Dieta bogata in grasimi afecteaza abilitatea creierului de a recunoaste satietatea

Timp estimat de citire1 minut, 58 secunde

Te-ai intrebat vreodata de ce atunci cand mananci cartofi prajiti nu te poti opri pana nu termini intreaga portie, ba chiar iti doresti inca una? Potrivit unui nou studiu, concentratia mare de grasimi din alimente schimba literalmente populatiile de bacterii din interiorul intestinelor si altereaza transmiterea semnalelor cerebrale de satietate, ceea ce duce la supraalimentatie si implicit la obezitate.

Descoperirea apartine unei echipe de cercetatori de la Universitatile din Georgia, Washington si Binghamton si a fost prezentata recent in cadrul intrunirii anuale a Societatii pentru Studiul Comportamentului Alimentar.

„Atunci cand am supus cobaii unei diete bogate in grasimi, li s-au reorganizat circuitele creierului. Alimentatia dezechilibrata a favorizat inflamatia in regiunile cerebrale responsabile pentru hrana si comportament, conducand la o ingreunare a semnalizarii satietatii”, a explicat profesorul Krzysztof Czaja, principalul autor al studiului.

In plus, trecerea la dieta bogata in grasimi a produs o modificare a compozitiei florei intestinale. Dr. Czaja compara fenomenul cu modul in care o schimbare brusca si semnificativa a temperaturii ar putea influenta oamenii care locuiesc in zona afectata: unii ar fi bine, in timp ce altii s-ar imbolnavi.

„In mod normal, in tractul intestinal traiesc in echilibru o multime de tulpini diferite de bacterii. Ele nu suprapopuleaza intestinul. Exista mici schimbari, dar, in general, aceste populatii sunt destul de stabile. In momentul in care se modifica dieta, apar si schimbari in micromediul din intestin. Unele bacterii incep sa se inmulteasca, altele mai sensibile incep sa moara, iar unele populati chiar pot sa dispara, iar acest fapt poate dauna celulelor nervoase implicate in transmiterea semnalele de la intestin la creier”, a precizat dr. Czaja.

Nu se cunoaste inca daca aceste schimbari sunt permanente sau reversibile, dar dr. Czaja si colegii sai au de gand sa investigheze aceasta chestiune in viitor.

Acest studiu, cred autorii lui, demonstreaza o data in plus ca, atunci cand vine vorba de dieta si impactul ei asupra sanatatii, lucrurile trebuie privite sistemic. „Toate componentele din corpul nostru sunt interconectate si ar trebuie sa functioneze in armonie. Cercetarea ofera o perspectiva noua asupra modului in care echilibrul microbiotei si comunicarea intestin-creier pot fi afectate de introducerea de alimente modificate bogate in grasimi si zahar. Perturbarea acestui echilibru determina o confuzie cerebrala si o semnalizare inadecvata a satietatii, care poate duce la obezitate”, a concluzionat profesorul Czaja.

Srusa: www.sciencedaily.com

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate