Beneficiile consumului de stevie, rețete sănătoase cu stevie

          aprilie 8, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • ce este diabetul de tip 5

          Diabetul de tip 5: o nouă formă de diabet recunoscută oficial

          mai 12, 2025
          igiena dentară precară

          Igiena orală deficitară poate afecta inima

          mai 7, 2025
          Infecția cu Rotavirus: transmitere, simptome și prevenție

          Infecția cu Rotavirus: transmitere, simptome și prevenție

          aprilie 24, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
          ce pot face oamenii creativi

          Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri

          octombrie 7, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
nutritie-sanatoasa

Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare

Deși originară din zona de nord a continentului american, a Canadei mai exact, făina Manitoba a devenit cunoscută în special prin prisma bucătăriei italiene, unde este indispensabilă preparării unor produse tradiționale precum pizza cu blat pufos și coajă crocantă, focaccia sau panettone. De altfel, Italia este în prezent principalul utilizator de făină Manitoba, motiv pentru care soiul de grâu din care acesta este obținută se cultivă și aici. Este vorba de un soi cu un conținut ridicat de proteine și gluten datorită căruia făina de Manitoba are caracteristici unice, date de indicele său de forță foarte ridicat.

07.04.2025

Cătălin Țânțăreanu
Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

7 minute, 33 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook
Cuprins
1. Ce este făina Manitoba
2. Ce proprietăți are făina Manitoba
3. Cum poți folosi făină Manitoba în bucătărie
4. Ce beneficii atrage făina Manitoba
5. Precauții și contraindicații

Considerată o făină premium, făina Manitoba poate fi folosită și pentru prepararea altor produse de panificație și patiserie, altele decât cele specifice bucătăriei italiene, însă și prețul este unul pe măsură, fiind mai scumpă decât făina obișnuită.

În cele ce urmează îți vom prezenta pe larg toate informațiile esențiale despre făina Manitoba, despre modul în care o poți utiliza în bucătărie pentru a obține niște preparate cu proprietăți deosebite și despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere, legate de acest ingredient.

Ce este făina Manitoba

Făina Manitoba a fost numită astfel după un vechi trib de indieni care populau în urmă cu sute de ani nordul Canadei, în prezent Manitoba fiind și numele unei provincii canadiene. Făina de Manitoba mai este cunoscută și sub denumirea de „făină americană” iar italienii îi spun „farina di forza”, cu referire la indicele de forță, despre care spuneam că este unul foarte ridicat și pe care îl vom explica pe larg puțin mai jos.

Se obține dintr-un soi de grâu care inițial se cultiva în zona de nord a Canadei, însă ulterior cultura lui s-a extins și în Italia și Statele Unite, pe măsură ce făina de Manitoba a devenit tot mai cunoscută datorită calităților sale. Este un grâu semi-dur, cu un conținut ridicat de gluteină și gliadină – două substanțe care se activează în prezența apei și se transformă în gluten.

Făina de Manitoba se folosește preponderent sub formă rafinată 00, ceea ce înseamnă că nu conține tărâțe și nu este măcinată extrem de fin așa cum este făina 000.

Ce proprietăți are făina Manitoba

Obținută de dintr-un grâu semi-dur, făina Manitoba se remarcă prin conținutul ridicat de gluten și de proteine, care îi conferă un indice de forță crescut. Acesta este unul dintre cele mai importante criterii de evaluare a oricărui tip de făină și se referă la capacitatea de a rezista la frământare și a dezvolta o rețea de gluten în timpul acestui proces și în faza de dospire. Indicele de forță al făinii se măsoară pe o scală de la 90 la 390, iar pentru făina Manitoba acest indice depășește 350. Aceasta înseamnă că făina Manitoba este ideală pentru aluaturile cu dospire lentă, având capacitatea de a genera o cantitate ridicată de gluten. Acesta este important în procesul de dospire întrucât reține gazele produse de drojdie și permite aluatului să crească mai mult, conferindu-i o textură aerată și elastică, asemănătoare unui burete. După coacere, aluaturile din făină Manitoba capătă o coajă crocantă la exterior și rămân pufoase la interior, cu o textură aerată, menținându-și astfel prospețimea pe termen lung.  

De asemenea, făina Manitoba este cunoscută și datorită capacitații sale crescute de a absorbi apa, putând reține până la 80% din greutatea sa. Aceasta o face ideală pentru preparatele cu un volum mare, așa cum este cozonacul, care au aceeași textură crocantă la exterior și pufoasă la interior, care se păstrează proaspătă mai mult timp.

Din punct de vedere nutrițional, făina Manitoba are 335 de calorii la suta de grame, cu un conținut de 12 grame de proteine, 68,3 grame de carbohidrați, un gram de lipide și 2,5 grame de fibre. De asemenea, în făina Manitoba se mai găsesc în cantități mici minerale precum fierul, magneziul, calciul și fosforul, alături de vitaminele B1și B3, de asemenea, în cantități reduse.

Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare

Cum poți folosi făină Manitoba în bucătărie

Făina Manitoba este un ingredient nelipsit din bucătăria italiană, unde este folosită la prepararea blatului de pizza dar și pentru focaccia, panettone sau pandoro. În același timp, multe din celebrele baghete franțuzești sau croissante sunt preparate cu făină Manitoba, care le conferă textura ce le-a consacrat, iar acest tip de făină a devenit tot mai des folosit în domeniul panificației și patiseriei din întreaga lume.

Bineînțeles că nimic nu te împiedică să folosești și tu făina Manitoba la tine în bucătărie pentru diferite rețete, cu mențiunea că aceasta este mai scumpă decât făina obișnuită.

Mai exact, o poți folosi pentru a prepara pâine de casă cu o coajă crocantă și miez pufos, care se menține proaspătă mai multe zile iar în același timp făina Manitoba este ideală pentru cozonac, gogoși sau brioșe. De asemenea, poți aduce bucătăria italiană sau franțuzească la tine acasă preparând rețete tradiționale de pizza, focaccia, panettone, ciabatta, baghete sau croissante, folosind aceeași făină Manitoba pentru o textură autentică a aluatului.

În general, la făina Manitoba se folosește o cantitate mare de apă astfel încât rețeaua de gluten să fie cât mai densă, iar aceasta poate fi combinată și cu alte tipuri de făină.

Ce beneficii atrage făina Manitoba

Beneficiile asociate cu făina Manitoba sunt mai mult în plan culinar, pentru că despre calitățile sale nutriționale nu sunt foarte multe de spus. Din acest punct de vedere se remarcă datorită unui aport mai mare de proteine prin care poate contribui la dezvoltarea și repararea țesuturilor, implicit a masei musculare. De asemenea, proteinele conferă și o senzație de sațietate datorită căreia consumul de alimente cu făină Manitoba este limitat la porții decente, ținând cont că acestea sunt bogate în calorii. Datorită conținutului ce calciu și fosfor făina Manitoba ar putea contribui și la întărirea oaselor, însă cantitățile de minerale pe care le conține sunt prea mici pentru a putea vorbi de un beneficiu real în acest sens.

Din punct de vedere culinar, făina Manitoba este perfectă pentru aluaturile cu dospire lungă, cărora le conferă textura fină și poroasă de care am amintit. În același timp, făina Manitoba permite o păstrare îndelungată a preparatelor fără a fi nevoie de conservanți, întrucât acestea își mențin prospețimea în mod natural. Nu în ultimul rând, conferă preparatelor un aspect apetisant iar textura crocantă și moale la interior completează o experiență plăcută a degustătorului.

Precauții și contraindicații

După cum probabil ai reținut din cele spuse până acum, făina Manitoba se remarcă datorită conținutului ridicat de gluten, care îi conferă calități speciale. Pentru persoanele cu intoleranță la gluten, această proprietate constituie însă un impediment major, pentru că făina Manitoba le va cauza tulburări digestive. Din acest motiv persoanele cu intoleranță la gluten trebuie să evite în mod special preparatele cu făină Manitoba, care conțin din abundență această proteină.

În cazul persoanelor cu o digestie lentă sau alte probleme digestive se recomandă consumul în cantități mici întrucât alimentele bogate în gluten pot îngreuna digestia, cauzând indigestie și balonare.

Fie și luată ca simplu ingredient, făina Manitoba are un aport caloric ridicat, iar dacă luăm în considerare faptul că produsele de panificație sau patiserie conțin în general și zahăr, unt, lapte, ouă numărul de calorii crește și mai mult. Din acest motiv preparatele cu făină Manitoba nu sunt recomandate în curele de slăbire și nici persoanelor supraponderale. De asemenea, și cei cu o greutate normală trebuie să consume cu moderație astfel de preparate, care în niciun caz nu trebuie incluse în meniul zilnic, ci doar savurate ocazional.

Nu în ultimul rând, diabeticii trebuie să fie foarte atenți la alimentele preparate cu făină Manitoba, care pot cauza creșteri bruște ale glicemiei din cauza conținutului de carbohidrați simpli, care eliberează rapid o cantitate mare de glucoză.

În plan culinar, folosirea de făină Manitoba nu este recomandată pentru prepararea de biscuiți, saleuri, sărățele și alte snacksuri crocante pentru că astfel va rezulta o textură elastică și pufoasă, improprie acestor preparate.

Data publicarii: 07.04.2025

Etichete

Etichete:

articol-de-top, beneficii faina manitoba, faina manitoba, proprietati faina manitoba

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

alegeri alimentare sănătoase
Alimentația - între nevoi, pofte, dorințe
Vreau să mănânc ceva! Îmi este poftă de... ceva! Aș mânca.....

28.04.2025

Alina Epure
nutritie sanatoasa
Moduri de preparare a ouălor
Moduri de preparare a ouălor

22.04.2025

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Alimente care reduc pofta de dulce. Alternative sănătoase la zahăr
Alimente care reduc pofta de dulce. Alternative sănătoase la zahăr

17.04.2025

Irina Gache
nutritie sanatoasa
Alimente bogate în vitamina K2: listă, beneficii, de ce sunt importante
Alimente bogate în vitamina K2: listă, beneficii, de ce sunt importante

15.04.2025

Elena Cornelia Dobre
nutritie sanatoasa
Carbohidrați complecși vs. carbohidrați simpli. Cum să faci alegeri sănătoase
Carbohidrați complecși vs. carbohidrați simpli. Cum să faci alegeri sănătoase

14.04.2025

Irina Gache
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de ștevie, rețete sănătoase cu ștevie
Beneficiile consumului de ștevie, rețete sănătoase cu ștevie

10.04.2025

Ecaterina Lupașcu
nutritie sanatoasa
Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare
Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare

07.04.2025

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Psihologie Sanatate Vedete

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate
Anorexia - între mituri și realitate
Un antrenament de doar 5 minute pe zi poate avea un impact uriaș asupra sănătății
Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine
Consumul de semințe de mac: beneficii și contraindicații
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne