Pesticidele, un pericol evitabil

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire1 minut, 20 secunde

Sunt produsele bio o soluție?!

Și da, și nu. Produsele bio sunt cu mult mai scumpe pentru că și productivitatea în domeniul bio e mai mică decât la produsele convenționale. În plus, studiile nu au arătat diferențe majore între reziduurile de pesticide la produse bio și non-bio. Poate și pentru că puțini știu că și la produsele bio este voie să se folosească pesticide. Categoriile premise sunt cu mult mai puține, dar efectele pesticidelor bio sunt și mai puțin studiate decât ale celor convenționale. De unde și eventuale probleme în viitor pentru consumatori.

În concluzie, ce este de făcut?!

Desigur, putem alege produse bio, dacă avem încredere că sunt cu adevărat bio și dacă portofelul ne permite. Însă putem lua și măsuri mai simple și mai puțin costisitoare:

  • Cumpără cu încredere produse din supermarketuri, unde sunt monitorizate atent (alege întotdeauna produse românești, sunt mai proaspete și în felul acesta încurajezi producătorii locali)
  • Spală cu mare atenție orice legumă sau fruct înainte de consum. Există soluții speciale care conțin o combinație simplă de substanțe și care sunt foarte eficiente. Multe pesticide nu sunt hidrosolubile și se îndepărtează greu numai cu apă, de aceea aplicarea de soluții este eficientă. Evident, apoi clătește bine.

Dacă te numeri printre norocoșii care au o bucată de pământ lângă casă, chiar și într-un mare oraș, te îndemn să o cultivi. În felul acesta vei ști foarte sigur ce îți ajunge în farfurie. 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate