Rambutan, fructul exotic cu gust si aspect de neuitat
Rambutanul este un fruct originar din Malaezia a carui coaja este acoperita de spini moi, ceea ce il face sa semene cu un arici. Este unul din fructele preferate ale locuitorilor din Asia de Sud-Est, si cu siguranta se va integra pe lista ta de preferinte daca il gusti.
04.11.2010
16529


Timp estimat de citire:
1 minut, 45 secundeAcest fruct exotic este foarte bogat in vitamina C, continutul este zemos iar gustul este unul dulce-acrisor. De asemenea, este foarte slab caloric – are doar 82 kcal/100g. Fructele de rambutan au nevoie de 90 de zile pentru a se coace. In anumite perioade din an, atunci cind conditiile meteo sunt extrem de favorabile, fructele se coc in numai cinci zile. Inainte de a fi culese, acestea au in jur de 5-6 centimetri.
Cum sa-l alegi?
La raioanele cu fructe exotice de la supermarketuri, uita-te dupa rambutanii de culoare rosiatica, cu spini de culoare verzuie. Cele mai proaspete fructe sunt cele care nu au pete negre pe spinii de culoare verzuie.
Cum sa-l consumi?
Este foarte important sa cureti acest fruct in mod corect. Nu il taia niciodata pe jumatate cu tot cu sambure. Samburele trebuie ocolit, fara sa il strivesti. Continutul de sub coaja este foarte suculent si gustos. Il poti consuma in salate, retete asiatice sau chiar cu peste fript.
Reteta pentru un desert delicios
Ingrediente: 10 mere rosii, o cana de zahar, 3 cani de apa, doua betisoare de scortisoara; Pentru crema de rambutan: o cana de lapte, 6 galbenusuri, 6 fructe de rambutan, 130 g zahar.
Mod de preparare: Pune la fiert apa, scortisoara si zaharul. Adauga merele. Fierbe pentru inca 10 minute. Apoi lasa merele sa se raceasca. Mixeaza miezul fructelor de rambutan cu jumatate de cana de lapte. intr-un alt vas mixeaza jumatate de cana de lapte cu zahar si toarna-l peste galbenusuri. Pune compozitia pe foc si amesteca continuu timp de 5 minute. Imediat dupa ce iei de pe foc compozitia adauga crema de rambutan si amesteca pana cand se raceste. Pastreaza desertul in frigider pana a doua zi. Merele aromate cu scortisoara sunt ideale alaturi de crema de rambutan.
Pofta buna!

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021