Stiati ca…
Stiati ca dieta de tip mediteraneean scade riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 in special la persoanele care au factori predispozanti (istoric familial, obezitate, hipertensiune arteriala etc.)?
Conform unui studiu prospectiv (13.380 participanti, intre 1999 – 2007) efectuat in Spania si publicat anul acesta intr-o prestigiosa revista medicala, dieta clasica, de tip meditereneean – bogata in ulei de masline, legume, fructe, nuci, cereale, peste, fructe de mare si relativ saraca in carne si produse lactate - scade riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 cu 83%. Studii anterioare demonstrasera deja scaderea riscului de infarct miocardic si de sindrom metabolic la persoanele care au o alimentatie de acest tip.
15.12.2008
1593

Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeStiati ca 40 de zile de activitate fizica intensa sunt suficiente pentru a diminua factorii de risc cardiovascular si metabolic? Aceste date au fost furnizate de un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii pe subiecti cu varste intre 18 si 60 de ani si au aratat scaderea indicelui de masa corporala (IMC), a circumferintei abdominale, a colesterolului, cresterea capacitatii aerobe (cresterea VO2 max) si a rezistentei la efort, parametri ce s-au mentinut la aceleasi valori si la 6 luni. Concluzia cercetatorilor americani este de a incuraja exercitiul fizic chiar si in cazul pacientilor, sub control medical de specialitate si cu o crestere gradata a efortului fizic.
Stiati ca supraponderalitatea si obezitatea la adolescenti, indiferent de sex, se asociaza cu risc crescut de a dezvolta cel putin 2 afectiuni cronice la varsta adulta? Conform unui studiu realizat in Australia pe 496 elevi in varsta de 15-16 ani si dat publicitatii in iunie 2008, adolescentii supraponderali sau obezi aveau un risc cu 73,5% mai mare in cazul baietilor si cu 44,4% in cazul fetelor de a dezvolta diabet zaharat tip 2, afectiuni cardiovasculare sau steatoza hepatica, fata de colegii lor normoponderali. Aceste date vin sa confirme studiile anterioare si sa atraga inca o data atentia parintilor si societatii in ansamblu asupra alimentatiei dezechilibrate si hipercalorice cu care ne-am obisnuit copiii!
Stiati ca, conform unor date recente, consumul de cafea ar avea efect protector impotriva diabetului zaharat tip 2? 4 cescute de cafea/zi ar scadea cu 23% riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 la persoanele de varsta mijlocie, mecanismul inca nefiind complet elucidat si necesitand studii suplimentare. S-a constatat cresterea tolerantei la glucoza si a sensibilitatii la insulina in grupul consumatorilor de cafea, efecte ce se pot datora continutului bogat al acesteia in magneziu si polifenoli.
Stiati ca in timpul sarbatorilor de iarna (Craciun, Anul Nou) luam in greutate intre 1 si 3,5 kilograme, care, de-a lungul anilor, se pot acumula si pot duce la aparitia obezitatii si a afectiunilor asociate acesteia? Datele au fost oferite de un studiu efectuat tot in Statele Unite in cadrul unui centru medical specializat. Nu mai este o noutate faptul ca in aceasta perioada este incurajat consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si hipercalorice, dar ce trebuie sa avem in minte este ca majoritatea adultilor au un necesar caloric zilnic sub 2000 Kcal, iar cantitatea de grasime permisa este de 60 g, din care doar 20 g lipide saturate. Recomandarea noastra este sa fiti moderati!

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021