Poate o dietă sănătoasă să combată efectele negative ale obezității?

Timp estimat de citire:

1 minut, 27 secunde

O dietă mediteraneeană de calitate influențează parțial asocierea dintre obezitate și mortalitate cardiovasculară, potrivit unui nou studiu publicat luna aceasta în PLOS Medicine de dr. Karl Michaëlsson de la Universitatea Uppsala, Suedia, și colegii săi. 

Masa corporală mare (IMC) a cauzat indirect 4 milioane de decese la nivel global în 2015 și mai mult de două treimi din aceste decese au fost cauzate direct de boli cardiovasculare. Studiile au sugerat că modelele dietetice sănătoase ar putea modifica riscul de boli cardiovasculare asociat cu un IMC crescut.

În noul studiu, cercetătorii au studiat IMC-ul, dieta și mortalitatea în rândul a 79.003 adulți suedezi. Aderența la o dietă mediteraneană (mMED) a fost evaluată pe o scară de la 0 la 8, integrând informații despre aportul de fructe și legume, leguminoase, nuci, cereale nerafinate sau bogate în fibre, pește, carne roșie și procesată și ulei de măsline. De asemenea, au fost disponibile informații despre vârstă, activitate fizică, fumat și statusul economic și social al participanților.

După 21 de ani de urmărire, 30.389 (38% dintre participanți) au murit. Dintre indivizii supraponderali, grupul cu cel mai scăzut raport de risc al mortalității din toate cauzele a fost cel cu mMED ridicat. Persoanele obeze care au avut, de asemenea, mMED ridicat nu au avut o mortalitate semnificativ mai mare comparativ cu cei cu greutate normală și mMED ridicat.

„Aceste rezultate indică faptul că aderența la o dietă sănătoasă, cum ar fi cea mediteraneeană, poate fi un atu pentru reducerea mortalității cauzată de obezitate”, spun autorii. „Cu toate acestea, o dietă sănătoasă nu poate contracara complet mortalitatea crescută prin boli cardiovasculare legată de obezitate”.

Sursa: sciencedaily.com 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate