Anghinarea, in topul celor mai sanatoase produse din lume: cum te ajuta la slabit

Timp estimat de citire3 minute, 34 secunde

De-a lungul timpului, nutritionistii si cercetatorii in acest domeniu s-au intrecut sa descopere care sunt alimentele-minune pe care ni le-a dat natura, cu proprietati hranitoare si curative in acelasi timp. Le-au incadrat pe categorii, au facut topuri, iar marea surpriza este ca, printre ele, chiar pe primele pozitii, se afla un aliment care, cel putin in Romania, nu se bucura inca de faima binemeritata. Este vorba de anghinare, o planta de origine mediteraneeana care se cultiva si in zonele de sud ale tarii nostre.

In antichitate, anghinarea era numita „hrana bogatilor”, pentru ca era folosita pentru detoxifiere dupa consumul exagerat de grasimi si alcool. Utilizarea ei este recomandata in afectiuni ale ficatului (avand efect hepatoprotector), in boli ale sistemului digestiv, in unele afectiuni ale inimii si chiar in cazul anumitor forme de diabet, pentru ca ceaiul de anghinare reduce zaharul din sange. In bucatarie, poate fi folosita cu succes la prepararea ciorbelor, a salatelor, a tocanitelor si chiar in diverse retete de paste.

Dincolo de proprietatile ei curative, anghinarea ajuta si la slabit, avand efect diuretic, dublat de proprietatea de a accelera arderea grasimilor din organism si de continutul scazut de calorii (100 de grame de anghinare au 22 de calorii).

Dieta de o luna cu ceai de anghinare

Poti slabi cu ajutorul acestei plante in doua feluri: consumand ceai de anghinare in completarea oricarei alte cure de slabire sau adaugand-o in alimentatia zilnica si avand grija sa elimini din meniu pastele, painea, dulciurile si alimentele procesate. Desigur, exista si varianta regimurilor drastice avand anghinarea ca aliment de baza, insa acestea pun organismul in pericol si nu asigura o slabire de lunga durata.

Ceaiul de anghinare este considerat unul dintre cele mai eficiente in curele de slabire. Se prepara simplu si rapid: torni 500 de ml de apa clocotita peste o lingura de frunze uscate de anghinare si lasi la infuzat cinci minute. Strecori ceaiul si il consumi caldut: prima cana dimineata, dupa micul dejun, iar restul pe parcursul zilei, timp de o luna.  Daca reusesti sa te  abtii de la mancarurile care ingrasa si sa consumi ceaiul conform recomandarilor, poti slabi 6-8 kilograme intr-o luna.

Inainte de a pune mana pe anghinare pentru a o curata, spala-ti mainile cu sucul de la o jumatate de lamaie. Acest lucru previne patarea pielii si a unghiilor.

Cea mai simpla reteta: anghinare cu sare si ulei de masline

O alta varianta pentru a slabi eficient este consumul de „apa de anghinare”, obtinuta in felul urmator: Se indeparteaza primul strat de frunze, se taie anghinarea la mijloc pentru a-i indeparta miezul, iar ceea ce ramane se pune intr-un vas cu apa si lamaie, ca sa nu se oxideze. Ulterior, se pune la fiert intr-un litru si jumatate de apa clocotita, timp de maximum 20 de minute, cat sa se inmoaie bine. Se consuma apa in care a fiert leguma, impreuna cu putina lamaie si/sau menta, pe parcursul unei zile. Anghinarea in sine se poate manca punand peste ea sare, aceto balsamico, ulei de masline.

Apa de anghinare se consuma de trei ori pe zi, zece zile pe luna, timp de trei luni. In acest timp, este recomandat sa renunti la grasimi si alimente procesate si sa consumi multe fructe si legume. Pentru modelarea frumoasa a corpului, fa sport o jumatate de ora pe zi sau pur si simplu mergi pe jos timp de o ora.

Cine si cand trebuie sa evite consumul de anghinare

Fiind o planta puternica, anghinarea trebuie folosita cu masura. Curele dureaza maximum 30 de zile consecutiv, pentru ca altfel duc la aparitia colicilor hepatice. Medicii recomanda femeilor care alapteaza sa evite consumul de anghinare, pentru ca efectele asupra copilului mic nu au fost suficient de studiate inca si se crede ca ceaiul din aceasta planta ar putea opri lactatia. Consumul este interzis si in caz de obstructie de duct biliar, de calculi biliari si alergii legate de plante. Atentie, anghinarea face parte din aceeasi familie de plante ca ambrozia, planta care provoaca alergii foarte multor persoane. De asemenea, daca stii ca ai alergie la arnica, crizantema, margareta, galbenele, evita contactul cu anghinarea, pentru ca risti o reactie alergica si la aceasta.

Anghinarea este in topul legumelor cu efect antioxidant. Antioxidantii apara sistemul imunitar impotriva efectelor radicalilor liberi, contribuind astfel la prevenirea unor boli grave, inclusiv cancer. 

Cristina Olivia Gaburici

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate