Sunt mandru ca-s gras. Dar oare e bine?
Tratamentul obezitatii poate fi radical, cu vointa din partea obezului, si inseamna cura de slabire. Se intelege ca acesta are sanse de reusita numai daca tine regim sub supravegherea medicului. Cura de slabire consta nu numai in restrangerea globala a alimentatiei, cat in adoptarea unui mod corect de alimentatie.
05.02.2009
1060

Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secunde
Reguli:
1. Este obligatoriu sa aveti 3 – 4 mese pe zi. Cei care cred ca lupta impotriva obezitatii mancand numai o data sau de doua ori pe zi se inseala. Starea de foame creeaza in organism anumite conditii metabolice favorabile sintezei si depunerii de grasime. Pe de alta parte, mancand prea rar, ei ajung sa aiba o pofta de mancare exagerata si sa depaseasca, la masa unica, cantitatile pe care le-ar fi consumat in 2 – 3 mese frugale.
2. Se recomanda un iaurt sau un mar intre cele trei mese principale.
3. Volumul hranei consumate trebuie sa fie mare si, de aceea, fiecare dintre cele trei mese principale trebuie sa cuprinda fructe si (sau) o salata.
4. Se vor evita cu grija dulciurile; zaharul va fi inlocuit cu zaharina.
5. Se va restrange consumul de paine la 2 – 3 felii pe zi.
6. Lipidele vor fi reprezentate numai de 1 – 2 linguri de ulei pe zi, la salate. Uleiul poate fi inlocuit ocazional cu ulei de parafina.
7. Protidele nu trebuie sa lipseasca la nici una dintre mesele principale (de exemplu 100 g de branza de vaci dimineata, 200 g carne slaba la pranz si un ou rascopt seara sau un iaurt dimineata, 200 g de branza la pranz si seara un pahar cu lapte smantanit si un ou).
Succesul unei cure de slabire
Teoretic, orice crestere a consumului energetic este capabila sa impiedice stocajul de grasime. In realitate insa, nu trebuie suprasolicitata importanta acestui factor. S-a aratat ca pentru un obez avand 114 kg, urcatul unei scari de peste 3 m inaltime consta, din punct de vedere energetic, in pierderea a 3 calorii, echivalentul unei jumatati de gram de unt. Efectul favorabil al sportului moderat nu consta atat in sporirea cheltuielilor energetice, cat in crearea unei noi preocupari a obezului, expus prin definitie la sedentarism si supraaprecierea placerilor mesei. Posibilitatile de practicare a sportului trebuie larg folosite inca din copilarie, mai ales in cazul copiilor din familii obeze.
In ultima vreme au aparut medicamente care contribuie la succesul curei de slabire prin scaderea marcanta a poftei de mancare. Aceste medicamente actioneaza asupra controlului nervos al apetitului, dand insa stare de neliniste si insomnie. In unele cazuri, ele pot duce la cresterea tensiunii arteriale, efect nedorit la hipertensivi. De aceea, utilizarea acestor medicamente nu poate fi prelungita mult timp si in nici un caz ele nu pot fi luate fara avizul unui medic. Acelasi lucru se poate spune despre extractele tiroidiene care duc la o crestere a metabolismului bazal, deci a consumului de energie. Si acestea au efecte nedorite, in special asupra inimii si sistemului nervos si trebuie, prin urmare, administrate sub control medical. Actiunea acestor medicamente este numai ajutatoare in cura de slabire care, inainte de orice, consta in restrangerea alimentatiei.
Florentina Gavrila

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021