Stirile de la TV te fac sa te ingrasi!
De cate ori nu ti s-a intamplat ca, dupa ce te uiti la stirile de la televizor, sa te ridici de pe canapea cu o stare generala mai proasta ca inainte? Sau, si mai mult, de cate ori nu ti s-a intamplat ca in timpul sau dupa programul de stiri sa mananci mult fara ca macar sa iti dai seama de acest lucru? Pe langa sedentarismul pe care il aduce cu sine, privitul la televizor are si un alt efect asupra mintii si, implicit, asupra corpului nostru.
01.02.2013
13269


Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeVestile pe care le-am aflat in urma unui studiu de la Universitatea din Miami ne-au facut sa ne punem intrebari cu privire la stilul de viata pe care il avem. In perioada aceasta de criza financiara, daca obisnuiesti sa te uiti la stirile de la televizor in fiecare seara, ai un risc mai mare de a te ingrasa, sustin cercetatorii. Acestia au descoperit ca voluntarii care au participat la studiu mancau cu 40% mai mult atunci cand erau asaltati de programe de stiri negative, conform cotidianului britanic Daily Mail.
In plus, participantii la studiu pofteau mai degraba la alimente pline de calorii, iar studiul arata ca exista o legatura directa intre stirile deprimante si tiparele legate de alimentatie. Oamenii de stiinta pluseaza si recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa nu se mai uite la stiri daca vor sa aiba rezultate!
Obezitatea a devenit un subiect de maxim interes din cauza numarului crescand de persoane internate in spital pe fondul problemelor cauzate de obezitate, ce a crescut de 10 ori in ultimul deceniu. In perioada de recesiune, numarul creste intr-un ritm mai rapid, iar expertii in sanatate sustin ca epidemia de obezitate va duce la costuri de 60 miliarde de lire sterline pana in 2050.
Mesajele negative iti declanseaza instinctul de supravietuire
Cercetatorii de la Universitatea din Miami au oferit voluntarilor ce credeau ca iau parte la o degustare doua boluri de dulciuri si le-au spus ca intr-unul se afla dulciuri foarte calorice si in altul dulciuri dietetice. In realitate, ambele aveau acelasi continut. Inaintea testului, fiecarui voluntar i s-au aratat postere cu afirmatii neutre sau postere cu propozitii referitoare la criza financiara mondiala.
Rezultatele arata ca persoanele supuse la mesaje negative nu doar au mancat cu 40% mai mult decat cele din grupul alaturat, dar au ales in proportie de 70% dulciurile bogate in calorii.
Persoanele care au vazut posterele neutre au mancat, in mare, proportii asemanatoare din fiecare bol. Cercetatorul Juliano Laran de la Scoala de Administrare a Afacerilor de la aceeasi universitate a declarat: “Din studii reiese clar ca nu gustul a cauzat reactia, ci dorinta de a manca multe calorii. Acum, ca stim ca acest tip de mesaje ii fac pe oameni sa manance mai multe calorii dintr-un instinct de supravietuire, ar fi intelept pentru cei care vor sa aiba un an mai sanatos sa renunte sa se mai uite la stiri o perioada”, a adaugat acesta.
Daca ti-ai propus ca 2013 sa fie un an mai bun si mai sanatos, poate ar trebui sa te gandesti la alte activitati pe care sa le faci dimineata sau seara, inlocuind obiceiul de a te uita aproape o ora la un program de stiri. Poti citi ultimele noutati pe internet, selectand doar informatiile care te intereseaza. Cu timpul ramas poti face alte lucruri: poti lua un mic dejun sau o cina sanatoasa, poti iesi la o plimbare in aer liber (chiar daca e zapada afara!) sau te poti bucura,pur si simplu, de micile placeri ale vietii.
Raluca Baciu

Premieră în e-commerce-ul românesc: Spring Farma a avut cel mai MARE eveniment de LIVE Shopping din țară
10.11.2023