Legume pentru echilibrul organismului
Doua mici anghinarii pe zi ar putea sa ne scape de vizita la medic.
12.12.2011
2900


Timp estimat de citire:
2 minute, 6 secundeLa prima vedere, anghinariile in saramura sunt identice cu cele vandute in supermarket. Dar la microscopul electronic, suprafata lor, contrar a acelor anghinarii normale, este reacoperita de un strat opac de microorganisme probiotice (bacterii lactice). Dupa unii cercetatori, acestea ar putea sa se dovedeasca utile pentru a potenta rezistenta imunitara a organismului si pentru a se impotrivi principalelor probleme gastro-intestinale.
Bacterii pentru sanatate
Astazi, o mare parte a cercetarilor din sectorul alimentar este mobilizata in studierea noilor alimente numite functionale, adica a celor care prezinta un avantaj in plus din punct de vedere al sanatatii.
In prezent, bacteriile probiotice sunt folosite mai ales in iaurturi si in bauturile bazate pe lapte. Insa multe persoane sufera de alergie si nu tolereaza laptele si derivatii lui. De aceea, s-a preferat orientarea cercetarilor spre domeniul vegetal si spre legumele tipice din regimul mediteranean.
Cercetatorii au inventat o metoda, de acum brevetata, care a permis fortarea germenilor probiotici selectionati pentru a se fixa intr-o mare cantitate pe suprafata vegetalelor si s-au selectionat doua tipuri de microorganisme probiotice adaptate pentru aceasta adeziune. Microorganismele selectionate s-au dovedit foarte utile.
Anghinariile cresc imunitatea organismului
Doua mici anghinarii pe zi sunt suficiente pentru a ingera in jur de un miliard de bacterii lactice capabile sa colonizeze peretii intestinali si sa se opuna unei eventuale penetrari sau dezvoltari a microorganismelor patogene. Din punct de vedere tehnologic, bacteriile lactice favorizeaza conservarea spontana a produsului pentru ca ele le cresc aciditatea. In general, anghinariile in borcan cu care suntem obisnuiti, imediat dupa ce s-au albit, se pun in saramura cu un inalt continut de sare si apoi se conserva. Sunt sterilizate, ceea ce permite conservarea fara a dauna calitatii.
Anghinariile probiotice pot fi scufundate in saramura cu continut ridicat de sare pentru ca aciditatea creste efectele. In plus, borcanele nu au nevoie sa fie sterilizate dupa umplere si pot fi conservate la temperatura ambianta timp de trei luni. Tratamentul termic necesar pentru prepararea produsului nu altereaza nici savoarea, nici aspectul, nici consistenta anghinariilor si nu dauneaza continutului in fibre, substante nutritive si anti-oxidante.
Aceste legume au fost alese pentru ca, datorita continutului lor in fibre cat si in inulina sunt capabile sa regleze glicemia si pot fi adaptate pentru diabetici.
Recent, s-a brevetat o metoda in scopul de a imbogati maslinele cu bacterii probiotice (bacterii lactice si bifidobacterii). De asemenea, sunt in curs de verificare si pe alte tipuri de vegetale ca cicoarea, ceapa si ciupercile in acelasi scop.
Mihnea Rate

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021