Bucataria italieneasca – Bucate si bucate

Timp estimat de citire2 minute, 39 secunde

Sarmalele noastre-s cele mai bune. Dar tradam din cand in cand bucataria romaneasca pentru feluritele bucate ale lumii. Luna de luna, in aceasta rubrica vom gusta, vom savura, vom mirosi impreuna, cu „ochii mintii” pentru inceput, bucatele din diferite parti ale lumii. Cu ochii mintii numai pana cand punem piciorul in bucatarie si ne transformam rand pe rand in italieni, greci si cate si mai cate. Incepem cu jumatatea noastra latina, cu cei care stiu sa gateasca repede, bine si bun, cu italienii. Bine ati venit in bucataria lumii!Mama mia, ce mancaruri!
Mama mia! Paste, pizza, tiramisu, iti ploua-n gura numai cand te gandesti la bunatatile italienesti. Atunci cand vorbesti despre mancarea italieneasca parca simti deja mirosul de sos proaspat de rosii abia decojite si stoarse, incins in ulei de masline, in care se topesc suparate feliute subtiri de usturoi ce completeaza aroma delicioasa a busuiocului. Italienii au impus, poate fara sa vrea, mancarurile lor in toata lumea. Fara sa vrea pentru ca, oricum, atunci cand gusti, cand descoperi aromele Siciliei, fara sa vrei te transformi intr-un dependent de bucate cu iz roman.
Curele de slabire nu iti dau voie sa te imprietenesti cu pizza, cu spaghetele carbonara sau cu penele cu branza, insa bucataria italieneasca ascunde multe preparate care sunt pe aceeasi lungime de unda cu dorintele tale, preparate care nu ingrasa deloc.

 Delicioasele branzeturi, mozzarella, parmezanul, maslinele proaspete si caperele sarate, pestisorii mici, orneaza salatele mari, pline de culoare si personalitate. „Iar salate”, poate ca exclamati… ei bine salatele italienesti sunt diferite, au parca alt gust, rucola intregeste savoarea frunzelor de salata verde iar otetul balsamic completeaza ceea ce usor-usor se apropie de o salata perfecta.

Mancare buna si sanatoasa
Vedetele mancarii italienesti sunt carnea slaba, cruda, prosciuto, carpaccio de vita, dar si minunatele fructe de mare roz, albe, albastrui, maronii sau rosii. Atat fructele de mare, cat si pestele si carnea cruda, condimentata, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt si foarte indicate pentru mentinerea siluetei. Va propunem cateva sfaturi simple care va vor aduce aerul de Milano si siluetele manechinelor de pe acele podiumuri.

Cumparati crevete mari, intregi, spalati-le cu apa rece, puneti-le pe gratarul incins sau pe o tigaie de teflon si intoarceti-le pe o parte si pe alta pana devin roz si partea carnoasa se inmoaie. Lasati-le intregi, aranjati-le pe o farfurie peste cateva frunze de rucola, stoarceti lamaie peste ele si sarati cu sare de mare sau sare grunjoasa. Serviti fara paine sau cu paine prajita unsa cu ulei de masline virgin (nerafinat).

Puteti pune acesti creveti, si in general fructele de mare, si in salate sau paste si, de ce nu, pe blatul de pizza. Consumate singure sunt insa delicioase si foarte sanatoase. Tot pentru crevetele incinse la gratar se poate face un sos de rosii cu usturoi, busuioc, masline, capere, ardei iute taiat marunt, sare si piper, inrosind apoi de suparare cu sosul crevetele deja roz de la caldura.

Minus (-): multe mancaruri pe baza de carbohidrati, grele, care ingrasa, branzeturi grase.
Plus (+): gust deosebit, folosirea fructelor de mare si a carnii slabe, inventivitate, originalitate, gama larga de salate, multe legume, folosirea uleiului de masline.

Olivia Dutu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate