logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin

          februarie 24, 2021

          Tensiunea arterială considerată normală, mai mică la femei decât la bărbați

          februarie 23, 2021

          Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

          februarie 17, 2021

          O inimă sănătoasă iubeşte mai mult de Ziua Inimii la Catena!

          februarie 12, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Lista fructelor permise în dietă

          Lista fructelor permise în dietă

          martie 2, 2021

          Postul intermitent: sfaturi practice

          februarie 24, 2021

          20 de sfaturi de slăbit care te pot ajuta cu adevărat

          februarie 23, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Hranește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          februarie 26, 2021

          Rădăcinoasele – scurtă prezentare

          februarie 22, 2021

          Remedii din natură pentru tuse

          februarie 18, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de dietă cu țelină apio

          martie 2, 2021

          Zucchini cu ton

          martie 1, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Medic nutriționist: „Consumul excesiv de zahăr afectează sistemul cardiovascular, pancreasul, ficatul, creierul, rinichii, pielea, dinții”

          februarie 25, 2021

          Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?

          februarie 22, 2021

          (P) Nivelurile de colesterol

          februarie 22, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!

          februarie 24, 2021

          Mișcare pe muzică – 8 dintre cele mai tari video-uri cu dans de pe YouTube

          februarie 22, 2021

          10 dintre cele mai frumoase și luxoase centre de fitness din lume

          februarie 11, 2021
  • Psihologie
        • Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021

          La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Umami: secretele „savuroase” ale celui de-al cincilea gust

Savoarea absolut irezistibila a parmezanului, rosiilor bine coapte, carnurilor afumate are o explicatie oferita relativ recent de stiinta: cel de-al cincilea gust, botezat... umami. Imensa placere pe care o resimtim cand mancam alimente cu gust umami pare sa aiba o motivatie de natura evolutionista. Insa umami ascunde multe alte secrete...

30.10.2015

Dana Saporan

3560

Timp estimat de citire:

3 minute, 9 secunde

Este considerat, in mod oficial, al cincilea gust, desi se „activeaza”, de regula, in combinatie cu cel putin unul dintre celelalte gusturi recunoscute – sarat, acru, dulce, amar −, creand o senzatie sublima de desfatare. Iar noi parem sa fi fost „construiti” pentru a aprecia cum se cuvinte acest gust delicios – cum altfel s-ar explica existenta, in cantitati apreciabile, a monoglutamatului de sodiu (MSG), markerul gustului umami, in laptele matern?

Studiile au aratat ca umami le-ar putea fi de un real folos varstnicilor, a caror sensibilitate olfactiva si gustativa este mai scazuta. Promovand consumul de alimente cu gust umami, ar putea fi evitate deficientele nutritionale care le cresc riscul de imbolnavire.

Un strop de istorie… savuroasa

Chimistul japonez Kikunae Ikeda va ramane in istorie drept cel care a denumit gustul umami, in 1908. Insa al cincilea gust, despre care se stie astazi ca este perceput de receptorii pentru glutamat si doua ribonucleotide – guanozina monofosfat si inozin monofosfat, a fost recunoscut oficial de comunitatea stiintifica abia in 1985.

Apreciat din Antichitate

Chiar si asa, gustul umami este apreciat din vremuri de mult apuse. Romanii, spre exemplu, se rasfatau cu liquamen sau garum, un sos de ansoa fermentat, de care „abuzau” cum facem noi cu ketchupul, in prezent. Ceva mai aproape de zilele noastre, in secolul al XIX-lea, cel mai faimos bucatar francez al tuturor timpurilor, Auguste Escoffier, a intuit existenta gustului umami, creand combinatii alimentare care i-au adus succesul (el fiind, de altfel, inventatorul celebrului Boeuf Bourguignon).

Umami este un termen de provenienta nipona si se traduce prin „savuros”, „gustos”. Termenul a fost introdus de Kikunae Ikeda, obtinut fiind prin contopirea cuvintelor umai – „delicios” – si mi – „gust”.

De ce da dependenta gustul umami?

Unde-s doi… puterea creste! Acest dicton este cat se poate de aplicabil in cazul gustului umami. Mai exact, cand glutamatul si ribonucleotidele isi unesc fortele, preparatele culinare rezultate devin, practic, irezistibile. Vorbim despre cheeseburgeri, de pilda, in care regasim o combinatie „letala” pentru papilele noastre gustative − carne gatita de vita, ketchup si branza, toate avand componente umami −, dar si despre preparate cu ciuperci, branzeturi maturate, spanac, varza chinezeasca, telina, rosii coapte, peste, crustacee s.a.

Studiile au aratat ca umami le-ar putea fi de un real folos varstnicilor, a caror sensibilitate olfactiva si gustativa este mai scazuta. Promovand consumul de alimente cu gust umami, ar putea fi evitate deficientele nutritionale care le cresc riscul de imbolnavire.

Gustul carnii gatite

Iata si explicatia stiintifica: asa cum evolutia ne-a invatat sa adoram gustul dulce (specific alimentelor care furnizeaza calorii, deci energie) si sa il detestam pe cel amar (specific otravurilor), tot ea ne-a ajutat si sa apreciem proteinele – umami fiind, printre altele, un indicator al acestora. Dar nu orice fel de proteine, caci gustul umami nu este specific carnurilor crude, care ar putea fi purtatoare de agenti patogeni, ci al celor gatite intens sau afumate, deci, teoretic, mai putin periculoase pentru sanatate.

Controversatul glutamat

Partea mai putin placuta a obsesiei pentru gustul umami este MSG (cunoscut si ca E621), adaugat astazi in alimente ieftine, calorice, deloc nutritive, de la mezeluri la semipreparate, snacksuri si felurite sucuri. Impactul asupra sanatatii ramane controversat, insa un lucru este cert: oricata placere ne-ar produce alimentele bogate in glutamat, este preferabil sa le consumam cu prudenta. Mai ales ca, la nivel mondial (inclusiv in Romania), MSG este interzis in produsele pentru sugari si copii.

Dana Saporan

Etichete:

al cincilea gust, ce este umami, umami

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Rădăcinoasele – scurtă prezentare
Legumele rădăcinoase sunt reprezentate de un număr relativ mare de specii, dintre care sunt consu..

22.02.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Remedii din natură pentru tuse

18.02.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și siluetă

18.02.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ce spun studiile despre comportamentul alimentar al adolescenților?

17.02.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
O nouă minune alimentară: Canihua

09.02.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Colesterol mărit? Consumă sweetie de câteva ori pe săptămână

04.02.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ce beneficii îți aduce consumul de kefir?

26.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1017366
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 333247
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 338759
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 285419
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 143382



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Sport Retete

Recomandări din alte categorii

Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Lista fructelor permise în dietă
Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare
3 rețete de dietă cu țelină apio
Medic nutriționist: „Consumul excesiv de zahăr afectează sistemul cardiovascular, pancreasul, ficatul, creierul, rinichii, pielea, dinții”
Singurătatea și foamea, o relație oficializată
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne