Tiramisu
Nimeni nu poate contesta că tiramisu este una din cele mai delicioase prăjituri, însă pentru a te bucura pe deplin de savoarea ei nu trebuie să te gândești la calorii atunci când o mănânci. Aceasta pentru că tiramisu este totuși un produs de cofetărie iar despre aceste alimente se știe că au multe calități, însă nu excelează atunci când vine vorba de aportul scăzut de calorii. Este de înțeles, dat fiind faptul că atât tiramisu, cât și alte alimente din aceeași categorie conțin zahăr, făină și alte ingrediente care le încarcă excesiv cu calorii și le fac indezirabile pentru cei aflați la dietă.
Ca idee, 100 de grame de tiramisu conțin aproape 350 de calorii provenite preponderent din carbohidrați simpli și din lipide. Mai exact, din cele 100 de grame 41,3 grame sunt reprezentate de carbohidrați simpli proveniți din zahăr și făină, la care se adaugă 18,7 grame de lipide din brânza mascarpone, ouă și frișcă.
Așadar, jumătate din greutatea unei porții de tiramisu este reprezentată de carbohidrați simpli și de grăsimi, macronutrienți cunoscuți ca principali furnizori de calorii fără vreun beneficiu nutrițional notabil. Cu alte cuvinte, „calorii goale”, așa cum numesc nutriționiștii alimentele care conțin preponderent aceste tipuri de macronutrienți.
Tiramisu mai conține și o oarecare doză de proteine care provin din ouă, brânza mascarpone și laptele din frișcă însă aceste ingrediente furnizează proteine în doze mici, așa că nici tiramisu nu excelează la acest capitol. Despre conținutul de fibre vom aminti doar în treacăt pentru că este nesemnificativ, de doar 0,2%.
Tiramisu este un desert de origine italiană, dar care a devenit popular în întreaga lume datorită savorii sale unice, ușor de recunoscut pentru cei care au gustat cel puțin o dată o astfel de prăjitură.
Un tiramisu autentic se prepară folosind brânză italiană mascarpone, care se obține din smântână și are o consistență cremoasă asemănătoare untului moale, dar și un conținut crescut de grăsimi saturate. Alt ingredient tradițional italian este cafeaua espresso, care se folosește ca agent de însiropare. Mai ai nevoie de ouă, zahăr, pișcoturi, cacao și opțional frișcă, vanilie, esență de rom sau lichior Amaretto, care e de asemenea, o băutură de sorginte italiană. Mai întâi se bat bine gălbenușurile cu zahărul, apoi se combină cu brânza mascarpone, iar la final se adaugă și albușurile bătute separat și se amestecă totul până se obține o compoziție omogenă.
Pișcoturile se însiropează în cafeaua espresso în care se mai poate adăuga rom, vanilie sau lichior Amaretto, se așeză unul lângă altul într-o tavă și se acoperă cu jumătate din crema de mascarpone. Deasupra se mai pune un strat de pișcoturi însiropate, se acoperă cu restul de cremă, iar opțional se poate adăuga și un strat de frișcă. Totul se pudrează abundent cu cacao iar tava se lasă câteva ore la frigider înainte de a savura prăjitura.
Despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de tiramisu nu putem spune prea multe, pentru că acestea sunt eclipsate de numărul mare de calorii și de conținutul de grăsimi saturate care favorizează creșterea nivelului de colesterol rău și apariția tensiunii arteriale.
Datorită ingredientelor lactate, o porție de tiramisu vine cu un oarecare aport de calciu și vitamine din complexul B, completat de vitaminele și mineralele pe care le conțin ouăle. În același timp, cafeaua espresso și pudra de cacao sunt două surse de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și reduc stresul oxidativ pe care aceștia îl generează în organism și care stă la baza multor probleme de sănătate. Cu toate acestea, nu putem spune despre tiramisu că este un aliment sănătos întrucât substanțele benefice sunt prezente în cantități reduse, spre deosebire de carbohidrați simpli și grăsimi, care sunt elementele predominante.
Așadar, te poți răsfăța din când în când cu o porție de tiramisu, însă nu foarte des și nu în cantități mari întrucât pate dăuna atât siluetei, cât și sănătății.
Calorii tiramisu
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 349,9 | Calorii | 699,8 | Calorii | 1049,7 |
Proteine| 6 | Proteine | 12 | Proteine | 18 |
Lipide | 18,7 | Lipide | 37,4 | Lipide | 56,1 |
Carbohidrați | 41,3 | Carbohidrați |82,6 | Carbohidrați | 123,9 |
Fibre | 0,2 | Fibre | 0,4 | Fibre | 0,6 |
Alte prăjituri și caloriile pe care le conțin:
- Amandină (243,6 calorii/100 grame)
- Savarină (278 calorii/100 grame)
- Ecler (329 calorii/100 grame)
- Pandișpan (340 calorii/100 grame)
- Cheese cake (281 calorii/100 grame)
- Baclava (490 calorii/100 grame)