Zacusca
Zacusca este un aliment nelipsit de pe rafturile cu conserve pentru iarnă. Putem vorbi chiar de o tradiție îndelungată specifică zonei balcanice și est-europene, pentru că zacusca este un preparat la fel de popular și în Bulgaria, Serbia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia și bineînțeles Moldova. De fapt, însăși denumirea de „zacuscă” este de origine slavă, însemnând „gustare” sau „aperitiv”.
Așadar, zacusca nu este un preparat cu specific strict românesc, însă există câteva mici detalii care fac diferența între tipurile de zacuscă specifice fiecărei țări. Evident că vom vorbi despre zacusca românească, pe care cu toții o cunoaștem foarte bine și o savurăm cu plăcere de fiecare dată.
Rețeta clasică de zacuscă nu este doar delicioasă, ci și foarte hrănitoare și sănătoasă întrucât conține numeroși nutrienți esențiali și puține calorii. O porție de 100 de grame de zacuscă preparată după rețeta clasică poate conține intre 80 și 92 de calorii iar dacă se mai adaugă și alte ingrediente precum ciuperci, fasole sau pește se poate ajunge până la 195 de calorii. Chiar și în cazul sortimentelor cu un număr de calorii mai crescut, nu trebuie să îți faci griji pentru siluetă, întrucât zacusca este sățioasă datorită conținutului de fibre din legume, care prelungesc senzația de sațietate și totodată contribuie la o bună digestie.
Astfel, o porție bună de zacuscă servită la micul dejun îți poate ține de foame până după prânz, determinându-te să mănânci mai puțin și astfel să consumi mai puține calorii. Așadar, zacusca nu îngrașă și chiar te poate ajuta să scapi de niște kilograme în plus, însă trebuie să ai grijă la cantitatea de pâine pe care o consumi cu ea și la calitatea acesteia. Pentru slăbit, dar și pentru o dietă sănătoasă este recomandată pâinea integrală, care conține la rândul său fibre, alături de carbohidrați complecși, care joacă un rol important în procesul de slăbire.
Revenind la zacuscă, principalii macronutrienți din componența acesteia sunt carbohidrații și lipidele, cărora li se datorează cea mai mare parte din conținutul de calorii.
Fiind un preparat pe bază de legume, zacusca este o bună sursă de vitamine și minerale, având astfel un important potențial nutritiv. Mai exact, o porție de zacuscă are în compoziție vitaminele A, C, K și E, alături de unele vitamine din complexul B și minerale precum fierul, potasiul, fosforul și magneziul. Nu în ultimul rând, legumele din care se prepară zacusca mai conțin o serie de antioxidanți care protejează organismul împotriva unor compuși nocivi numiți radicali liberi, ce pot cauza diferite probleme de sănătate.
Datorită aportului de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți consumul de zacuscă poate fi benefic pentru imunitate, digestie și sănătatea inimii, iar conținutul scăzut de calorii o recomandă ca aliment potrivit pentru curele de slăbire.
Rețeta clasică de zacuscă include vinete, ardei kapia sau grași ce pot fi înlocuiți cu gogoșari, ceapă, bulion, ulei de floarea soarelui, câteva frunze de dafin, sare și piper, după gust.
Vinetele se coc pe plită, grătar sau flacăra de la aragaz, după care se curăță și se lasă să se scurgă. În mod similar se coc și ardeii sau gogoșarii, se curăța de coajă și semințe după care se taie mărunt sau se dau prin mașina de tocat. Vinetele coapte se toacă bine după care ceapa tăiată mărunt sau dată prin mașină se călește în ulei, fără a o prăji. Se adaugă apoi ardeii, se amestecă până când compoziția dă în clocot, după care în vas se pun vinetele. Se amestecă din nou și se adaugă bulionul, sarea, piperul și frunzele de dafin, după care zacusca se lasă la fiert la foc mic circa 45 de minute, până când capătă o consistență omogenă.
Calorii zacuscă
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii |81 | Calorii | 162 | Calorii | 243 |
Proteine| 2 | Proteine |4 | Proteine | 6 |
Lipide | 7 | Lipide | 14 | Lipide | 21 |
Carbohidrați | 9,2 | Carbohidrați | 19,6 | Carbohidrați | 29,4 |
Fibre | 2,3 | Fibre | 4,6 | Fibre | 6,9 |
Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:
- Salată de vinete (78 calorii/100 g)
- Ardei copți (29 calorii/100 g)
- Vinete umplute cu carne (76,4 calorii/100 g)
- Ardei umpluți (105,9 calorii/100 g)
- Tocană de legume (67 calorii/100 g)