Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
La nivel global, există o tendință în creștere a numărului de persoane care suferă din cauza surplusului de greutate, potrivit celor mai recente date ale experților în sănătate. Din nefericire, România nu este departe de aceste cifre îngrijorătoare.
13.03.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 30 secundeMai bine de jumătate din populaţia mapamondului va fi supraponderală sau obeză până în 2035. Potrivit celor mai recente date de la Federaţia Mondială împotriva Obezităţii, se estimează că circa 51% din populaţia lumii va lua serios în greutate în următorii ani. Mai exact, peste 4 miliarde de oameni ar urma să se confrunte cu obezitate sau supraponderabilitate peste doar 12 ani. Cât despre România, deja se înregistrează o creștere alarmantă a numărul celor ce se confruntă cu kilograme în plus.
Semnalul de alarmă tras de specialiști
În acest context, specialiștii care și-au propus să promoveze alimentația sănătoasă în rândul românilor au tras deja un semnal de alarmă.
„Suntem într-o perioadă în care ne punem multe întrebări legate de o preocupare firească, și anume cum preparăm ceea ce mâncăm, cum combinăm, care este rezultatul. Cum ar putea fi altfel când 58% dintre români sunt supraponderali, potrivit unui raport OMS din 2022, ceea ce face ca educația în nutriție să devină vitală pentru sănătatea publică. (…) Nu în ultimul rând avem în vedere necesitatea implicării mediului universitar atât în dezbaterea publică privind alimentația corectă, dar și în crearea bazei științifice a alimentației noastre de fiecare zi.”, a detaliat Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu, Decan al Facultății de Farmacie, Șef al Programului de Master în Nutriție și Siguranță Alimentară (NSA), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
În premieră pentru România, seria de workshopuri “Bune practici în nutriție – NutriSciLabs” își propune să reunească specialiștii în nutriție din spațiul academic al UMF Carol Davila și nu numai, cu experții în domeniul preparării sănătoase a alimentelor.
„Mai simplu spus, specialiști de sănătate, nutriționiști, specialiști în domeniul preparării alimentelor, vorbim aceeași limbă, și o vorbim corect. În perspectivă, în această formulă vom aborda în continuare grupe alimentare (sănătoase) și/sau tehnici aparte de preparare (corectă), împreună cu specialiști de sănătate, experți din zona culinară și parteneri ce aduc în vizor tehnologii de preparare de ultima oră, pentru o sănătate avansată a populației noastre active și dinamice.”, a explicat Conf. Univ. Dr. Anca Pop, Cofondator coordonator NutriSciLabs-Bune practici în nutritie şi NutriTerra, Coordonator program practic Nutriția omului sănătos – în cadrul NSA şi Laboratorului de Cercetare NTSA.
Beneficii și riscuri privind consumului de cafea
În prima dezbatere, cadrele universitare UMF Carol Davila, alături de Adrian Cărădeanu, vice-campion european Barista/mixology au bifat cele mai importante beneficii și riscuri ce se asociază cu un consum de cafea, după cum detaliem în următoarele rânduri.
Principalele beneficii privind consumul de cafea:
- îmbunătățește funcția cognitivă;
- reduce riscul de depresie;
- reduce oboseala;
- îmbunătățește performanțele fizice;
- reduce inflamația și funcțiile vasculare;
- reduce riscul de diabet tip 2, prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și a metabolismului glucidic;
- reduce riscul de hepatopatii – ciroză, k hepatic;
- scade riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer (colorectal, hepatic).
Riscuri asociate unui consumul excesiv de cafea:
- se pot instala episoade de insomnie;
- poate da stări de anxietate, agitație, tremor;
- risc de adicție și dependență; sindrom de sevraj: iritabilitate, cefalee, fatigabilitate;
- deshidratare;
- tulburări digestive: reflux gastroesofagian, arsuri epigastrice, ulcer gastric;
- tahicardie, spasm coronarian;
- poate interfera cu absorbția de nutrienți precum calciul (Ca) și fierul (Fe).
Beneficii și riscuri privind consumul de ceai
A doua dezbatere s-a concentrat pe beneficiile și riscurile apărute în consumul de ceai, expuse de Prof. univ. dr. Denisa Udeanu, Prodecan cu Cercetarea, Coordonator al Laboratorului de cercetare în Nutriţie Țintită și Suplimente alimentare (NTSA) și Alina Pescaru, specialist Matcha.
Principalele beneficii ale consumului de ceai:
- are efect antioxidant
- ajuta la managementul greutății
- efect antiobezitate
- efect antidiabetic
- rol neuroprotector
- oferă protecție împotriva unor tipuri de cancere
- conferă sănătatea tubului digestiv
- susține sănătate dentară prin aport de fluor
Riscuri asociate unui consumul excesiv de ceai:
- probleme prin aport de cofeină constituțională;
- alergii;
- aport de metale grele;
- aport exagerat de fluor;
- interacțiuni cu anumite medicamente
Beneficii și riscuri privind consumul de ciocolată
La al treilea panel de dezbateri, invitat special a fost Flavian Andrei Dobre, Master Pastry Chef, ce s-a clasat în Top 30 cei mai buni cofetari ai planetei în 2015 și desemnat Campion European în 2023. Alături de specialiștii UMF Carol Davila, Prof. univ. dr. Andreea Arsene, Conf. Univ. dr. Magdalena Mititelu, au stabilit beneficiile și riscurile asociate consumului de ciocolată.
Principalele beneficii în consumul de ciocolată:
- dă o stare generală de bine;
- aduce un aport de energie;
- reprezintă o sursă de antioxidanți, antiinflamatori;
- îmbunătățește funcția creierului;
- risc redus de diabet zaharat, prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Consumul excesiv de ciocolată și riscurile asociate:
- suprapondere și obezitate;
- consum de aditivi și alergeni din anumite rețete;
- consumul de metale grele.
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024