Vegetarianismul, stilul de viata al viitorului?
In ultimele decenii, din ce in ce mai multe persoane aleg sa devina vegetariene, din motive legate atat de mentinerea sanatatii intregului organism pe o perioada indelungata, cat si de considerente etice, sustinute prin descoperirile stiintifice ale momentului.
25.05.2011
3878


Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeDaca in vremuri stravechi omul era deprins sa considere animalele o simpla sursa de hrana, fara importanta sau constiinta, in noul mileniu organizatiile nonguvernamentale de protectie a animalelor militeaza constant pentru drepturile acestor vietati lipsite de aparare in fata omului. De ce a luat amploare acest fenomen si, totodata, stilul de viata vegan?
Descoperirile stiintifice de dupa anul 2000 arata ca animalele si oamenii au o parte din ADN comun, conform studiilor realizate de Universitatea Santa Cruz. Cercetatorul Gill Bejerano, responsabil de unul dintre aceste studii, a descoperit ca exista aproape 500 de segmente identice de ADN care se regasesc atat la oameni, cat si la animale, si ca aceste segmente au ramas neschimate de sute de milioane de ani, de-a lungul evolutiei. Fara indoiala, oamenii si animalele au o structura genetica asemanatoare, insa persoanele care consuma carne continua sa ignore acest adevar stiintific, ce ne leaga atat de profund de regnul animal.
James McWilliams, profesor la Universitatea de Stat din Texas, pledeaza pentru drepturile animalelor intr-un articol pentru publicatia The Atlantic: “Astazi, capetele luminate ale neo-darvinistilor imbratiseaza ideea ca mostenirea genetica comuna – si structura genetica adesea foarte asemanatoare – dintre oameni si speciile non-umane confirma inrudirea si continuumul intregii vieti animale. Si asta, din punctul meu de vedere, schimba totul”.
Pana la propagarea vegetarianismului in randul atator oameni si pana la descoperirile stiintifice mentionate, a consuma carne de porc, vita sau pui era ceva considerat normal, intrucat animalele pareau sa existe doar pentru consumul alimentar, nicidecum din alte considerente. Din punct de vedere etic, lucrurile s-au complicat si mai mult atunci cand profesorul Stanley Curtis, de la Universitatea Penn, a realizat un studiu pe porci si a descoperit ca acestia sunt chiar mai inteligenti decat cel mai bun prieten al omului, cainele.
Practic, Stanley Curtis a descoperit ca porcii au memorie foarte buna, pot invata sa inteleaga cuvinte si instructiuni simple, au o viata sociala complexa, viseaza, invata unul de la altul si au o putere de concentrare excelenta, fiind declarati in urma acestui studiu cele mai inteligente animale domestice.
Avand toate aceste informatii, din ce in ce mai multi oameni renunta la carne, la produsele de origine animale, chiar si la cosmeticele testate pe animale sau cu ingrediente de origine animala, imbratisand nu doar renuntarea la carne, ci un stil de viata vegetarian in adevaratul sens al cuvantului.
Protejarea animalelor a devenit un subiect intens dezbatut pe toate mijloacele de comunicare media, iar in Romania a fost urmata aceasta tendinta internationala, ceea ce ne face sa credem ca, si la noi, tot mai multe persoane vor intelege ca adoptarea unui stil de viata vegetarian este benefica pentru sanatatea fiecarui om si, din punct de vedere etic, pentru animale, atat de apropiate din punct de vedere genetic de noi.
Raluca Mateescu

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
09.03.2023

Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare
07.03.2023