A luat aluat numai bun de ingrasat!
Pai… ma si gandeam eu cat timp mai rezist fara sa va dau vreo reteta de papa buna... nu? Ei, gata, ferodourile franelor mele au scartait muzical a foame, a bucurie (scump platita) a unui “ceva” bun de clapanit, degustat, savurat, devorat, incercat, ce mai, de mancat!
26.01.2018
1760


Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeAm fost recent la bunul meu prieten Gabriel Dorobantu (care rupe… lantu!?) si intr-o casa minunata… cu catel (vagabond cu pedigree si cu nume de rege, adica Leu), motan negru… ca talpa iadului (cu nume de autoturism, adica Mitsubisi) am fost ospatata de D-na Dorobantu, o bucatareasa fara egal si o gazda plina de farmec, cu o placinta care mi-a luat mintile… cate le mai aveam, fara drept de apel! Aluatul era toata smecheria, adica fraged, subtire (puteam sa jur ca era facut la cine stie ce patiserie pariziana) si miraculos… chiar simplu de facut! Pe post de “Toma necrediciosul” cand mi-a povestit cum se face, eu am insistat cerand amanunte si atunci… mi l-a facut pe loc! Avea dreptate, nu e greu! Aveti nevoie de 200 g de smantana, margarina Unirea (nu fac reclama… dar asa am primit indicatiile… asa vi le dau), 250 g si faina aproximativ 500 g. Puneti totul intr-un castron, amestecati bine si realizati un gogoloi pe care il presarati cu faina ca sa nu se lipeasca. Puneti mingea de aluat in frigider unde o lasati o zi. De a doua zi de acolo cate o mana de aluat (cam cat o minge de ping-pong) si pe o scandura presarata cu faina, cu ajutorul sucitorului intindeti cat de subtire va lasa rabdarea o foaie de aluat, ajutandu-va de presarari succesive cu faina. Puneti umplutura (eu am mancat acolo cu umplutura de mere, dar poate fi carne, dovleac, branza) intr-un capat al foii de aluat si rulati inchizand marginile ca sa nu se raspandeasca umplutura. Ungeti bine la suprafata ruloul cand il puneti la copt cu unt topit sau ulei (dar o faceti cu generozitate) si coaceti in mod normal la cuptor. Recipientul cel mai indicat pentru asta (asa le punea D-na Dorobantu… si nu ies eu din vorba ei) ar fi o tavita pentru chec, daca faceti doar portii mici sau mai multe tavite sau de mai multe ori in aceiasi tavita. Aluatul se poate tine in frigider timp de 4 zile ramanand la fel de bun si il puteti prepara in fiecare zi altfel (pana vi se epuizeaza aluatul sau fantezia) fara mare efort. Improvizati o umplutura din… te miri ce, ciuperci calite si un pic de sos alb, branza, cascaval, praz sau varza… si toti ai dumneavoastra vor fi cazuti pe spate… de placere si doar cu cricul ii veti putea ridica de la masa… va spun asta din proprie experienta… ca de tot patitu-i priceput!!
In loc de final…
P.S: Si daca tot am luat-o… cu aluatul… am mai aflat o reteta, n-am incercat-o inca dar am incredere in cea care mi-a dat-o. Aveti nevoie de 15 linguri de faina, un pachet de margarina Unirea (iar Unirea… si cred ca am inteles de ce e preferata prietenelor mele… e mai ieftina… cine se aseamana se aduna!), jumatate de pachet de praf de copt stins cu otet, 2 galbenusuri de ou. Se amesteca pana se omogenizeaza, se intinde, se impacheteaza in folie lucioasa si se pune la frigider. A doua zi se scoate, se desface din folie, se intinde din nou, se impacheteaza in folie lucioasa pe lung si se pune la frigider. A treia zi la fel. A patra zi se poate face placinta. Hai pofta buna… ca reteta pentru cura de slabire… v-o dau numarul viitor, dupa Sarbatori!
Cristina Stamate
decembrie 2004

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

A luat aluat numai bun de ingrasat!
26.01.2018