Vrei sa slabesti? Alege deserturi sanatoase!

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire3 minute, 42 secunde

Deserturile, dulciurile, uneori le mancam inainte de ciorba, ca sa fim siguri ca nu raman uitate… Adesea, domnisoare si doamne mi se plang ca, desi nu au probleme cu alte restrictii ale dietelor, pur si simplu nu se pot stapani cand vine vorba de dulciuri. Ce e de facut? 

Intai, trebuie sa stiti ca toate deserturile sunt incluse intr-o categorie alimentara aparte, denumita „produse zaharoase”. Aici intra si dulciuri bazale (zahar, miere, sirop de glucoza etc.), dar si preparate complexe (torturi, prajituri, dulciuri de patiserie etc.). Trasatura comuna a tuturor dulciurilor este… exact gustul dulce. Acesta este dat de zahar, zahar invertit (in care zaharoza e divizata in compusi mai simpli), sirop de glucoza, miere sau, mai rar, de indulcitori artificiali sau alternativi. Pentru ca de milenii oamenii au invatat ca acest gust este sinonim cu „bun” si „sigur”, el este cheia catre hiperconsumul de dulciuri.

In trecut, in etapa de vanator-culegator, omul a invatat din experienta ca fructele dulci erau coapte si pline de nutrienti, pe cand cele amare erau inca improprii consumului si, uneori, otravitoare. Deci, placerea pentru dulce este filogenetica si este destul de dificil sa o rezolvam cu rapiditate.

Poti fi dependent de dulce?!

Odata consumate, alimentele sunt impartite in nutrienti de baza, care sunt absorbiti si ajung in torentul sangvin. Printre altele, acesti nutrienti stimuleaza elaborarea de „semnale” biochimice la nivelul creierului, care determina declansarea diverselor senzatii, inclusiv cea de placere. O categorie de substante de acest tip sunt substantele opiacee endogene, numite si endorfine sau morfine proprii corpului. Din cauza lor, multi au asociat hiperconsumul de dulciuri, in special si de alimente in exces, in general cu o dependenta similara celei date de morfina. Doar ca in cazul de fata morfina este sintetizata exact de corpul nostru. Desigur, e vorba de o exagerare, dulciurile nu sunt droguri, dar este foarte adevarat ca multi sesizeaza o mica adictie cand vine vorba sa renunte la ele. Aceste adevaruri practice au declansat proliferarea unui noian de asa-zise substante care ne pot scapa de pofta de dulce, multe din ele pe baza de crom. Intr-adevar, cromul intervine in metabolismul insulinei si al glucozei, dar nu are niciun amestec in mecansimele psihologice ale preferintei pentru dulce.

E sau nu sanatos sa consumam dulciuri?

Intai trebuie sa se stie clar ca dulciurile nu sunt o clasa de alimente care sa fie indispensabile, ele sunt localizate in varful piramidei alimentare si oamenii sunt sfatuiti sa consume asa ceva numai daca isi permit din punct de vedere al cheltuielilor de energie. Daca suntem activi, facem foarte, foarte multa miscare, avem voie sa consumam dulciuri in cantitati , desigur, moderate. Trebuie sa avem grija ca valoarea calorica a dulciurilor sa nu depaseasca 7-8% din caloriile consumate intr-o zi. Din pacate, dulciurile sunt extrem de dense caloric, dar sunt foarte sarace din punct de vedere nutritional (au putine proteine, vitamine, minerale, antioxidanti). Motiv pentru care, dincolo de calorii, dulciurile sunt produse de pe urma carora metabolismul nostru are putine beneficii. Este de stiut, insa, ca exista dulciuri mai adecvate din punct de vedere nutritional:
–    Ciocolata amaruie, care se bucura de o popularitate crescanda si meritata in ultimii ani. Ea contine, alaturi de grasimi antiaterogene, antioxidanti naturali din fructul de cacao (polifenoli).
–    Halvaua, fie de floarea-soarelui, fie de susan, este bogata in fibre, vitamine din complexul B, tocoferoli, grasimi nesaturate.
–    Deserturile putin indulcite pe baza de lapte, cum sunt inghetatele, sunt cu certitudine dense nutritional, aducand calciu, fosfor, proteine de calitate superioara si vitamine din lapte.
–    Desi nu intra in categoria dulciurilor, fructele proaspete sau uscate pot constitui un desert sanatos, pentru ca au carbohidrati digerabili si nedigerabili naturali, minerale si vitamine.

Nu va sfatuim sa alegeti dulciuri care sunt comercializate la raioanele pentru diabetici. Faptul ca poarta eticheta de „dietetice” nu le indica tuturor. Ele au un continut glucidic scazut, deoarece sunt „proiectate” pentru cei cu toleranta scazuta la glucoza, dar au in schimb multe lipide, deci multe calorii!
 
In incheiere, v-as sfatui sa nu renuntati la desert, mai ales ca el prelungeste senzatia de satietate, chiar si in cazul unui pranz frugal, de dieta, ci sa mariti efortul fizic prestat zilnic si sa alegeti acele dulciuri care, pe langa gustul dulce, va aduc si nutrienti utili.

Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate