Vrei sa slabesti ? Mergi la sigur cu Montignac
Regimul Montingnac poate fi cu siguranta considerat unul dintre cele mai sanatoase. De-a lungul timpului, majoritatea celor care l-au incercat au obtinut rezultate vizibile si, cel mai important, de durata. A fost creat in anii ’80 de catre francezul Michel Montignac, el promovandu-si cercetarile in cateva volume care s-au vandut in peste 18 milioane de exemplare.
30.09.2013
2926


Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundeMichel Montignac, asa cum el insusi a declarat, a fost un copil obez, ca si tatal sau, si si-a promis sa devina normoponderal. Nu a urmat studii medicale, dar a lucrat in SUA in industria farmaceutica si a fost interesat de numeroase studii despre diabetul zaharat si nutritie. In crearea dietei Montignac a pornit de la principiul ca glucidele nu duc la aceeasi crestere a glicemiei in sange, iar consumul anumitor glucide si excluderea altora pot diminua nivelul glicemic. A pus la punct acest regim, aplicandu-l asupra lui. A reusit sa slabeasca 16 kilograme in 3 luni.
Principiul de baza al dietei Montignac
Pentru a digera glucide, corpul apeleaza la un sistem complex in care elementul principal e insulina – hormon produs de pancreas. Atunci cand mancam un aliment care contine glucide, glicemia (nivelul de zahar din sange) creste, ceea ce stimuleaza pancreasul si declanseaza eliberarea de insulina. Insulina va inlatura zaharul excedentar din circulatie, stocandu-l in ficat.
Dar pentru ca glucidele sunt diferite ca structura chimica regimul nu recomanda suprimarea lor, ci este suficient sa alegem glucidele ”bune”, adica cele al caror IG (indice glicemic) este scazut.
(Caseta) IG masoara capacitatea unui aliment de a creste nivelul de zahar in sange, alimentul de referinta fiind glucoza, al carei indice glicemic este 100.
Dieta Montignac – Slabeste sanatos in doua etape
Slabirea propriu-zisa
Prima etapa dureaza 3 luni si presupune combinarea diferita a alimentelor pentru a evita suprasolicitarea pancreasului. Vor fi ales glucide cu IG scazut (sub 50).
Micul dejun specific acestei etape din dieta Montignac are doua variante:
- care combina proteinele cu glucidele (PG)
- are combina proteinele cu lipidele (PL)
A doua varianta se va urma maximum de 2 ori pe saptamana, preferabil in weekend.
Iata cateva exemple:
1. PG: salata de fructe, paine integrala – 2 felii, iaurt o,1% grasime
2. PG: grepfrut, paine integrala, iaurt 0,1 %, o felie de sunca de pui
3. PG: omleta fara ulei, o mandarina
4. PG: musli fara zahar, lapte 0,1-1,8%, portocala
5. PG: kiwi, cereale integrale, lapte 0,1-1,8%.
6. PG: o clementina, paine integrala, iaurt, compot de piersici fara zahar.
7. PL: 2 oua fierte cu ciuperci, 2 carnati, compot de mere fara zahar adaugat.
Pranzul asociaza la fel ca micul dejun fie proteine cu lipide, fie proteine cu glucide cu indice glicemic mic.
Exemple:
1. PG: branza proaspata de vaci, carne de vita taiata marunt si fiarta innabusit, peste care se pun fasole verde si rosii, salata de fructe fara frisca sau zahar
2. PL: salata verde, sufle de conopida cu piept de pui, 2-3 bucatele de ciocolata neagra
3. PG: ciuperci a la grec, piept de pui, vinete la cuptor, un mar
4. PG: carne de vita la cuptor, piure de conopida cu branza slaba de vaci, salata de fructe.
5. PL: ridichi, somon la cuptor, salata verde, 2 felii cascaval.
6. PG: cotlet de porc la gratar, fasole verde fiarta cu sare, rosii, un iaurt slab.
7. PG: carne de vita inabusita, spanac, 2 oua fierte romanesti
Cina se compune dupa modelul pranzului, trebuie sa fie lejera, mai putine proteine si mai putine lipide, dar mai multe glucide cu IG scazut. Aproximativ de 4 ori pe saptamana, alegeti mai degraba o cina care asociza glucide cu proteine (GP).
Exemple:
1. GP: supa crema de broccoli, spaghete cu tomate si branza slaba de vaci, degresata
2. GP: peste la cuptor, iaurt o,1% grasime
3. PL: carne de porc condimentata la gartar cu mustar si ierburi aromate, conopida fiarta, piersica
4. GP: supa verde (fasole verde, broccoli), mazare cu ceapa, frigarui de vita,
portocala
5. GP: salata de paste, rosii, masline verzi si ton natural, iaurt 0,1%
6. GP: supa de rosii, piept de pui fiert, fasole verde, spuma de piersici
7. GP: file de peste cu vin si mirodenii, iaurt 0,1%, mar
Evita pe tot parcursul regimului: zaharul, dulceata, ciocolata, cofeina pentru ca stimuleaza secretia de insulina. Sunt premise: un pahar de 250 ml de vin sau bere la pranz sau cina (nicodata dimineata).
Faza a II-a a dietei Montignac
Stabilizarea greutatii
Pentru a evita ingrasarea continua sa alegi glucidele cu IG scazut sub 50. Astfel, continua cu acelasi mic dejun care asociaza proteine cu glucide. La pranz sau cina poti sa consumi glucide la toate mesele, al caror index glicemic sa nu depasesca 50. Cina va ramane mai lejera decat pranzul si se evita grasimile.
Asociaza legume cu IG sub 50 cu alimente al caror IG este peste 50, de exemplu: cartofi fierti cu fasole verde. Daca ai intentia sa consumi “ceva dulce”, anticipeaza acest lucru. incepe masa cu cruditati, apoi mananca proteine (carne, oua) in cantitate suficienta astfel incat ele sa reduca raspunsul glicemic si abia apoi mananca “dulcele”.
Micul dejun: fructe proaspete cu IG sub 50 (kiwi si banana verde sunt premise, dar nu pepenele galben si nici pepenele verde), paine integrala cu putina margarina sau ulei de masline, cereale fara niciun adaos, iaurt slab sau branza slaba, sunca de pui sau curcan, somon afumat.
Pranz: o farfurie de cruditati sau legume fierte care pot sa acompanieze peste sau mezeluri sarace in grasimi (de exemplu, somon cu orez complet si sote de dovlecel), un fruct, un lactat ( iaurt) si un desert pe baza de fructe.
Cina: o farfurie de cruditati sau de legume fierte sau supa; o farfurie de paste “al dente” cu putina branza sau sos tomat; peste la cuptor.
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate
24.05.2023