Alimente care combat arsurile solare din interior
Suntem deja în plin sezon estival, așa că plajele și piscinele au devenit locul preferat de petrecere a timpului liber. Evident, toată lumea dorește să se bronzeze și să se răcorească în apă dar în entuziasmul general mulți uită de pericolul potențial pe care îl reprezintă expunerea prelungită la soare, mai ales la orele amiezii și fără a folosi cremă cu factor de protecție solară. Razele ultraviolete cărora li se datorează bronzul de plajă pot cauza arsuri în astfel de condiții, întrucât la mijlocul zilei ating intensitatea maximă și din acest motiv între orele 12.00 și 16.00 nu este recomandat să stai la plajă, sau dacă ții neapărat, trebuie să te protejezi de razele arzătoare.
25.06.2025


Timp estimat de citire:
7 minute, 34 secundeArsurile solare îți pot strica cel puțin câteva zile de vacanță și de aceea ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi pentru a te proteja împotriva lor cu ajutorul alimentației.
Legătura dintre alimentație și arsurile solare
Deși în percepția generală protejarea pielii împotriva arsurilor solare se face folosind creme speciale de plajă ce resping razele ultraviolete, este important și ce mănânci în această perioadă. Spunem aceasta pentru că există alimente care cresc rezistența pielii și reduc riscul de arsuri solare sau cel puțin atenuează intensitatea acestora. Acest efect benefic se datorează compușilor naturali care conferă protecție pielii din interior, făcând-o mai rezistentă la acțiunea razelor ultraviolete. Iată care sunt acești compuși benefici și cum acționează ei!
Antioxidnații
Sub acțiunea razelor ultraviolete, la suprafața pielii se formează niște molecule instabile numite radicali liberi, care intră rapid în reacție cu celulele epiteliale, modificând-le structura. Procesul se numește stres oxidativ și este responsabil de înroșirea pielii expuse îndelung la soare, apariția inflamațiilor, iar pe termen lung duce la îmbătrânirea prematură a pielii și chiar favorizează apariția cancerului de piele.
Antioxidanții reacționează la rândul lor rapid cu radicalii liberi, pe care îi neutralizează și astfel reduc stresul oxidativ atât la nivelul pielii, cât și în restul organismului.
Agenții antiinflamatori
Disconfortul asociat cu arsurile solare este dat în bună măsură de inflamarea pielii în zonele expuse excesiv la razele ultraviolete. Bineînțeles că în această situație un remediu care să reducă inflamația atenuează simptomele neplăcute și totodată contribuie la o vindecare mai rapidă. Un astfel de efect îl au grăsimile nesaturate, în special acizii grași Omega-3, cunoscuți și datorită puternicului efect antiinflamator. De asemenea, polifenolii sunt alți compuși naturali prezenți în unele alimente, care contribuie la reducerea procesului inflamator, inclusiv a celui asociat cu arsurile solare.
Lichidele
Când ești la plajă, este important să consumi multe lichide atât pentru a te răcori dar și pentru a te hidrata, pentru că organismul elimină mai multă apă decât de obicei, prin transpirație. Hidratarea o poți face și cu ajutorul alimente „zemoase”, iar în acest fel ajuți și pielea să facă față mai ușor expunerii la soare. O piele bine hidratată îți menține elasticitatea și nu se crapă cauzând usturime și totodată se reface mai ușor dacă a suferit deja o arsură.

Ce să mănânci în sezonul estival
Nu trebuie să-ți închipui ca problema arsurilor solare poate fi rezolvată pe loc cu o gustare luată pe plajă sau consumând la prânz anumite alimente pe care le vei găsi în prezentarea ce urmează. Pentru un efect îmbunătățit este recomandat să îți adaptezi dieta cu câteva săptămâni înainte dea pleca in vacanță, sau la debutul sezonului estival. De asemenea, ideal este ca dieta să fie diversificată, îmbinând cele trei categorii de compuși benefici prezentați anterior. Din fericire, ai posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de alimente, astfel că va fi ușor să alcătuiești zilnic meniuri diversificate care să-ți satisfacă nevoile nutritive si totodată să te protejeze de arsuri.
În cele ce urmează, noi ți le vom prezenta pe categorii, în funcție de compușii benefici pe care îi conțin.
Alimente bogate în antioxidanți
Dintre nutrienții esențiali, cei mai cunoscuși antioxidanți sunt vitaminele C și E, cărora li se adaugă flavonoidele, care sunt pigmenți vegetali ce dau culoarea specifică fructelor și legumelor și includ o multitudine de substanțe.
Așadar, ca surse de vitamina C, primele alimente pe care le putem recomanda sunt citricele, mai precis portocalele, mandarinele, lămâile, grapefruitul sau pomelo. Totodată, cătina și măceșele sunt alimentele cele mai bogate în vitamina C, iar lista poate fi completată cu pătrunjelul, fructele de pădure, kiwi, rodiile, merele verzi. Practic orice fructe sau legume cu un gust acrișor conțin vitamina C și totodată constituie o sursă importantă de flavonoide.
De asemenea, morcovii, verdețurile, roșiile, ardeii grași, strugurii și alte legume sau fructe viu colorate conțin flavonoide, care le conferă efect antioxidant.
În ceea ce privește vitamina E – un alt antioxidant eficient împotriva arsurilor solare – aceasta se găsește în uleiurile vegetale, avocado, nuci și semințe.
Alimente cu efect antiinflamator
Așa cum supuneam mai devreme, acizii grași Omega-3 sunt renumiți și datorită efectului antiinflamator. Acești acizi se găsesc cu precădere în peștele gras, și aici ne referim la somon, ton, macrou, hering și sardine. Cu toate acestea, poți consuma cu încredere orice pește dorești pentru că fiecare conține o anumită doză de acizi grași Omega-3. Și acizii grași Omega-6 specifici grăsimilor vegetale au efect antiinflamator, iar în această categorie se încadrează alimentele menționate anterior ca surse de vitamina E. Cu alte cuvinte, acestea acționează atât pentru reducerea stresului oxidativ, cât și a procesului inflamator.
Lista este completată de ghimbir, turmeric, ceai verde, ciocolată neagră, crucifere, dar și de fructele bogate în vitamina C, care acționează și ca antiinflamator.
Alimente hidratante
În această categorie intră alimentele cu un conținut mare de apă care, de altfel, sunt la mare căutare în sezonul estival datorită efectului hidratant și răcoritor. De departe, pepenii sunt favoriții sezonului, care pe lângă apă conțin și flavonoide, cu efect antioxidant. Tot din categoria fructelor putem menționa citricele, căpșunele, piersicile, ananasul, mango și kiwi.
Dintre legume, cei mai cunoscuți datorită conținutului de apă sunt castraveții, urmați de salată verde, andive, roșii, ardei gras, dovlecei și țelină apio. Având în vedere acestea, una din cele mai hidratante combinații culinare este salata de roșii, care vine totodată și cu un aport de vitamine, flavonoide și grăsimi sănătoase provenite din uleiul vegetal.
De asemenea, și o porție consistentă de salată verde, este un aliment hidratant, mai ales dacă îi adaugi și câteva felii de roșii sau castravete.

Alte recomandări pentru a te proteja de arsurile solare
Nu trebuie să îți închipui că o dietă bazată pe astfel de alimente îți oferă imunitate totală împotriva razelor solare și te protejează permanent de arsuri. Prin urmare, nu renunța la crema de plajă, de preferat cu un factor de protecție cât mai ridicat. E recomandat ca acest factor să fie cel puțin 50, pentru că o astfel de cremă conferă un grad de protecție de 98%. Crema se aplică imediat ce ajungi la plajă iar stratul se reîmprospătează la fiecare două ore și de fiecare dată când ieși din apă.
Cu toate acestea, nici crema nu te protejează în totalitate, motiv pentru care e recomandat ca în intervalul orar 12.00 – 16.00 să te expui cât mai puțin la soare, pentru că atunci razele ultraviolete au intensitate maximă iar riscul de a suferi arsuri este mai crescut.
Nu doar la plajă te poți alege cu arsuri solare, deși acolo riscul este mai mare din cauza expunerii directe a pielii la razele ultraviolete. Pentru a te proteja în restul timpului, e bine să porți haine lejere din bumbac sau in, care au textură densă ce nu permite razelor solare să ajungă la piele dar în același timp sunt ușoare și respirabile.
Așadar, o dietă axată pe fructe și legume bogate în vitamine, apă și antioxidanți, alături de pește și alte grăsimi sănătoase, te poate ajuta să treci cu bine peste sezonul estival fără avea de suferit din cauza arsurilor solare. Nu uita totuși de celelalte reguli de protecție și evită expunerea prelungită la soare mai ales la orele prânzului, întrucât riscul de arsuri solare nu poate fi prevenit în proporție de 100%/!

Exemple de alimente sănătoase, bogate în fosfor
11.07.2025