Puterea magica a patrunjelului
In urma cu aproape trei decenii s-a intuit existenta unor principii "estrogenice" (hormonii feminini) existente in banala frunza verde de patrunjel. Aceasta ipoteza, pe atunci criticata, a fost fructificata de catre cercetatori, care au dovedit, cu uneltele secolului XX, ca patrunjelul este "un real depozit de sanatate".
13.12.2011
5474


Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundePatrunjelul, frunza puterii feminine
Gamma-androsteronul este un hormon descoperit in martie 2002, secretat in mici cantitati de glandele suprarenale. In mod firesc, ne vom pune intrebarea:”Ce legatura are acest ciudat hormon cu patrunjelul?” La aceasta intrebare au raspuns savantii, care au constatat ca frunza de patrunjel, in special cea din zona Balcanilor, contine un procent de 0,01% substanta “hormonala” asemanatoare in proportie de 99,99% hormonului “puterii feminine” – “Gamma 1 androsteron”.
“Hormonul vegetal” este, din nefericire pentru sexul slab, foarte rar secretat de glandele feminine si actioneaza de 12 ori mai activ asupra unor gene mostenite pe linie exclusiv materna. El induce fabricarea unor proteine specific feminine cu rol decisiv in conturarea si evoluţia psihicului sexului frumos.
Gamma 1 – androsteronul din patrunjelul crud, nefiert, se pare ca se absoarbe foarte rapid in sange si actioneaza ca un “stupefiant” forte asupra celulelor creierului feminin, care controleaza din umbra instinctele bazale.
Gandire rapida, eficienta si intuitiva
Rezultatul studiilor de ultima ora ale endocrinologilor scotieni arata ca “hormonul dominantei feminine”, regasit in banalul patrunjel, desi este fals considerat masculin, poate mobiliza cu o vigoare aparte zonele din creier implicate in ratiuni abstracte, rapide si eficiente, considerate un atu al barbatilor. Experimentele, efectuate pe specii de maimute evoluate, au dovedit ca frunza cruda de “patrunjel” accelereaza dezvoltarea psihica a femelelor, care reusesc prin acest “hormon vegetal” sa-si dezvolte si gandirea intuitiva.
Probleme menstruale
Este cunoscut de mult timp faptul ca patrunjelul este indicat in problemele legate de ciclul menstrual. Acest aspect nu este datorat numai fierului, calciului, magneziului sau bogatiei in unele vitamine, ci si existentei unei corelatii intre capacitatea de asimilare a iodului vegetal in tiroida si evolutia ciclului menstrual.
Pentru stari de furie
Patrunjelul este un calmant, in cazul aparitiei acceselor de agresivitate de orice natura, generate de acumularea de tensiune psihica. Acest fenomen este explicat prin aportul enorm de vitamina C, de 8-9 ori mai ridicat decat in cazul consumului de citrice, la acelasi gramaj. In plus, vitamina C absorbita din patrunjel patrunde de 200-300 de ori mai rapid in sistemul sangvin, in comparatie cu consumul de lamaie, in aceeasi cantitate. Energizarea, realizata foarte rapid, ofera posibilitatea metabolizarii urgente a substantelor vinovate de aparitia starilor de furie. 400-500 g de patrunjel consumat zilnic scade posibilitatea declansarii biologice a starilor agresive cu peste 80% la barbati si 70% la femei. La aceasta se adauga si aportul crescut de calciu asimilabil, magneziu si potasiu, oferit de frunza de patrunjel uscata sau fiarta.
Efectul antigripal
Cercetatorii de la Universitatea germana ULM au descoperit in toamna anului 2004 existenta a 3 factori proteici cu efect antigripal prezenti in frunzele patrunjelului. Acesti factori cresc cu 10-20% secretia de proteine din celulele albe ale sangelui, celule fabricate pentru apararea generala a organismului contra oricaror infectii. Dr. Wunt M.C. a dovedit alaturi de echipa sa de cercetare in septembrie 2005 ca in frunza de patrunjel sunt prezente 3 tipuri de substante active capabile de a mobiliza reactia imunitara de producere a unor proteine cu rol distructiv asupra virusurilor gripale. Luna aceasta s-a dovedit ca efectul B.S.L.f din extractele de frunza de patrunjel poate declansa o reactie imunitara impotriva gripelor aviare (ale pasarilor) produse la combinarea genetica a tulpinilor gripale umane cu cele ale gainilor si care au provocat panica in lunile septembrie-octombrie in Asia in acest an..
Dieta cu patrunjel
Micul dejun. Este indicat ca la 20-30 de minute dupa trezire sa fie servita o ciorba care contine mult patrunjel. Foarte important este ca patrunjelul sa nu fie fiert, ci adaugat dupa incetarea clocotirii, stiut fiind ca 70% dintre factorii activi ai patrunjelului sunt degradabili la temperaturi de peste 60-70C. Micul dejun trebuie sa fie bogat in produse lactate si mai putin fainoase. Nu consumati mai mult de 150g lichide. Dupa savurarea mesei, stati 5-10 minute relaxat(a) in pat, evitand efortul fizic. Daca obisnuiti sa faceti gimnastica de dimineata, faceti-o inainte cu 20 de minute de a va lua “medicamentul din ciorbita de patrunjel”.
Dejunul. Pentru cea mai buna asimilare a elixirelor din patrunjel, faceti un efort sa luati masa intre orele 12:30-13:45. Faceti o salata cruda de verdeturi, in care patrunjelul sa predomine. Mestecati pe indelete salata, care este, de preferat sa fie bogata `n rosii necondimentate, fara exces de uleiuri. Se recomanda chiar mestecarea tihnita de salata de patrunjel, foarte putin sarata, dupa masa. Evitati, pe cat se poate, deserturile dulci, imediat dupa masa.
Cina. O terapie sau o serioasa cura profilactica cu patrunjel, necesita sa respectati o ora fixa de servire a cinei care este de preferat sa fie programata intre orele 19:30 si 21:00. Ca si la micul dejun, este indicata “zeama de patrunjel”, care poate fi o ciorba sau chiar un ceai de fructe cu adaus de patrunjel.
cercetator Academia Romana

Despre gulie, un medicament forte
14.11.2023