Uleiul de cocos, aliment-minune pentru sanatate
Ajuta la subtierea taliei
Uleiul de cocos are o multime de beneficii. Unul dintre ele este reducerea grasimii abdominale. Acest lucru este demonstrat in doua studii mari, cercetatorii afirmand ca, daca se consuma doua linguri de ulei de cocos pe zi (aproximativ 30 ml), se poate reduce grasimea abdominala in aproximativ trei luni.
14.09.2017
4565


Timp estimat de citire:
1 minut, 28 secundeLaptele nucii de cocos este o alternativa a antiinflamatoarelor non-steroidiene; s-a demonstrat ca are efecte analgezice, antipiretice si actiune anti-ulceroasa.
Efect antifungic
Una dintre caracteristicile foarte importante ale acestui ulei este calitatea antifungica. Intr-un studiu efectuat au fost expuse aproximativ 52 de specii de Candida la uleiul din nuca de cocos. Cea mai mare susceptibilitate a avut-o Candida albicans, ea fiind cea mai comuna forma. Ingredientul cu actiune antifungica din uleiul de cocos este acidul lauric. Asadar, acest ulei se poate utiliza in tratamentul infectiilor fungice cu usurinta, cat si in prevenirea aparitiei Candidei albicans.
Alte beneficii recunoscute:
- Poate imbunatati valorile colesterolului sangvin, reduce stresul oxidativ si creste nivelul de testosteron la barbati, creste absorbtia nutrientilor solubili in grasime (amplifica absorbtia carotenoidului din rosii), usureaza digestia, imbunatateste imunitatea, ajuta la vindecarea mai rapida a arsurilor.
- Uleiul din nuca de cocos ne poate proteja foarte bine de soare. In studii de specialitate s-a demonstrat ca poate bloca razele ultraviolete (UVA) cu pana la 30%.
- Utilizarile uleiului de cocos in bucatarie sunt numeroase. El poate fi folosit foarte usor ca inlocuitor al untului pentru beneficiile lui multiple. Poate fi folosit foarte bine la prajit deoarece compozitia lui ramane neschimbata la temperaturi ridicate si nu produce efecte nocive fata de alte uleiuri care se folosesc la gatit.
- Ingerarea unei lingurite de ulei de cocos inainte de mesele principale confera satietate. Efectele de reducere a apetitului apar datorita corpilor cetonici.
Oana-Teodora Balaniuc
Nutritionist & Dietetician, Clinica Medispa Cluj-Napoca

Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate
28.09.2023