Top 10 beneficii ale consumului de țelină
Țelina este una dintre legumele intens utilizate în bucătăria românească, alături de morcov, păstârnac și pătrunjel – plante cu care se înrudește, făcând parte din aceeași familie (Apiaceae). De la țelină se consumă cel mai frecvent rădăcina, însă mai nou sunt utilizate și tulpinile împreună cu frunzele. Ca ingredient culinar, țelina este apreciată datorită aromei pe care o conferă preparatelor, însă un alt motiv pentru care încurajăm consumul său îl constituie multiplele beneficii pe care le aduce pentru sănătate.
11.07.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 13 secundeAsupra acestor beneficii vom insista pe parcursul materialului de față, la finalul căruia sperăm că te vom convinge să incluzi țelina mult mai des în alimentație.
Ce trebuie să știi despre țelină
În antichitate, țelina a fost folosită inițial ca remediu datorită numeroaselor sale calități terapeutice care sunt menționate și în scrierile lui Hipocrate. Așadar, încă de pe atunci au fost descoperite beneficiile sale pentru sănătate, iar vreme de sute de ani a fost folosită doar ca plantă medicinală. Abia în perioada medievală, țelina a început să fie consumată și ca aliment, trebuind să treacă alte câteva sute de ani pentru a deveni un ingredient popular.
În prezent, țelina este cunoscută de majoritatea oamenilor ca ingredient culinar în supe și ciorbe, salate și sucuri naturale, iar mulți o apreciază și pentru beneficiile sale în ceea ce privește sănătatea.
Despre țelină nu se poate spune că este o legumă foarte bogată în nutrienți, pe care îi conține, dar în cantități foarte mici, cu precădere la nivelul tulpinii. În schimb conține o serie de substanțe antioxidante precum flavonoidele, lunularinul si bergaptenul. De asemenea, țelina conține o categorie specifică de compuși organici numiți ftalide, cărora li se datorează multe dintre beneficiile despre care îți vom vorbi în continuare.
Cele mai importante beneficii ale consumului de țelină
Pentru că e mult de vorbit, intrăm direct în subiect și trecem direct la prezentarea celor mai importante 10 beneficii pe care țelina le aduce pentru sănătate.
-
Îmbunătățirea circulației sanguine
Țelina concentrează o cantitate importanță de nitrați care odată ajunși în organism contribuie la formarea oxidului nitric. Acesta este foarte important în reglarea tensiunii arteriale întrucât are efect vasodilatator, ce îmbunătățește circulația sanguină fără a crește presiunea sângelui. Mai exact, oxidul nitric relaxează mușchii netezi din pereții vaselor sanguine care devin astfel mai elastice și se dilată ușor permițând trecerea unui volum mai mare de sânge. Presiunea acestuia rămâne constantă și astfel celulele din țesuturi beneficiază de o mai bună oxigenare iar tensiunea arterială se menține în limitele normale.
-
Remediu împotriva disfuncției erectile
Efectul vasodilatator al oxidului nitric se manifestă și la nivelul vaselor din regiunea pelviană, care transportă sânge către zona genitală și contribuie printre altele la obținerea erecției. Pentru aceasta este nevoie ca în organul sexual să fie pompată o cantitate mai mare de sânge iar faptul că vasele sanguine se dilată ușor permite acest lucru. Astfel se explică beneficiile pentru potență care sunt atribuite consumului de țelină, în condițiile în care cele mai multe cazuri de disfuncție erectilă au la bază probleme circulatorii.
-
Creșterea fertilității
Cercetările privind beneficiile pe care țelina le poate avea asupra potenței masculine au relevat și faptul că aceasta poate contribui și la creșterea fertilității în cazul bărbaților. Calitatea lichidului seminal este deseori afectată de acțiunea unor compuși din organism numiți radicali liberi, asupra cărora vom reveni pe parcurs. Țelina conține o serie de substanțe antioxidante care neutralizează o bună parte din acești compuși și astfel înlătură unul din factorii de risc importanți ce afectează fertilitatea.
-
Scăderea nivelului de colesterol
Substanțele antioxidante de care am amintit previn și oxidarea moleculelor de colesterol rău (LDL) din sânge, care astfel este mai ușor captat de colesterolul bun (HDL) și direcționat către ficat pentru a fi eliminat din organism. Eliminarea se face prin intermediul bilei, care este secretată de ficat, de unde ajunge în vezica biliară și apoi în intestinul subțire. Ftalidele din țelină stimulează la rândul lor secreția de bilă, implicit eliminarea colesterolului rău din organism. Nu în ultimul rând, țelina conține și fibre solubile care formează un gel în intestine și rețin o astfel o parte din colesterolul rău, împiedicând-l să ajungă în sânge.
-
Reducerea riscului de cancer
În țelină se găsesc și substanțe cu efect anticancerigen care au capacitatea de a provoca moartea sau autodistrugerea celulelor canceroase. Acțiunea anticancerigenă a acestor substanțe este susținută și de antioxidanții din țelină, ce neutralizează radicalii liberi. Prin acțiunea lor, acești compuși modifică structura celulelor iar din astfel de celule anormale se pot dezvolta tumori maligne ce duc la apariția cancerului.
-
Îmbunătățirea digestiei
Revenim la conținutul de fibre din țelină pentru că acestea au beneficii importante și asupra digestiei. Datorită lor, prin consumul de țelină pot fi prevenite și combătute tulburări digestive precum constipația sau balonarea, cauzate de un tranzit intestinal îngreunat. Spuneam despre fibrele solubile că formează un gel, în intestine, iar pe lângă faptul că reține colesterolul, acesta hrănește bacteriile probiotice implicate în procesul de digestie. Totodată ușurează alunecarea bolului alimentar prin intestine prevenind blocajele ce duc la apariția constipației și balonării. În același timp, și fibrele solide contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal prin faptul că dau volum materiilor fecale și facilitează eliminarea acestora.
-
Prevenirea unor afecțiuni cronice
Așa cum am promis, revenim la radicalii liberi și la efectele nocive pe care le pot produce în organism. Aceștia sunt compuși chimici instabili, cu un număr impar de electroni, ceea ce îi face să reacționeze ușor cu celulele și alte molecule din organism, pentru a se stabiliza. Astfel ajung să modifice structura celulelor și moleculelor, cărora le cedează sau de la care preiau un electron, declanșând un proces numit stres oxidativ. Acesta este responsabil pentru apariția multor disfuncții și boli cronice, ce pot fi prevenite și datorită substanțelor antioxidante din țelină, care neutralizează radicalii liberi.
-
Reducerea excesului ponderal
Țelina este un ingredient recomandat și în curele de slăbire, datorită aportului caloric redus și faptului că ține de foame și te determină să mănânci mai rar sau mai puțin. Mai exact, 100 de grame de țelină conțin doar 14 calorii, dintre care 3 grame de carbohidrați, 0,7 grame de proteine și 0,17 grame de lipide. De asemenea țelina conține și 1,6 grame de fibre la suta de grame care, fiind nedigerabile, rămân mai mult timp în stomac și asigură o senzație prelungită de sațietate.
-
Întărirea imunității
Substanțele antioxidante din țelină vin și în sprijinul sistemului imunitar, care are și rolul de a ține sub control nivelul radicalilor liberi din organism. Antioxidanții naturali preiau parțial această sarcină dând posibilitatea sistemului imunitar să se concentreze mai bine asupra protecției împotriva agenților patogeni. În același timp, țelina conține și vitamina C, care este un nutrient important pentru funcționarea sistemului imunitar întrucât contribuie la formarea leucocitelor și la reglarea funcțiilor acestora.
-
Menținerea sănătății orale
Am uitat să precizăm mai sus că țelina are și un efect antimicrobian prin care combate agenții patogeni care pot provoca infecții. Acest efect este pus în valoare cel mai bine la nivelul cavității bucale, unde țelina acționează ca o adevărată pastă de dinți cu efect protector. Pentru aceasta se recomandă ca bucățile de țelină să fie mestecate foarte bine sau chiar să fie ținute în gură timp de câteva minute înainte de a le mesteca, pentru că astfel eliberează substanțele antimicrobiene care neutralizează bacteriile de la nivelul cavității bucale. În acest fel se previne apariția cariilor și a plăcii bacteriene și totodată se elimină mirosul neplăcut al respirației.
Iată că ai cel puțin 10 motive serioase pentru a consuma țelină mai des decât ai făcut-o până acum, iar beneficiile despre care ți-am vorbit nu vor întârzia să se facă simțite.
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024