Retete simple

Timp estimat de citire6 minute, 56 secunde

De multe ori ne trezim, pe neasteptate cu musafirii in pragul usii. Nu avem mai nimic in frigider si nici nu avem timp sau poate nici bani sa cumparam ceva ieftin si bun. E timpul unei retete simple!

Pietre de domino

Felii de paine neagra, taiate dreptunghiuri, se lipesc doua cite doua cu o crema picanta, obtinuta din cas amestecat cu piper. Deasupra se unge fiecare cu unt, apoi se orneaza in forma de domino cu bucatele de masline.

 Piinite figuri

Din felii de paine alba si neagra, se taie cu ajutorul formelor de metal diferite figuri. Se lipesc cite doua, una alba si alta neagra, cu ajutorul unei creme picante obtinuta din cas. Cu aceleasi forme, dar mici, se taie din cas figuri care se lipesc pe fiecare tartina pe partea neagra.

Oua umplute

Se fierb 4 oua tari si se curata de coaja, apoi se taie fiecare ou in doua, pe lungime. Se scoate cu atentie galbenusul si se freaca cu putin ulei, sare, 3-4 linguri de brinza telemea rasa si putin usturoi bine pisat. Din aceasta compozitie, se formeaza globuri care se aseaza pe fiecare jumatate de albus.

 Oua umplute, in coaja

Se fierb oua rascoapte, iar dupa ce s-au racit, se taie in doua cu coaja cu tot, cu ajutorul unui cutit foarte ascutit. Cojile se pastreaza intacte si se goleste cu atentie continutul. Se toaca marunt, se freaca cu o bucatica de unt, marar tocat, sare, piper si ceapa rasa. Se umplu cojile cu acest amestec si apoi se coc ouale la cuptor intr-o tava unsa cu ulei, cu umplutura in jos.

 Rosii orientale

Se taie felii groase de rosii tari, se sareaza si se lasa sa se scurga pe un fund de lemn. Fiecare bucata se da prin faina si se frige in ulei. Se scurg rosiile de ulei si se aranjeaza pe farfuria de servit. In uleiul ramas in tigaie, la care se mai adauga 2 linguri de ulei, se rumeneste pesmet, putin usturoi pisat, marar mult si patrunjel verde tocat. Se adauga sare. Cind a prins culoare, se imprastie amestecul peste feliile de rosii de pe farfurie. Se servesc reci.

 Crochete de cartofi

Cartofii fierti si curatati se zdrobesc si se amesteca pana se obtine un piure foarte fin. Se adauga sare, cateva galbenusuri, albusurile batute spuma si 1-2 linguri de faina. Se ia cu lingura din amestecul pregatit si se prajesc crochete in untura incinsa.

 Morcovi cu mazare

Se taie morcovii in patratele mici si se inabusa in untura cu sare si zahar. La nevoie se adauga putina apa pina sunt aproape moi. Se adauga mazare conservata si se continua fierberea. Se pune verdeata tocata si se leaga cu o lingura de faina desfacuta in apa rece. Se serveste fierbinte.

 Supa cu pasta de ficat

Se face o supa din oase de pasare sau de vaca si o bucata de carne de vaca, impreuna cu zarzavat mult. Se strecoara si se serveste in cesti sau in farfurii, cu pasta de ficat taiata felii.

Zarzavatul si carnea se pot folosi la salata de boeuf.

 Cartofi cu smintina

Cartofii fierti in aburi se taie felii si se acopera apoi cu unt topit, fierbinte si o cana cu smintina in care s-a batut un ou intreg. Se introduc in cuptorul fierbinte pentru 10 minute.

 

Galuste de paine cu prune

Se inmoaie miez de piine alba in lapte, se stoarce bine si se da prin sita sau prin masina de tocat, apoi se framanta cu oua, o lingura de grasime si putina faina. Se face o galusca de proba si se fierbe in apa. La inceput, se pune faina foarte putina. Daca nu se desfac la fiert, nu este nevoie sa se mai adauge faina ca sa iasa amestecul mai pufos. Se face un sul din care se taie felii, se intind in palma prafuita cu faina, se pune la mijloc o pruna, se lipeste aluatul in jurul ei. Se fierb in apa cu sare pina ce galustele se urca la suprafata ei, apoi se scot, se scurg bine si se tavalesc prin pesmet rumenit. Se servesc presarate cu zahar.

 

Pastrav cu bere

Ingrediente:

  • 1 pastrav;
  • 1/2 lamiie;
  • 1 ceapa mijlocie;
  • 1 lingura faina;
  • 2 foi de dafin;
  • o sticla mica de bere;
  • 1 lingura ulei, sare, piper.

Se curata pestele si se spala in apa cu zeama de la un sfert de lamiie, apoi se usuca si se da prin faina. Se taie ceapa rondele si celalalt sfert de lamaie, iar foaia de dafin se rupe bucatele. Se aseaza pestele intr-o forma rezistenta la caldura, se inconjoara cu felioare de ceapa si se decoreaza cu felii de lamaie. Se stropeste cu ulei, se presara cu foaie de dafin si se toarna usor berea, care trebuie aproape sa acopere pestele. Se acopera vasul cu o foaie de staniol si se introduce la cuptor la foc potrivit timp de jumatate de ora. Se scoate, se desface foaia de staniol si se mai pune la cuptor 10 minute ca sa se rumeneasca.

 

Varza umpluta cu sos de rosii

Se curata, se spala si se opareste timp de 10 minute o varza in bors indoit cu apa, in care s-a adaugat sare. Dupa ce a fost scursa si racorita, verzei i se rasfira foile. Miezul verde se desprinde de pe cotor, se scoate si se toaca. Se toaca 150-200 grame de slanina afumata, care se pune intr-o cratita pe foc alaturi de  o ceapa tocata marunt si cu miezul verzei. Se amesteca pina se coloreaza putin. Se inmoaie 1-2 felii de piine, se stropesc, se amesteca cu 1-2 oua crude, tocatura de varza, sare si piper. O parte din acest amestec se pune in mijlocul verzei, restul se imparte intre foi, presarind fiecare strat de umplutura cu putin pesmet. Pe masura ce se umplu foile, se ridica si se string spre mijlocul verzei, presindu-se usor. Se fierbe in apa clocotita cu sare. Este gata dupa 20-25 minute. Se serveste cu sos de rosii picant sau cu smintina.

 Cornulete studentesti

Se freaca 250 grame de untura cu 100 grame de zahar si cu zahar vanilat. Se adauga, pe rand, 3 oua, iar la sfirsit 300 grame de faina cernuta si praf de copt. Se framanta un aluat care se intinde si se impatureste de citeva ori, fara a fi uns cu grasime. Ultima oara,  se intinde o foaie subtire care se taie in forma de patrate mari si din ele se fac triunghiuri. Pe fiecare triunghi, se pune putina marmelada de caise amestecata cu nuci tocate si se ruleaza cornulete din partea lata a triunghului, spre virf. Se coc, apoi se dau prin zahar pudra cit sunt calde.

 Crema cu fructe crude si frisca

Se freaca spuma 2 galbenusuri cu 40 grame de zahar, 20 grame de faina si coaja rasa de la o lamaie, pina ce amestecul devine omogen asemenea unei spume. Se adauga treptat 20 ml de lapte clocotit. Se pune la loc si se fierbe pina se ingroasa. Se ia de pe foc si se raceste, apoi se pune in pahare, un strat de crema, unul de frisca si unul de fructe de sezon.

 Caramele cu unt

Ingrediente:

  • 100 g unt;
  • 100 g miere;
  • 100 g zahar;
  • 1 pahar cu apa rece.

Mod de preparare: Se pun ingredientele intr-un vas destul de inalt, asezat pe o tabla la foc foarte moale, amestecindu-se usor. Se continua fierberea pina cind citeva picaturi din compozitie aruncate intr-un pahar cu apa foarte rece se coaguleaza instantaneu. Se toarna totul intr-o tava unsa cu ulei, se lasa sa se raceasca pe jumatate, apoi se formeaza mici patrate cu ajutorul unui cutit. Abia dupa ce compozitia astfel parcelata s-a racit complet, se desprind cubuletele formate si se servesc ca atare. Atentie! Caramelele se prepara in vase inalte pentru a se evita revarsarea continutului.

 Saleuri economice

Intr-un castron, se amesteca un pahar cu lapte cu o cescuta cu unt topit, sare, chimen, 20 grame de drojdie dizolvata in lapte caldut si faina cit cuprinde ca sa se obtina un aluat nu prea tare. Se intinde o foaie care se taie in forma de betisoare. Se ung cu galbenus, se presara cu sare si chimen, apoi se coc.

Crutoane cu brinza

Din piine alba se taie felii care se prajesc in unt. Apoi intre doua felii de piine prajita se pune cite o felie de brinza si se aranjeaza pe un platou pentru cuptor. Se servesc calde si garnisite cu frunze de patrunjel.

 

Ana Macovei

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu