Antioxidantii din citrice tin la distanta bolile asociate obezitatii
O clasa de substante antioxidante care se gasesc in portocale, lamai si alte citrice si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste contracararea efectelor negative ale obezitatii. Testele in vitro si pe cobai sunt de-a dreptul promitatoare, spun oamenii de stiinta.
05.09.2016
Timp estimat de citire:
0 minute, 59 secundePotrivit acestora, animalele expuse timp o luna unei diete occidentale, bogate in grasimi, care au primit suplimente cu hesperidina, eriocitrina sau eriodictiol – flavonoide prezente in concentratii ridicate in citrice –, au inregistrat o reducere cu peste 50% a nivelului markerilor biologici care indica stresul oxidativ prin comparatie cu rozatoarele care nu au beneficiat de tratament. De asemenea, in cazul primului grup s-a observat o acumulare mai mica de grasimi, precum si mai putine daune la nivelul ficatului. „Studiul nostru n-a aratat niciun fel de implicatie a flavonoidelor din citrice in ceea ce priveste pierderea in greutate. Cu toate acestea, prezenta lor in alimentatie a ajutat cobaii sa ramana sanatosi prin reducerea nivelului de stres oxidativ, de lipide si glucoza in sange”, a precizat profesorul Thais B. Cesar, coordonatorul lucrarilor. Pasul urmator este replicarea studiului pe subiecti umani si determinarea celei mai bune cai de administrare a acestor flavonoide: consum de fructe, suc sau suplimente alimentare.
Atenție la curele de slăbire: efectul yo-yo crește riscul cardiac
19.11.2024