Lapte

Laptele este un aliment valoros, consacrat pentru calitatea sa de sursă bogată în calciu. El este însă mai mult decât atât. Din lapte obținem cantități importante de proteine de înaltă calitate, cu biodisponibilitate ridicată. De altfel, laptele – și aici facem referire la cel de origine animală – este o sursă completă de proteină, furnizând toți aminoacizii esențiali funcționării normale a organismului. Concret, un pahar de lapte poate furniza circa 16% din necesarul zilnic de proteine.

De asemenea, laptele este un bun furnizor de vitamine și minerale. Așadar, pe lângă calciu, din lapte obținem și vitamina D, vitamina B 12, vitamina B2 (riboflavina), fosfor și zinc.

Este important de menționat, totuși, că laptele nu este bine tolerat de toată lumea. Unele persoane pot avea intoleranță la lactoză sau pot avea alergie la proteinele din lapte. În astfel de cazuri, alternativele la laptele obișnuit, precum cel fără lactoza sau laptele de soia, de migdale sau de ovăz, pot oferi o opțiune nutritivă.

Calorii lapte 3,5% grăsime

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 62 Calorii | 124 Calorii | 186
Proteine| 3,2 Proteine | 6,4 Proteine | 9,6
Lipide | 3,5 Lipide | 7 Lipide | 10,5
Carbohidrați | 4,5 Carbohidrați | 9 Carbohidrați | 13,5
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

 

Alte exemple de produse lactate:

  • cașcaval (283 calorii/ 100 g)
  • brânză Cheddar (403 calorii/100 g)
  • brânză de burduf (369 calorii/100 g)
  • brânză de oaie (283 calorii/100 g)
  • brânză de vaci (201 calorii/100 g)